Close

Strona 266 z 328 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 651 do 2 660 z 3475

Wątek: Nikon D4

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Warto dobrze poznać narzędzie pracy, żeby wiedzieć jak będzie reagowało na ustawienia które mu zadam w praktycznych sytuacjach A to jak aparat ustawi ekspozycję (zwłaszcza że chodzi o nawet 1EV niedoświetlania) jest jedna istotne.
    Dlaczego ja tkwię w tej zabawie ? Pewnie dlatego że zawsze jak nie mam czasu na plenerowe wyjścia a mam pod ręką komputer lubię uczestniczyć w tematach około fotograficznych - czasem czegoś się dowiem, czasem ja mogę pomóc. Z mojego pkt widzenia nowy AF w d4/d800 (praca z bardzo długimi ogniskowymi), oraz inne obrazowanie (o tonalności zbliżonej do D3x a parametrach szumowych i DR z najwyższej półki) są istotnymi zmianami na rzecz nowych produktów (które oczywiście nie są bez wad, o czym też pisałem) i nie jest to tylko bicie piany. Moim zdaniem oczywiście
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Pawel dzieki za oswiecenie, nie wiedzialem z tym ADL-em w D4 ze ma takie oddzialywanie na pomiar, oczywiscie chodzilo mi tylko o jpg prosto z aparatu.
    Ostatnio edytowane przez sprocket ; 27-11-2013 o 13:37
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Zrób tak. Ustaw sobie DL na HI2 (czyli na maxa) i zrób fotkę w nef. Potem otwórz ją sobie w ps i w nx. PS otworzy ją jako niedoświetloną , w nx będzie wszystko ok. Działa to na takiej zasadzie jak pisał Paweł - puszka nie doświetla żeby nie było przepałów, a soft wyciąga cienie. Stąd te różnice w naświetlaniu. NX czyta to jak należy bo to Nikona program. Nie ma co się spierać czy jest potrzebne czy nie. U mnie jest tak - jak wiem, że plik idzie od razu do jpg to chętnie korzystam z ADL. Jednak jak cykam do nef wolę to dobrodziejstwo wyłączyć gdyż korzystam z sotfu adobe.

Domyślnie

Niedawno widziałem na wojskowej oficjalce fotografa w mundurze z D4 i... 70-300VR, nie miał pojęcia co robi... Samo D4 jak widać nie pozwala osądzać jego operatora
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Niedawno widziałem na wojskowej oficjalce fotografa w mundurze z D4 i... 70-300VR[...]
    Dali mu "zestaw snajperski" ale zapomnieli powiedzieć jak się z niego strzela
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Mogl bym tu naopowiadac w jakich to sytuacjach widzialem profesjonalny sprzet w pracy, oczywiscie w Canadzie, a to murarz dokumentuje swoja codzienna prace D100 ( 6 lat temu), rok temu pewien inzynier fotografowal sie z dachu budynku na tle budowy D3s gdzie po drabinie na 89 feet latwiej I tak samo mozna zrobic zdjecie do gazety iPhonem niz D3s, mysle ze tylko z tych dwoch przykladow nikt nie wiedzial co to histogram ale czy to wazne, ja sie cos kocha i lubi, kolega kupil D4 bo juz nie ma w sklepach D3s i tylko dlatego ze chodzilo o mozliwosc AF-a z f8 i jeszcze nie slyszalem by ktos martwil sie ze jego sprzet traci na wartosci, robimy zdjecia.
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    ... widzialem profesjonalny sprzet w pracy, oczywiscie w Canadzie...
    Jakbyś kupił w biedrze tablet za 199 i pojechał np. do Kongo też by patrzyli na Ciebie jak Ty na tego murarza z Kanady.

Domyślnie

Ostatnio cykałem wesele i podszedł do mnie facet z małą nawet odpłatną propozycją. Bo on dużo jeździ po świecie i chciał dobre foty więc kupił to co najdroższe w Nikonie czyli D4 + 14-24,24-70,70-200. No ale jest strasznie niezadowolony bo ten D4 robi kicha foty. W kościele widział ,że ja robię foty d4 i ma prośbę żebym mu to poustawiał tak aby fotki wychodziły super. Ale to nic - teraz najlepsze. Koleś pokazuje mi palcem na górny wyświetlacz i się pyta co te poszczególne cyfry oznaczają. Ogólnie wkurza go też przepinanie i noszenie ze sobą tych wszystkich obiektywów i jest trochę niezadowolony z zakupu. Od razu zaznaczył ,że kasa dla niego nie ma najmniejszego znaczenia - on jeździ dużo po świecie i chce przywozić super fotki.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Sam to wymysliles? Tego faceta, fotki i to że masz D4

Wysłane listem poleconym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Sam to wymysliles? Tego faceta, fotki i to że masz D4

Wysłane listem poleconym
    Dobra, już się przyznam - to wymyślił kolega z sąsiedniego łóżka. Testują na nim nowe leki i czasami fajne bajki wymyśla.

P.S. manfred popsułeś całą moją prowokacje - pies cie trącał :P
    Ostatnio edytowane przez wywar ; 30-11-2013 o 09:42

Strona 266 z 328 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów