Close

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 126

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Mam instrukcję tej lampy przed sobą i widzę, że producent nie wie, że ta lampa nie obsługuje CLS/AWL

Poważniej musimy wyeliminować ewentualne błędy czynnika ludzkiego zanim będziemy robić burę u sprzedawcy

Czy na pewno dobrze ustawiasz parametry w sterowniku CLS/AWL (w D90, str. 188 w instrukcji) zatwierdzając ustawienia OK oraz czy na pewno tą samą grupę i kanał ustawiasz na lampie (str. 49)?
    W instrukcji piszą, że jak w lampie ma się włączone ratio lampy w grupie C nie błyskają. EDYTA2: Zapomniało mi się, że sterownik w korpusie nie ma grupy C
    Czy masz możliwość sprawdzenia CLS/AWL ale na innej lampie, najlepiej systemowej Nikona - może w FJ?
    EDYTA: No i czy w testach nie korzystasz z krótszych czasów niż 1/200?
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 03-12-2012 o 20:50
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Z przykrością stwierdzam, że wszystko robię poprawnie Lampę testowałem też na innym D90 z tym samym skutkiem, podjadę do FJ albo gdzieś żeby przetestować aparat z inną lampą (Nikon) i dam znać co z tego wyszło.

Dzięki za próby pomocy.

Pozdrawiam

Domyślnie

Rhodo, owszem nie pisałem o CLS, bo wielkim strobistą nie jestem - używam go jednak jako zabawkę. Jednak jak najbardziej z moim D90 wyzwalanie działa bez problemu. Konfiguruję w nastepujący sposób:
    - w aparacie wybieram tryb C, ustawiam grupę i kanał na A1
    - przytrzymuję przez dwie sekundy przycisk ZOOM aż wyświetli się ikonka lampy oraz migający napis "off"
    - wciskam strzałkę w prawo jeden raz, tak aby na wyświetlaczu mrugał napis "SL on"a w lewym górnym roku pojawiła się opcja TTL
    Pozostaje tylko wcisnąć środkowy przycisk na joysticku i lampa jest gotowa do pracy. Ewentualnie wciskając kilkukrotnie ZOOM możesz przechodzić między opcjami ustawiania ogniskowej, kanału, grupy i trybów n, c, cn (nie wiem dokładnie czemu one służą, nie czytam instrukcji- może jakieś cannon-nikon? :P).
    W samej lampie miga wtedy z przodu dioda wspomagania w oczekiwaniu na wyzwalacz. Próbowałem robić zdjęcia i bez problemów doświetlała ona w pomieszczeniu, nie brakowało zasięgu
    Co się jeszcze tyczy trybów S1/ S2, to z tego co widzę to są ustawiane manualnie, nie w TTL i ostatni z nich pomija błysk wyzwalający.
    Ufam, że sprzęt zadziała!

Domyślnie

Z moich dzisiejszych doświadczeń po sprawdzeniu lamp do jutrzejszych sesji:

n, c, cn - to, jak słusznie zauważył mój poprzednik - wybór systemu. Nikon, Canon, Canon-Nikon.

TRYB S2 NIE działa w trybie Q (w d7000). Należy zmienić tryb fotografowania, by zadziałał.

A co do moich doświadczeń...

Dzisiaj jestem z przykrością zmuszony stwierdzić, że lampa wyląduje w serwisie. Przy ustawieniu jej w pozycji Kobry (błysk na wprost) po prostu nie wyzwala błysku. Inne pozycje się sprawdzają, co wykorzystam podczas jutrzejszej sesji. Aczkolwiek bardzo mi przykro.

Domyślnie

Przed godziną wróciła do mnie lampa z serwisu (została wymieniona na nową). Działa rewelacja, żadnych problemów z ustawieniem CLS nie ma. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za porady.

Domyślnie

Sorry za odkopanie ale mam pewien mały problem. Otóż nie mogę ręcznie wysunąć odbłyśnika w YN-565. Nie wiem czy mam za krótkie paznokcie czy co ale z pomocą przychodzi mi.... penceta której nie zamierzam niestety nosić w torbie foto. Czy jest to kwestia nowości i z czasem "się wyrobi"? Też mieliście na początku pewne trudności z wysunięciem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pako7726 Zobacz posta
    Sorry za odkopanie ale mam pewien mały problem. Otóż nie mogę ręcznie wysunąć odbłyśnika w YN-565. Nie wiem czy mam za krótkie paznokcie czy co ale z pomocą przychodzi mi.... penceta której nie zamierzam niestety nosić w torbie foto. Czy jest to kwestia nowości i z czasem "się wyrobi"? Też mieliście na początku pewne trudności z wysunięciem?
    Odbłyśnik wysuwasz wyciągając dyfuzor. Jeśli nie chcą razem wyjść, to znaczy, że coś jest nie tak, np.:
    1) ułamany zaczep w dyfuzorze (taki wypustek gdzieś na środku)
    2) odbłyśnik nie zahacza o zaczep - może być przygięty
    3) odbłyśnik za ciasno siedzi.

Miałem pożyczoną nową YN-565EX i mam YN-560EX - w żadnej nie ma/było problemów z dyfuzorem i odbłyśnikiem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Odbłyśnik wysuwasz wyciągając dyfuzor. Jeśli nie chcą razem wyjść, to znaczy, że coś jest nie tak, np.:
    1) ułamany zaczep w dyfuzorze (taki wypustek gdzieś na środku)
    2) odbłyśnik nie zahacza o zaczep - może być przygięty
    3) odbłyśnik za ciasno siedzi.

Miałem pożyczoną nową YN-565EX i mam YN-560EX - w żadnej nie ma/było problemów z dyfuzorem i odbłyśnikiem.
    Wiem, że odbłyśnik wysuwa się razem z dyfuzorem. Chodziło mi o wysuwanie ogólnie. Jak dyfuzor to odbłyśnik idzie razem z nim. Źle się wyraziłem wcześniej. Ciągnę paznokciami i nie mogę. Ale dałem koleżance i od razu bez problemu wysunęła.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Pomorze Gdańskie

Domyślnie

Mam takie możę głupie pytanie do YN-565 EX, którą chcę nabyć i używać z D5100. Są wersje tej lampy dla nikona i dla canona. Czym się różnią (stopka?) i czy można używać na D5100 zamiennie?
    nabijam posty aby osiągnąć magiczną liczbę i móc coś sprzedać na giełdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezzar Zobacz posta
    Mam takie możę głupie pytanie do YN-565 EX, którą chcę nabyć i używać z D5100. Są wersje tej lampy dla nikona i dla canona. Czym się różnią (stopka?) i czy można używać na D5100 zamiennie?
    A czy D5100 to Canon ??

Poza stopką różnią się jeszcze prawie całym oprogramowaniem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów