Witam.
Przymierzam sie do zakupu jakiegos szerokigo zooma do Nikona i chcialbym zasiegnac rady w tej materii. Obiektyw bedzie wykorzystywany przede wszystkim do pejzazu i rady, oraz uwagi od specow w tej wlasnie dziedzinie mile widziane. Chodzi o jak najlepsza jakosc i cena nie gra raczej roli. Z gory zalozylem (choc moze mylnie), ze nie interesuja mnie zadne Sigmy, Tamrony etc. Ma to byc Nikkor. Pewnie zaraz zostane zrugany, ze gdzies o tym juz pisano, ale od jakiegos czasu przegladam opinie innych uzytkownikow Nikona i czytam watki na tym forum, ale jakos nie bardzo mi to rozjasnilo w glowie w tej materii... To co wiem na dzien dzisiejszy to:
- 28-70 f2,8 - swietny obiektyw, jesli nie najlepszy zoom Nikona, ale przy cropie 1,5 zdecydowanie za wasko do pejzazu
- 17-55 f2,8 DX ponoc bardzo dobry, ale nie az tak jak ten pierwszy. Ponadto spotkalem sie z opinia, ze to szko raczej do street-foto i reportazu, ale do pejzazu juz mniej. I to, co najbardziej zasialo niepokoj w mojej glowie to opinie, ze kitowy 18-70 DX 3,5-4,5 robi ostrzejsze foty... Nie bardzo chce mi sie w to wierzyc, bo wprawdzie ten kit jest dosyc przyzwoity, ale to zawsze kit i po co byloby wydawac 4 razy wiecej pieniedzy na obiektyw, ktory ostrzy gorzej.
- 17-35 f2,8 - kolejne swietne szklo ze stajni Nikona. Tylko znowy kraza opinie, ze z cyfra nie jest juz tak rewelacyjny jak z analogiem. Ponoc swietnie spisuje sie z D2X, ale z D70 juz nie jest tak fajnie... Jesli faktycznie dochodzi jeszcze problem jak dane szklo spisuje sie z konkretnym korpusem, to moze na wstepie powinienem zaznaczyc, ze ma to grac jak najlepiej z D80. Jeszcze odnosnie tego obiektywu, kraza jakies pogloski o problemach z CA przy cyfrze. Czy sprawa jest faktycznie az taka upierdliwa?
- 12-24 DX f4 - o tym szkle mam chyba najmniej wyrobiona opinie. Teoretycznie ciut slabszy od poprzednikow, ale moze sie myle. Ponadto wolalbym cos z dluzszym niz 24mm koncem zakresu.
To chyba tyle. Poki co najbardziej przekonany jestem do 17-35, ale decyzja jeszcze nie zapadla, a samo szklo bede kupowal za jakis czas, wiec poki co draze temat... Moze jeszcze dodam, ze na dzien dzisiejszy uzywam kitowego 18-70 DX 3,5-4,5. Znalazlem sporo opini, ze to calkiem przyzwoite szklo, ale nie chce mi sie wierzyc, zeby nie bylo zdecydowanie lepszego zooma do pejzazu wlasnie niz kit. Licze na pomoc i pozdrawiam.