5000 nie ma sterownika CLS (instrukcja obstrukcji), a lampa musi być otwarta w CLSie.
Szukaj
5000 nie ma sterownika CLS (instrukcja obstrukcji), a lampa musi być otwarta w CLSie.
No akurat instrukcja obsługi na stronie 198 mówi coś innego.
Jak więc inaczej wyzwolić lampę bezprzewodowo?
To jest pewna gra słów - D5000 może pracować w CLS, ale nie jest wyposażony w sterownik CLS, czyli gołe body nie może sterować bezprzewodowo innymi lampami. Trzeba w sanki wpiąć albo oddzielny sterownik SU-4, albo którąś z lamp która może pracować w trybie master np. SB-700, SB-800, SB900/910. Tak więc przykro mi, ale żeby pobawić się CLS-em musisz albo dokupić SU-4, albo którąś z tych lamp. Ewentualnie zmienić body na takie ze sterownikiem błysku - czyli z aktualnie produkowanych D-90 i wzwyż.
Ok. A co ze sterowaniem lampą poprzez fotocele, jest to mozliwe?
Tak i można też radiowo. Ale wtedy to już nie cls i pracuje się w manulnych ustawieniach lampy, chociaż już są radiowe wyzwalacze z przeniesieniem TTL (Pixel King) - ale to nie jest tanie rozwiązanie.
Myślę, że to już ostatnie pytanie. Czy aby użyc fotoceli do tego zestawu (body +lampa) trzeba coś jeszcze dokupić?
D800 | D90 | S35/1.4 | N24-120/4 | T17-50/2.8 | S70-200/2.8 | N85/1.8 | SB-800 x 2|
Tak - mój błąd, jak się odpowiada w pośpiechu.
Witam,
proszę o w miarę szybką odpowiedź. Postanowiłem nabyć Yongnuo 565EX z tego sklepu http://www.euro.com.pl/lampy-blyskow...yn-565ex.bhtml Moje pytanie brzmi czy są różne wersje tej lampy czyli dla nikona i canona? Bo w opisie produktu jest, że mamy doczynienia z wersją dla canona, a ogólnie ciężko mi znaleźć wersję dla nikona. Mogę śmiało brać tą czy szukać z wyraźnym zaznaczeniem wersji. Posiadam d90 i moje pytanie jest poniżej krytyki, ale chcę wykorzystać w pełni lampę i nie narobić sobie problemów. Pozdrawiam
Skontaktuj się z nami