Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Mędrcy

Domyślnie

A mnie się podoba, nawet przed obiadem!

Tytuł nawet niekoniecznie jest mi dla tego foto niezbędny.

Limeryków nie pociągnę, bo brak mi wiedzy na ...temat słownictwa z tego rejestru

Natomiast w ramach OT - dziwnie się na tym forum w dziale krajobrazy porobiło, bardzo dziwnie.
    Jeśli pokazane zdjęcie nie jest zmasakrowane obróbką, do takiego stopnia, kiedy scena już kompletnie nie ma nic wspólnego z rzeczywistością widzianą, to z automatu jest złe, bez tematu, przekazu, treści itp - jednym słowem...dno?
    Bardzo rzadko tu zaglądam, ale dziś dwa wątki odwiedziłam - w obu ten sam schemat
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No cóż wpkx,chyba założę Twój fanclub.Nietuzinkowe krajobrazy bardzo mi podchodzą.

Domyślnie

Dobre, podoba mi się takie przedstawienie tematu, w prostocie siła. Trochę włazi w oko ten słupek po lewej, ale do wytrzymania. No i oczywiście dobra konwersja.
    LED ZEPPELIN

Rozmowny Awatar d80
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikonozaur Zobacz posta
    Dobre, podoba mi się takie przedstawienie tematu, w prostocie siła. Trochę włazi w oko ten słupek po lewej, ale do wytrzymania. No i oczywiście dobra konwersja.

Faktycznie ten słupek jest do wycięcia.
    Czy jeśli nie mam papierocha między dwoma palcami lub w gębie to wyglądam niepoważnie ?

Domyślnie

Nie usuwać słupka!
    Krajobraz to nie sterylne laboratorium! W ogóle nie przeszkadza, ba... wręcz przeciwnie
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Domyślnie

dokładnie, ja również uważam tak samo, starajmy się pokazywac materiał bez "przekoloryzowania" zarówno barwnego jak i "malarskiego"
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał63 Zobacz posta
    To może jakaś wskazówka? Po jakich substancjach zacznę widzieć?
    Sama fotografia do mnie nie przemawia, nie wywołuję żadnych emocji.
    Są trzy drzewa i mędrców było trzech. Do mnie też nie gada. :d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petelski Zobacz posta
    Dziwne - miałem wrażenie że komentujemy zdjęcie
    Faktycznie - byłbym zapomniał

A więc zdjęcie wciąga widza w arcysubtelną acz inteligentną grę alegorycznej symboliki. Na pniu drzewa jawią się twarze dwóch brodatych starców, najprawdopodobniej starozakonnych - drzewo wyciągające swe gałęzie ku niebu, a korzenie ku ziemi przywodzi bowiem na myśl gwiazdę Dawida składającą się z dwóch przeciwstawnych trójkątów symbolizujących: "jak na górze tak na dole, jak na dole tak na górze".

Twarze starców skierowane są na zachód, w ich plecy zaś oskarżycielsko kierują się kłosy zbóż, będących częstym motywem symboliki komunistycznej, co dodatkowo podkreślone jest ich umiejscownieniem w kadrze po stronie wschodu - kierunki świata dodatkowo podkreślone są przez skierowany z lewej do prawej światłocień.

Całość - w kontekście tytułu - w oczywisty sposób jawi się zatem jako aluzja do "Protokołów Mędrców Syjonu".
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 05-01-2012 o 18:11

Domyślnie

Marcin, zostaje jeszcze słupek - co z nim? Bo nieskromnie dodam, że jest tam celowo.

PS Andrzeju, konwersja do BW jest, jakby to nazwać? Emulsyjna.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Marcin, zostaje jeszcze słupek - co z nim? Bo nieskromnie dodam, że jest tam celowo.
    Słupek symbolizuje granicę (słup graniczny) - nawet nie tłumaczyłem tak oczywistej alegorii by nie obrazić inteligencji odbiorców

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów