Close

Strona 28 z 348 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    ...... banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...
    Oooo he he. Chyba troszeczkę poniosło Kolegę.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Ale mz Michał ma jak najbardziej rację, w pełni się z nim zgadzam...
    Z6, Z50

Domyślnie

skoro zabierasz nad morze 3 aparaty, to co za problem dolozyc ze 3 statywy, 3 lampy stud. kilka softboxow, oplacic pobyt pomagierowi i bedziesz mial zdjecia jak perelki... czym dluzszy ten watek tym konkretniejsze banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...
    Bo pomagier nie miesci sie w plecaku a jak juz cudem uda Ci sie znalezc jakiegos karla to celnicy na lotniskach moga kazac wyrzucic go do kosza. Lepiej jednak wziac dodatkow stary aparat na film niz narazic sie HRW czy AI.
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Domyślnie

skoro zabierasz nad morze 3 aparaty, to co za problem dolozyc ze 3 statywy, 3 lampy stud. kilka softboxow, oplacic pobyt pomagierowi i bedziesz mial zdjecia jak perelki... czym dluzszy ten watek tym konkretniejsze banialuki wypisuja ludzie, zeby usprawiedliwic samych siebie ze nie kupia d4...

A na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że biorę tyle sprzętu, Sherlocku? Akurat podróżuję dość skromnie bo nawet zooma nie biorę. Specjalnie dla Ciebie to co zapakowałem w tym roku.

- Nikon D3
    - 35mm/1.8
    - 50mm/1.4
    - 15mm/3.5
    - Hasselblad 500 C/M
    - Zeiss 80mm/2.8

Brak lampy i brak statywów. Z czasem, im dłużej fotografuję tym mniej sprzętu biorę. Kiedyś na daną sesję bym brał całą walizkę sprzętu, a teraz często wyskakuję do pracy z korpusem i 50mm.

No a po drugie ja nie mówiłem, ze nie kupię D4. Zrobię to jak tylko będę mógł, bo mi się podoba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    My tu sobie gadamy o radioaktywnej zieleni o ISO i innych tego typu przeszkodach, ale chyba zapomina się o najważniejszej, której jeszcze nie pokonano...

Otóż we wrześniu, na wakacje, włożyłem sobie do aparatu film. W jednym magazynku slajd a w drugim negatyw. No i wróciły stare wspomnienia i wróciła cecha charakterystyczna, której nie posiada żaden aparat:

BRAK PRZEPALEŃ

Fotografuję dzieciaki w śródziemnomorskim słońcu i w D3 muszę wybierać, czy chcę żółty placek na czole i detal w cieniach, czy też niewypalone czoło i ramiona, ale za to cała reszta ciemna i bura. Nawet Fuji S5 nie daje rady, bo co z tego, że zachowuje wiele detalu z jasnych partii skoro trudno tak od razu to wydobyć na zdjęciu (trzeba najpierw ściemnić, potem fill light, ewentualnie lekko zmniejszyć kontrast lub w ogóle zrobić HDRa). Niestety w cyfrówkach nadal trzeba wybierać i nie można mieć wszystkiego na jednym zdjęciu.

Zeskanowałem sobie film i tam nie ma nigdzie przepaleń: po prostu pełna ciągłość tonalna z ogromną ilością detalu w cieniach i światłach. Nawet slajd, który uchodzi za materiał upierdliwy w naświetlaniu, wybaczał więcej niż matryca cyfrowa. Dodam, że mierzyłem takim małym światłomierzem selenowym, zamontowanym w pokrętle aparatu. Czasami też zapominałem i robiłem zdjęcie z ustawieniami z poprzedniego, innego zdjęcia. Film to wybaczał, a tymczasem pomylcie się w cyfrówce o 0.5EV i już robią się żółte placki na czole i nosie.

