Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Pojezierze

Domyślnie

Moim zdaniem zdjęcia zyskałoby nieco na "jakości" - piszę tutaj o użyciu statywu. A do czego dłuższe naświetlanie? Chociażby dlatego bym mógł przymknąć przysłonę z 5.6 na 11 i uzyskać większą GO Oczywiście to wszystko w mojej subiektywnej ocenie sytuacji - brakowało mi tego dnia statywu i minimalnie dłuższych czasów naświetlania (właściwie to większej GO).

Co miał na myśli kolega cosnek - tego nie wiem

Domyślnie

A dlaczego miałoby zyskać na jakości? Czy używałeś jakichś filtrów mocno zabierających światło? Jeśli nie to co spowodowało niemożność przymknięcia przysłony do 7 czy 8 ? A taka wartość w zupełności wystarcza do uzyskania dużej głębi ostrości np. . Przecież słońce jest jeszcze na niebie (no może poza 1.), więc światła było chyba dość. Pamiętaj, że przymykanie powyżej 11 powoduje nie wzrost, ale spadek jakości.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Miałem w holderze założoną szarą połówkę 0.6, tak więc 2 działki na górze było ciemniej. Niemniej jednak takie było założenie, by zbalansować niebo z podłogą i uzyskać w miarę poprawną ekspozycję. Przymknięcie przysłony do 7 nie wchodziło w grę - musiałbym podnieść ISO by uzyskać czas rzędu 1/6 sek. Poniżej nie daję już rady zrobić zdjęcia bez poruszenia. Aczkolwiek nie jest to żadna wymówka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów