dzwoniłem dziś weszła ta cena może przez to że olejem chlapie
Szukaj
dzwoniłem dziś weszła ta cena może przez to że olejem chlapie
Może po prostu popyt "przerósł" ich najśmielsze oczekiwania?
Poprzewracało im się w tych żółtych łepetynach... Skoro D4 kosztuje ponad 70% więcej niż D3, to naturalne, że popytu nie będzie -- obojętnie jakie cuda by tam włożyli. Cieszę się, że rynek przytarł im trochę nosa.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Święte słowa stig, ostatnio żółci przeginają z cenami.
Spadek ceny jest na tyle nieznaczny, że nie sądzę, że popyt drastycznie wzrośnie. Ale jak by na to nie patrzeć, krok w dobrym kierunku.
Sądzę, że ceny dopasowali do swoich rzeczywistych mocy produkcyjnych. Widać to również po niewielkiej obniżce D700. Jednak z ceną D4 to mocno przegięli pałę. Prawdopodobnie myślą, iż sprzęt typowo reporterski kupują redakcje i wrzucają sobie w koszty, mały pryszcz. Też tak niedawno myślałem.
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
Nikon gdzieś publikował że są przygotowani do produkcji 5tyś D4 i 30tyś D800 miesięcznie. Z tego co widzimy na rynku globalnym nie ma "od ręki" ani d4, ani D800 więc ceny chyba jednak są dobrze skalkullowane. To że gdzieś w PL leży jedna czy dwie sztuki D4 do tego z porysowanym wyświetlaczem, raczej nie przyczyni się do powazniejszych przemyśleń cenowych w nikonie![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Mam informację z dużej sieci, że sprzętu N generalnie bardzo brakuje, tak nowych puszek D4, D800 jak również optyki. Spodziewają się niedługo - lub jeśli kto woli, mają nadzieję- na większe dostawy oraz spadek cen. Tak naprawdę to oni też nic nie wiedzą.
Tak naprawdę to prawo popytu i podaży reguluje ceny, czyli niewidzialna ręka rynku.![]()
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
W M1 jest sklep NPSZobacz listę punktów NPS jokera na www.fotojoker.pl
No i w Malcie jest abfoto/nps
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Skontaktuj się z nami