Dopiero jak cyfrówki opanują ten problem, to będzie to sprzęt idealny. Póki co nie mogę, jak przedmówcy, potwierdzić, że w dziedzinie jakości obrazu zrobiono wszystko. I pewnie trzeba jeszcze będzie poczekać.
    Porównujesz cyfrę i analog, czy średni format i mały? No bo chyba nie cyfrowy mały obrazek z analogowym średnim, to by było bez sensu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    A na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że biorę tyle sprzętu, Sherlocku? Akurat podróżuję dość skromnie bo nawet zooma nie biorę. Specjalnie dla Ciebie to co zapakowałem w tym roku.

- Nikon D3
    - 35mm/1.8
    - 50mm/1.4
    - 15mm/3.5
    - Hasselblad 500 C/M
    - Zeiss 80mm/2.8

piszesz powaznie :O myslalem ze na wakacje to sie zabiera kompakta do kielni i cieszy sie wypoczynkiem... no ale kazdy lubi inaczej. wracamy do tematu

Domyślnie

Ja śledzę ten wątek od samego początku i widzę że niektórym to się nigdy nie dogodzi Jak puszki nie ma to lament bo nie ma puszki. Jak jest to jest zła i za droga - a to wszystko jeszcze przed obejrzeniem jej/ przed zobaczeniem cen w sklepach Poza tym ludzie - wyluzujcie
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Ja również starałem się zachować racjonalne podejście do D4 przed podaniem specyfikacji. Liczyłem jednak na znacznie polepszony układ AF. Dla mnie to sprawa priorytetowa (biorąc pod uwagę inne, dobrze dopracowane już we wcześniejszych modelach sprawy). Podoba się mi to, co w AF zrobił Canon w 1Dx. Mimo wszystko może się okazać, że (przynajmniej w pewnych zastosowaniach) w D4 będzie lepiej lub bardzo podobnie.

Będę śledził opinie i ciekaw jestem, na ile sprawniejszy AF w D4 będzie względem obecnie posiadanego D700 ? Praca na jasnych stałkach, często małej GO, ciemnica itp.
    Wiesz co, ale AFw canonie to jak na razie wygląda lepiej tylko w papierze (choć też nie wiem czy lepiej mieć możliwość np. konfiguracji AF zalżnie od dyscypliny, czmieć uniwersalny af który daje radę ). Testerzyt którzy mieli 1dX w łapach pisali żę AF to najwięskze rozczarowanie, wymaga dopracowania (jak będzie ostatecznie nie wiemy). Tymczasem Ci co mieli D4 w łapach to twierdzą że AF w stosunku do d3 jest znacznie szybszy - w dobrym i kiepskim świetle. To że nazywa się podobnie do poprzedniego o niczym nie świadczy. Dla mnie bezsprzecznie jest lepszy bo ma trycy pracy między 5.6 a 8 a canon, chyba pierwszy raz w historii jedynek powyżej 5.6 zablokował AFa.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Obejrzałem oficjalne sample (duże) i te "wycieknięte" z pokazów w Rumunii. Przypomina mi się sytuacja z pokazów D3/D300. Na pokazach były puszki z beta softem i miały nieaktywne odszumianie jpg (zmiana na low/normal/high nic nie wnosiła). Oficjalne zdjęcie panczenistki na iso 6400 wygląda już normalnie jak na Nikona Poza tym przypomina mi szumy na 2000-2500 z D700, czyli jest wery gut
    Jeszcze chwilę trzeba poczekać na normalne zdjęcia. Jak dorwę D4 z NPS to będę wiedział co ta puszka potrafi. Netowe wycieki są zwykle mało znaczące. Rumuńskie foty mają od podstaw skopany WB, co też ma swój wpływ na odbiór zdjęć.
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Kiedy kolor w cieniu?
    Oczekujesz absurdalnego. Kolory powstaja (sa postrzegane przez mozg) dzieki swiatlu. Skoro cien, to znaczy, ze nie ma swiatla, a skoro nie ma swiatla, to nie ma kolorow -- jest to naturalne i oczywiste. Takie bzdury generuje tez ACR -- i dlatego wlasnie go nie uzywam.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 28 z 348 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878128 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów