Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    pisaliśmy w tym samym czasie
    Ważne, że wyszło to samo

Kolego staruch, proponuję pobawić się na symulatorze tutaj.
    Często to pomaga w zrozumieniu zależności formatów (FX i DX) i co za tym idzie kątów widzenia.

Domyślnie

Tak czy inaczej zostaje przy 85 (chyba ) ...

A czy do 300s moge podpiąć szkło do FX ?? wiem że koszt będzie większy i w razie przejścia body na pełną klatke nie musze zmieniać szkieł ale czy tylko?? Czy zmieni się obraz w DX-ie?

Domyślnie

dzięki ...

Domyślnie

jesli chcesz 85mm na dx, to 50mm bedzie blizsze dajac na dx 75mm. 85mm da ci odpowiednio wiecej...czyli 85mm x1,5

ps.
    ale zamieszalem, ale moze jakos rozgryziesz
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 04-01-2012 o 15:25
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Jaką wybrac stałke do formatu DX 35/50/85?
    Mając obiektywy pokrywające zakres od 18 do 300 możesz sprawdzić jak przy wybranej stałej ogniskowej widzisz to co chciałbyś sfotografować. Czy bardziej odpowiada ci szersze spojrzenie czy węższe.

brak mi stałki lub stałek...
    Musisz sobie odpowiedzieć -> dlaczego (jakość zdjęć, jasność obiektywu, ???)

A konkretna rada: mając 17-50 2,8 wybrałem Sigmę 30 1,4 i taki zestaw (w moim przypadku) się sprawdza.
    Gyöngyhajú lány

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez staruch Zobacz posta
    A czy do 300s moge podpiąć szkło do FX ??
    Tak możesz.
    Cytat Zamieszczone przez staruch Zobacz posta
    Czy zmieni się obraz w DX-ie?
    Pamiętaj, podpinając szkło pod DX osiągniesz taką ogniskową jaką ma dany obiektyw, nieważne, jakiego obiektyw jest formatu, ponieważ mniejsza matryca w przypadku formatu DX nie zmienia ogniskowej.
    Ogniskowa jest "parametr" danego obiektywu.
    Natomiast kąt widzenia danego obiektywu podpiętego pod DX będzie o 1,5 raza większy. (W odniesieniu do FX)

Reasumując: podpinasz szkło 17-55 pod swoje D300s.
    Jaką więc masz ogniskową?
    Taką jaki ma obiektyw czyli 17-55, ale w związku z tym iż Twoja matryca (a raczej Twojej puszki) jest mniejsza od matrycy FX, mnożysz to x 1,5.
    Czyli masz taką ogniskową, ale kąt widzenia osiągasz odpowiadający ogniskowej około 25,5-82,5 w pełnej klatce.

Mam nadzieję, że dość jasno to wytłumaczyłem

Domyślnie

efix tak dość jasno... zrozumiałem juz to na symulatorze jaki mi podeslałeś Dzięki!!!

Domyślnie

Wg mnie takie sugerowanie się suchą statystyką używanych ogniskowych do niczego nie prowadzi...stałką pracuje się inaczej... Wszystko zależy do czego będziesz tego szkła używał... Jeżeli masz sigmę 2.8 to ja bym 35 i 50mm odpuścił... odkąd używam Tamrona 2.8 to rzadziej ich używam za to 85/1.8 do portretu jest bardzo ok na DX...zresztą na FX też już może uchodzić za portretówkę... Fakt kosztuje te 1100-1200zł używka ale generowany obraz łagodzi ból
    Podsumowując - 85mm daje wg mnie najbardziej efektowny obraz w porównaniu z zoomem.
    Sigma do reportażu, 28-300 na spacer a 85mm do portretu...

Oszczędny w słowach Awatar marcus777
    Miasto
    Ziemia Obiecana

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez efix Zobacz posta
    Tak możesz.

Pamiętaj, podpinając szkło pod DX osiągniesz taką ogniskową jaką ma dany obiektyw, nieważne, jakiego obiektyw jest formatu, ponieważ mniejsza matryca w przypadku formatu DX nie zmienia ogniskowej.
    Ogniskowa jest "parametr" danego obiektywu.
    Natomiast kąt widzenia danego obiektywu podpiętego pod DX będzie o 1,5 raza większy. (W odniesieniu do FX)

Reasumując: podpinasz szkło 17-55 pod swoje D300s.
    Jaką więc masz ogniskową?
    Taką jaki ma obiektyw czyli 17-55, ale w związku z tym iż Twoja matryca (a raczej Twojej puszki) jest mniejsza od matrycy FX, mnożysz to x 1,5.
    Czyli masz taką ogniskową, ale kąt widzenia osiągasz odpowiadający ogniskowej około 25,5-82,5 w pełnej klatce.

Mam nadzieję, że dość jasno to wytłumaczyłem
    jeszcze tak dodam od siebie wersje graficzną łopatologiczną

Jak widać na obrazku obiektyw o tej samej ogniskowej "sięgnie dalej" gdy jest podpięty do aparatu z matrycą APS-C (czyli taka jak w lustrzankach cyfrowych), niz gdy jest podpiety do aparatu małoobrazkowego (np. lustrzanka cyfrowa 35mm).
    Zmienia sie kąt widzenia- na mniejszej matrycy mamy węższy kąt widzenia, ale widzimy też dalej (gdyż sama ogniskowa nie zmienia się).

Domyślnie

Nic dalej nie sięgnie - po prostu mniejszy kąt widzenia to większe powiększenie i tyle.
    "Optymalna ekspozycja jest kwestią gustu"

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów