Close

Strona 105 z 348 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 3475

Wątek: Nikon D4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    na razie z tym lepszym iso to bym nie wyrokowal ostatecznie... opinie sa skrajne... od 1EV lepiej do 1EV gorzej...

natomiast zgadzam sie z tym, ze d3s bedzie trzymal cene, choc jak z kazda nowoscia... przy cisnieniu na zmiane znajda sie desperaci, ktorzy sprzedadza za grosze.
    No tak, co do ISO chodzi mi o porównanie D3 z D3s, D4 to już inna sprawa (choćby z racji większej ilości pikseli i nawet jeśli ISO będzie ciut słabsze niż D3s to ogólnie detal może być lepszy, ale było to już w tym wątku długo wałkowane ).

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Mam sample z D4 i D3s (caly zakres iso, te same sceny mniej wiecej bo z reki) zrobione przed chwila. Jak wroce do chaty to sie podziele. na niskich beda poruszone bo mialem czasy w stylu 1/5s itd

Domyślnie

no wreszcie! czekam.

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Dobra jestem w domu. Zaraz sie zabiore za sample (przebiore i zrobie paczke, wrzuce na serw i dam linka).

Wrazenia ogolne - fajnie lezy w lapie chociaz lepiej lezy mi D3s bo jest odrobinke ciezszy

Zmiana punktow (wybor punktu af - czyli caly obszar, dynamicznie, pojedynczy) teraz robi sie naciskajac przelacznik AF/M obok szkla i krecac kolkami (kciuk zeby wybrac af-s/af-c, a wskazujacy zeby wybrac ilosc punktow, albo sledzenie 3d). Fajne jest to ze przy obrocie do pionu sam przerzuca punkt mniej wiecej tam gdzie byl wczesniej w poziomie, mozna wybrac inny (np. dajac na skrajny) i przy nastepnym obrocie od razu na ten skrajny przerzuci (przynajmniej tak zrozumialem).

Co jeszcze - sledzenie 3d zapiernicza jak zly, korzystam z tej funkcji sporo robiac boks i porownujac np do D700 bo tym glownie robie to jest spora roznica na korzysc D4.

Obsluga po wifi - bardzo przyjemna, chociaz nie mam ajpada IPTC do wpisania w aparacie, ale o tym kazdy wiedzial ze specyfikacji, menu przejrzyste jak zawsze, sporo opcji do pogrzebania.

Wizjer jakis taki przyjemniejszy, ekranik odrobinke wiekszy, sam sie sciemnia/rozjasnia dzieki czujnikowi swiatla, mozna to wylaczyc na szczescie

I to co najwazniejsze dla D4 - czyli krecenie filmow. Obejrzelismy troche sampli z przedwczorajszych i wczorajszych krecen bo filmowcy ogladali D4ki i wyglada to naprawde dobrze... pytanie ile to zasluga swiatla itd, a ile zasluga samej puszki ale to kazdy musi sam ocenic. W trakcie krecenia mozna zmieniac czas, przyslone, iso itd (choc przy szybkiej zmianie widac to na filmie czyli pomiguje ciemniej/jasniej). AF dziala nawet ok przy kreceniu, ale wiadomo ze jak ktos chce byc pro to followfocus i manual. D4ka byla przypieta do Zacuto wiec smigalo to calkiem milo Nakrecilem jakis sampel ale na 1/30s wiec sie rozmazuje wszystko ale jak ktos chce to dorzuce do paczki

To tak na szybko, z pierwszych wrazen na goraco ide przebierac sample.

EDIT: 2gb sampli... troche zajmie wyslanie tego bo mam slaby upload 8h wysylania

EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane

Sample sa z 3 miejsc - jedno oswietlone wielka parasolka broncolora, dwa w zastanym korytarzowym (stad takie dlugie czasy). Z d3s jest mniej sampli, ale powinno dac jakis poglad na to co sie zmienilo. Sa JPG i NEF, nie wiem jakie byly ustawienia JPG w obu aparatach, wiem tylko ze wylaczylem dlajting, zeby nie bruzdzil. Charakterystyka szumu jest inna - i to widac nawet na wyswietlaczu... czy lepsza czy gorsza - sami to ocenicie

Male wybieraki troche niewygodne, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.

Tryby cichy i bez dzwieku - nawet to dziala, ale sa jakies obwarowania w stylu bezszelestny strzal tylko w 1080p itd

Wykrywanie twarzy - dziala, chociaz raz sie pomylil i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tla ale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-01-2012 o 16:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tla ale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba
    czyli problem rasizmu nie wystepuje...

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Tego nie wiemy - mocowanie bylo srebrne... trzeba sprawdzic na czarnym

Domyślnie

Tego nie wiemy - mocowanie bylo srebrne... trzeba sprawdzic na czarnym

no tak, czyli nadal nic nie jest jasne... jak z szumami.

1. Jak Twoim zdaniem ma sie konfrontacja z D3s na wysokim? (pytam bo sample beda dlugo sie uploadowac i downloadowac) Do czasu otrzymania sampli chetnie poznam opinie.

2. Czy w rzeczywistosci jest tak samo brzydki jak na zdjeciach?

3. Czy byla mowa (plotki) na temat ceny na dzien dobry? Ciekaw jestem czy potwierdzi sie informacja ze nie przekroczy 20k?

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Ad.1.
    Tego jeszcze nie sprawdzilem w sumie bo biegam po chacie i dzialam
    Ad.2.
    Jest ladny, gora moze troche odstraszac ale szybko sie opatrzy i bedzie ok.
    Ad.3.
    Z tego co zrozumialem to w cenniku Nikona ma byc niewiele tanszy od D3x (nie wiem jaka liczba kryje sie za niewiele). W sklepach bedzie troszke inna rzeczywistosc, ale raczej ponizej 20k to przynajmniej na tym etapie (czyli start dystrybucji) nie ma co sie spodziewac (wg mnie).

Domyślnie

EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane
    Napisz cos wiecej o 85 zwlaszcza o AF
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
    17-35, 35, 50, 85, 180, 2xFX

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

85, plasticzana, spory rozmiar, biala kropka (znacznik do wpinania w body) wyglada jakby szklo mialo pryszcza (to samo w D4 ), sensownie ostra od 1.8, AF dawal rade (nie jest moze demonem szybkosci, ale na pewno nie zamula tak jak 35/1.8 ).

Strona 105 z 348 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów