Close

Strona 27 z 328 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie do końca. Atmosfera rozprasza światło i kieruje światło odbite od siebie na cienie.
    No i co z tego? Cień już nie jest cieniem? Przecież wlasnie o tym caly czas pisze -- im mniej swiatla tym mniej koloru. Obszar na ktory wpadnie slonce przez mleczna szybe tez bedzie przeciez cieniem (bo cien to nie jest kompletny brak swiatla ale obszar, na ktory pada go mniej niz na pozostale obszary w scenie), ale jednoczesnie bedzie mial mniej koloru niz gdy jest bezposrednio wyeksponowany na swiatlo.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Aaa obiektywy to swoją drogą, ale baza też musi być niczego sobie. Poza tym, duży aparat trzymany w ręku podobno mnie wyszczupla
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Poza tym, duży aparat trzymany w ręku podobno mnie wyszczupla
    Machanie duzym aparatem to jakby nie patrzeć to to samo co machanie hantlami na siłowni
    Völkchlor

Domyślnie

patrzylem na zdjecia tej nowej baterii, patrze na stara i nie rozumiem co bylo w niej nie tak. styki sa pochowane, pojemnosc starej tez ok. rozumiem, ze w d300s/d700 styki sa na zewnatrz i to nie bylo zgodne z dyrektywami, ale w tym wypadku wszystko gralo. 1600 strzalow to jednak duza roznica, szczegolnie w reporterce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamz Zobacz posta
    patrzylem na zdjecia tej nowej baterii, patrze na stara i nie rozumiem co bylo w niej nie tak. styki sa pochowane, pojemnosc starej tez ok. rozumiem, ze w d300s/d700 styki sa na zewnatrz i to nie bylo zgodne z dyrektywami, ale w tym wypadku wszystko gralo. 1600 strzalow to jednak duza roznica, szczegolnie w reporterce.
    Jak to co było w niej nie tak ? Stara była........ ludzie mieli zapasy, nie kupili by nowych jak by nie było trzeba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jak to co było w niej nie tak ? Stara była........ ludzie mieli zapasy, nie kupili by nowych jak by nie było trzeba.
    Otóż to. Niestety też tak to widzę.

Domyślnie

No tak teraz działa rynek, nie zdziwiłbym sie jakby wprowadzili nowy bagnet
    Völkchlor

Domyślnie

Są jeszczze cropy 1.2 - 11,15mpix i DX - 7mpix. Zwłaszcza pierwszy może być mocno użyteczny - rozdzielczość praktycznie taka jak obecnie w d3/d3s a zyskujemy 20% na tele-obiektywach. I tak zamiast 400/2.8 mamy prawie 500/2.8 przy parametrach pracy podobnych do tych z d3s- przy 33% mniejszej zajętości karty i szybszej obróbce plików niż w trybie FX
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

W kwestii filmowania -to niewiele można powiedzieć do momentu aż zobaczymy obraz z obu aparatów. Jednak na papierze 1DX wypada lepiej. Kodek Intra, większy bitrate, na 100% pewne skalowanie z całej matrycy, zamiast "line skippingu" -w tym temacie o D4 wiemy znacznie mniej.

Co do AF, punktów krzyżowych itd -owszem, jest tak jak piszesz, jednak nie wydaje mi się, żeby Canon nie odrobił lekcji i jestem skłonny zaryzykować, że 41 punktów krzyżowych (część o ile wiem podwójnie) wypadnie lepiej od 15 krzyżowych z D4, bo nawet jak będą ciut gorsze od tych Nikonowych krzyżowych to jednak zapewne lepsze od pojedynczych Nikonowych.

Szybkość serii też ma znaczenie. Nie wiadomo jak będzie z szumami. Od 4 lat króluje Nikon. Taka "zniewaga" zapewne nie uszła uwadze projektantom Canona, który stracił koronę "króla bezszumności" właśnie na rzecz Nikona. Tak więc znowu zaryzykuję, że stanęli na rzęsach, żeby na tym polu osiągnąć jak najlepsze rezultaty, lepsze niż konkurencja (punkt honoru).

Poczekamy na zdjęcia, zobaczymy.

Jednak papierek i liczby na nim mówią wiele: 61 punktów AF kontra 51, 41 krzyżowych kontra 15 krzyżowych, 12 klatek na sekundę kontra 10, kodek Intra 44Mbps (lub więcej cholera) kontra 24Mbps z klatkami typu B.

Zobaczymy.............. ale powiedzmy sobie prawde, czy nie oczekiwaliśmy po prostu totalnego zwycięstwa ? Ja jako miłośnik Nikona, tego właśnie bym chciał

Domyślnie

Patrzac na specyfikacje chocby AF teoretycznie jest tak jak piszesz. Z drugiej strony trzeba wziac mocno poprawke, ze wiele aspektow technologicznych zwiazanych chocby z AF w Canonie pojawia sie po raz pierwszy (kolorowa matryca do pomiaru ekspozycji i wspomagania autofocusa, caly tracking i tak dalej), tymczasem Nikon cyzeluje to wszystko od premiery D3/D300. Jesli chodzi chociazby o ISO tez teoretycznie Mark IV pieknie wygladal na papierze, a jak wyszlo wszyscy wiedza.

I tu przede wszystkim wchodzimy w niuasne, ktore w zadnej specyfikacji nie wyczytamy. Nie dostarczy ich nawet 15 minut zabawy z puszka tak naprawde.

Strona 27 z 328 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów