puszka którą używał shaolin ma soft 1.00, można założyć że produkcyjnapoza tym ma przebieg ~6500 fotek, trochę już potestowana...
Szukaj
puszka którą używał shaolin ma soft 1.00, można założyć że produkcyjnapoza tym ma przebieg ~6500 fotek, trochę już potestowana...
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Z tego co widać, to tak jak Canon Mark IV miał zawyżone iso na papierze, mianowicie przykładowo 6400 równało się w rzeczywistości 4800, to w D4 pewnie 12800 bliżej do 8tys.... Lipa Panowie lipa. Wiadomo, że to tylko przypuszczenia, ale takie są przesłanki...
FX User
hmmm.. udało mi się zassać jedynie JPGi, ale widzę że różnce w czasach są na poziomie do 2/3EV na korzyść D3s, ale zdjęcia są zupełnie inaczej naświetlone - d4 są po prostu prześwietlone o podobną wartość - czyli ok 2./3EV A skoro tak to raczej iso są podobnie kalibrowane, a pomiar światłą działa inaczej.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
tyle rawow i cisza... nikt nie napisal nic konstuktywnego, nie przeprowadzil badan jak DXO... co jest Panowie? kazdy juz sobie wyrobil opinie? czy bez niezaleznego softu nie ruszymy tematu?
侍
ViewNX niewiele potrafi wyciągnąć, ale z tego co widzę, to pliki (9243-9246) po poprawie WB i rozjaśnieniu o 1EV podobają mi się i jeśli mnie pamięć postrzegania nie myli są znacznie lepsze od D700 (1-1,5EV). A to jest już dla mnie duża poprawaNic tylko zbierać dudki
![]()
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
w stosunku do d3s sa o wiele subtelniejsze cienie... 3s jak zobaczyl troche swiatla to cienie poszly..... Natomiast d4 naswietla jakby rowniej i chyba lepiej, bo zgaszenie cieni moze dawac wrazenie klarownego obrazka. chyba lepiej cienie gasic niz wyciagac... w swiatlach jest dobrze. jakie jest Wasz zdanie?
侍
D80 też prześwietlał
Te przykładowe zdjęcia z D3s i D4 na iso6400, oba w trybie A na f/2.8. D3s czas 1/2000 D4 1/1250. Nowy pomiar światła jednak nie jest taki hiper fajny?
Pytanie teraz, jaki miałeś ustawiony pomiar (matrycowy?). Na co ostrzyłeś?
FX User
Matrycowy w obu (przynajmniej z tego co widze w exifach), ostrzylem przed siebietak jak mowilem - robilem z reki i robilem to w sprincie, wiec ogrom bledow sie wkradl... ale nikt nie mowil ze beda to sample do rewju na DPR
Mysle, ze ten nowy sensor RGB robi tu robote...
Postaram sie wystawic paczke 9 nefow na iso 3200-12800 czyli trzy sceny po trzy zdjecia z D4 zeby nie trzeba bylo ciagnac calej paczki.
A gdzie ten "osławiony" detal w D4? jakoś nie widzę go za Chiny ludowe...
http://img341.imageshack.us/img341/9582/44802347.jpg
http://img256.imageshack.us/img256/8310/39807669.jpg
Apropo cieni, to są lepsze w D4, bo czas naświetlania był dłuższy więc nie ma jednej wielkiej czarnej plamy. Tyle, że zdjęcie z D4 jest prześwietlone i to ostro... A nowy czujnik RGB miał być taki miodny.
Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, że kolega Shaolin (z całym szacunkiem do niego i za to, że podzielił się z nami samplami i wrażeniami z obsługi puszki), jest kompletnym amatorem i sprawia wrażenie, jakby znalazł się na tej prezentacji przypadkowo![]()
Ostatnio edytowane przez Lulek39 ; 27-01-2012 o 12:04
FX User
Skoro robione na matrycowym, na A, 2.8, przy zerowej kompensacji ekspozycji i sa takie roznice w naswietlaniu to raczej kwestia nowego pomiaru swiatla (nie wydaje mi sie, zeby WB mialo tu az tak duzy wplyw ale ja sie nie znam), a nie tego czy jestem amatorem czy nie i czy znalazlem sie tam przypadkowo czy nie
![]()
Moze faktycznie mamy powtorke z D80Za 25min minipaczka z nefami, jak ktos bedzie chcial niskie iso to wysle.
Skontaktuj się z nami