Szukaj
Mam sample z D4 i D3s (caly zakres iso, te same sceny mniej wiecej bo z reki) zrobione przed chwila. Jak wroce do chaty to sie podziele. na niskich beda poruszone bo mialem czasy w stylu 1/5s itd![]()
Dobra jestem w domu. Zaraz sie zabiore za sample (przebiore i zrobie paczke, wrzuce na serw i dam linka).
Wrazenia ogolne - fajnie lezy w lapiechociaz lepiej lezy mi D3s bo jest odrobinke ciezszy
![]()
Zmiana punktow (wybor punktu af - czyli caly obszar, dynamicznie, pojedynczy) teraz robi sie naciskajac przelacznik AF/M obok szkla i krecac kolkami (kciuk zeby wybrac af-s/af-c, a wskazujacy zeby wybrac ilosc punktow, albo sledzenie 3d). Fajne jest to ze przy obrocie do pionu sam przerzuca punkt mniej wiecej tam gdzie byl wczesniej w poziomie, mozna wybrac inny (np. dajac na skrajny) i przy nastepnym obrocie od razu na ten skrajny przerzuci (przynajmniej tak zrozumialem).
Co jeszcze - sledzenie 3d zapiernicza jak zly, korzystam z tej funkcji sporo robiac boks i porownujac np do D700 bo tym glownie robie to jest spora roznica na korzysc D4.
Obsluga po wifi - bardzo przyjemna, chociaz nie mam ajpadaIPTC do wpisania w aparacie, ale o tym kazdy wiedzial ze specyfikacji, menu przejrzyste jak zawsze, sporo opcji do pogrzebania.
Wizjer jakis taki przyjemniejszy, ekranik odrobinke wiekszy, sam sie sciemnia/rozjasnia dzieki czujnikowi swiatla, mozna to wylaczyc na szczescie![]()
I to co najwazniejsze dla D4 - czyli krecenie filmow. Obejrzelismy troche sampli z przedwczorajszych i wczorajszych krecen bo filmowcy ogladali D4ki i wyglada to naprawde dobrze... pytanie ile to zasluga swiatla itd, a ile zasluga samej puszkiale to kazdy musi sam ocenic. W trakcie krecenia mozna zmieniac czas, przyslone, iso itd (choc przy szybkiej zmianie widac to na filmie czyli pomiguje ciemniej/jasniej). AF dziala nawet ok przy kreceniu, ale wiadomo ze jak ktos chce byc pro to followfocus i manual. D4ka byla przypieta do Zacuto wiec smigalo to calkiem milo
Nakrecilem jakis sampel ale na 1/30s
wiec sie rozmazuje wszystko
ale jak ktos chce to dorzuce do paczki
![]()
To tak na szybko, z pierwszych wrazen na goracoide przebierac sample.
EDIT: 2gb sampli... troche zajmie wyslanie tego bo mam slaby upload8h wysylania
![]()
EDIT: Mam tez pare sampli z nowej 85/1.8g. Fajne szkielko, chociaz mocno plasticzane
Sample sa z 3 miejsc - jedno oswietlone wielka parasolka broncolora, dwa w zastanym korytarzowym (stad takie dlugie czasy). Z d3s jest mniej sampli, ale powinno dac jakis poglad na to co sie zmienilo. Sa JPG i NEF, nie wiem jakie byly ustawienia JPG w obu aparatach, wiem tylko ze wylaczylem dlajting, zeby nie bruzdzil. Charakterystyka szumu jest inna - i to widac nawet na wyswietlaczu... czy lepsza czy gorsza - sami to ocenicie![]()
Male wybieraki troche niewygodne, ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia.
Tryby cichy i bez dzwieku - nawet to dziala, ale sa jakies obwarowania w stylu bezszelestny strzal tylko w 1080p itd![]()
Wykrywanie twarzy - dziala, chociaz raz sie pomylil i pokazal ze znalazl twarz, a bylo to nieostre mocowanie statywowe od tlaale jakos sie tak ulozylo w bokehu ze byly dwie ciemniejsze kropki i pewnie uznal, ze to czyjas geba
![]()
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-01-2012 o 16:41
Tego nie wiemy - mocowanie bylo srebrne... trzeba sprawdzic na czarnym![]()
no tak, czyli nadal nic nie jest jasne... jak z szumami.
1. Jak Twoim zdaniem ma sie konfrontacja z D3s na wysokim? (pytam bo sample beda dlugo sie uploadowac i downloadowac) Do czasu otrzymania sampli chetnie poznam opinie.
2. Czy w rzeczywistosci jest tak samo brzydki jak na zdjeciach?
3. Czy byla mowa (plotki) na temat ceny na dzien dobry? Ciekaw jestem czy potwierdzi sie informacja ze nie przekroczy 20k?
侍
Ad.1.
Tego jeszcze nie sprawdzilem w sumie bo biegam po chacie i dzialam![]()
Ad.2.
Jest ladny, gora moze troche odstraszac ale szybko sie opatrzy i bedzie ok.
Ad.3.
Z tego co zrozumialem to w cenniku Nikona ma byc niewiele tanszy od D3x (nie wiem jaka liczba kryje sie za niewiele). W sklepach bedzie troszke inna rzeczywistosc, ale raczej ponizej 20k to przynajmniej na tym etapie (czyli start dystrybucji) nie ma co sie spodziewac (wg mnie).
85, plasticzana, spory rozmiar, biala kropka (znacznik do wpinania w body) wyglada jakby szklo mialo pryszcza (to samo w D4), sensownie ostra od 1.8, AF dawal rade (nie jest moze demonem szybkosci, ale na pewno nie zamula tak jak 35/1.8 ).
Skontaktuj się z nami