Close

Strona 37 z 348 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Według mnie AF ma działać i tyle.
    To jest sedno sprawy.
    Ja też nigfdy nie zastanawiam się który sensor AFa wybiera - liniowy czy cropss - ważne że usataiwa ustrość. Jedyne co w szybkości AFa d700 mnie czasem denerwowało to czas na pierwsze chwycenie ostrości - a to jak czytam, zdecydowanie poprawiono. Do teog porawiono czułości o 1EV więc powinno być naprawdę lepiej.
    Nie poprawiono rozmieszczenia AFów na powierzchni kadru FX - to mnie najbardziej boli, ale podejrzewam że to kwestia wielkości i dynamiki sublustra, wad optyki na brzegach kadru itp.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Jako, że wątek spekulacyjny, a ja śledzę go z ciekawości bo początkujący jestem, to pozwolę sobie zadać pytanie. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnice w punktach AF krzyżowych/liniowych i innych, zasadę działania - ogólnikowo.

Domyślnie

No ale skoro tak wszystko idealnie idzie do przodu, to co będzie miał D5 ?
    Na co sprzętu kupa, gdy fotograf d... to o mnie

Domyślnie

Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach?
    Ja się nie uparłem (ale jak już pytasz czy mam zastrzeżenia do działania bocznych to owszem mam -na weselu zazwyczaj). Ja piszę tylko o ewentualnej dominacji nad sprzętem konkurencji. Do tego trzeba by tych krzyżowych bocznych. Najlepiej podwójnie krzyżowych
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru.........................
    Cytat Zamieszczone przez wolnyslimak
    .................Ot co. Bez światła kolorów nie będzie!
    To jest tak oczywiste że uczą tego już w podstawówce, dziwi mnie że niektórzy tu nie potrafią tego pojąc.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Domyślnie

Z tego co pamiętam nie było a może te sample mają one jakiś sens
    http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d4-p...sci-25474.html
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Panie i Panowie. Czy Wy naprawdę nie widzicie, że ten aparat jest przeciętny i nic nowego nie wnosi? Przy 1Dx jest to dość żenująca premiera. Rozumiem, że to forum przyjazne marce Nikon, ale pora prawdzie spojrzeć w oczy.

Domyślnie

A co takiego wnosi 1DX, że przyćmiewa D4?
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysR Zobacz posta
    Ciekawe co rewolucyjnego mozna jeszcze wymyslic w temacie D3s/D4
    Ktoś wyżej napisał, że wi-fi i gps. Ty wiesz, jakie wtedy zdjęcia wychodzą ???

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru. Obszar na ktory wpadnie slonce przez mleczna szybe tez bedzie przeciez cieniem (bo cien to nie jest kompletny brak swiatla ale obszar, na ktory pada go mniej niz na pozostale obszary w scenie), ale jednoczesnie bedzie mial mniej koloru niz gdy jest bezposrednio wyeksponowany na swiatlo.
    Kolor a intensywność natężenia światła to zupełnie nie to samo. Niebieski to nie jest mniej białego. itd td. Temat odległy od D4, więc chyba nie kontynuujmy dyskusji.

Fatman, ale co się tak uparłeś na te krzyżowe punkty? Te liniowe z D3s nie działają za dobrze? W jakich warunkach?

gdzie te krzyżyki są tak potrzebne? W jakiego rodzaju zdjęciach?
    W ciemnościach oczywiście. Dla mnie oznacza to studio i ostrzenie w świetle żarówek. W dodatku zasłoniętch softboxami i nie świecącymi pełną mocą, bo nikonowi się zachciało miec natywne 200 a nie 100 i pracuje się na ułamku mocy lamp i czesto na ułamku mocy pilota tych lamp. W pionie - cała sylwetka człowieka - głowa wypada z boku kadru.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Może stąd zwiększona czułość czujników. A w ciemnościach, to w ogóle mały komfort pracować. Do tego będzie ISO100 (i 50), czyli akurat w tej puszce argument traci chyba ważność. No, a co do sali weselnej (i w sumie światła pilotów również), to myślę, że krzyżowe tu nie pomogą nic a nic. To pewnie wynika ze specyfiki optyki i chociażby współpracy ze wspomaganiem w lampie błyskowej. Przecież czujnik krzyżowy nie zwiększy nam jego czułości. Daje on tylko tyle, że zmiana kontrastu w poziomie i pionie jest równie istotna. W praktyce może to nie mieć znaczenia - a być może rodzi jakieś problemy związane z obiektywami o mniej płaskiej sferze ostrości. Nie powiem, że się zakładam, ale prognozuję, że to co zrobił Nikon, czyli właśnie podniesienie czułości sensorów, sprawdzi się o wiele lepiej niż system z Canona i jego krzyżyki.
    Co do przodowania w ISO, czy użytecznej jakości matryc, to polecam ranking na DxO mark i zerknięcie gdzie są Nikony, a gdzie Canony. Prorocy wnioskujący o niesamowitej jakości zdjęć z nowego Canona, nie mają chyba nic na poparcie swoich słów - istnieją jakiekolwiek pełnowymiarowe sample? Ja nie widziałem. Za to widziałem z D4. Poczekamy, zobaczymy - Nikonem będzie w lutym można robić już zdjęcia. A na kiedy jest premiera Canona w sklepach ogłoszona by go można porównać?

Strona 37 z 348 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów