Szukaj
Ale mz Michał ma jak najbardziej rację, w pełni się z nim zgadzam...
Z6, Z50
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
A na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że biorę tyle sprzętu, Sherlocku? Akurat podróżuję dość skromnie bo nawet zooma nie biorę. Specjalnie dla Ciebie to co zapakowałem w tym roku.
- Nikon D3
- 35mm/1.8
- 50mm/1.4
- 15mm/3.5
- Hasselblad 500 C/M
- Zeiss 80mm/2.8
Brak lampy i brak statywów. Z czasem, im dłużej fotografuję tym mniej sprzętu biorę. Kiedyś na daną sesję bym brał całą walizkę sprzętu, a teraz często wyskakuję do pracy z korpusem i 50mm.
No a po drugie ja nie mówiłem, ze nie kupię D4. Zrobię to jak tylko będę mógł, bo mi się podoba.
Ja śledzę ten wątek od samego początku i widzę że niektórym to się nigdy nie dogodziJak puszki nie ma to lament bo nie ma puszki. Jak jest to jest zła i za droga - a to wszystko jeszcze przed obejrzeniem jej/ przed zobaczeniem cen w sklepach
Poza tym ludzie - wyluzujcie
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Wiesz co, ale AFw canonie to jak na razie wygląda lepiej tylko w papierze (choć też nie wiem czy lepiej mieć możliwość np. konfiguracji AF zalżnie od dyscypliny, czmieć uniwersalny af który daje radę). Testerzyt którzy mieli 1dX w łapach pisali żę AF to najwięskze rozczarowanie, wymaga dopracowania (jak będzie ostatecznie nie wiemy). Tymczasem Ci co mieli D4 w łapach to twierdzą że AF w stosunku do d3 jest znacznie szybszy - w dobrym i kiepskim świetle. To że nazywa się podobnie do poprzedniego o niczym nie świadczy. Dla mnie bezsprzecznie jest lepszy bo ma trycy pracy między 5.6 a 8 a canon, chyba pierwszy raz w historii jedynek powyżej 5.6 zablokował AFa.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Obejrzałem oficjalne sample (duże) i te "wycieknięte" z pokazów w Rumunii. Przypomina mi się sytuacja z pokazów D3/D300. Na pokazach były puszki z beta softem i miały nieaktywne odszumianie jpg (zmiana na low/normal/high nic nie wnosiła). Oficjalne zdjęcie panczenistki na iso 6400 wygląda już normalnie jak na NikonaPoza tym przypomina mi szumy na 2000-2500 z D700, czyli jest wery gut
Jeszcze chwilę trzeba poczekać na normalne zdjęcia. Jak dorwę D4 z NPS to będę wiedział co ta puszka potrafi. Netowe wycieki są zwykle mało znaczące. Rumuńskie foty mają od podstaw skopany WB, co też ma swój wpływ na odbiór zdjęć.
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Skontaktuj się z nami