Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Trick w Win7

Domyślnie Trick w Win7

Wie może ktoś, jak hurtem usunąc lokalizacje zapamiętane przez Exploratora Windows i wyświetlane po na iśnięciu PPM na tę ikonkę w pasku? Można je pojedynczo usuwać klikając zowu na każy skrót PPM i wybierając "usuń z listy". Ale czasem się tego tyle nazbiera, że trzeba się nieźle naklikać...
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 03-01-2012 o 23:25

Domyślnie

Zobacz czy nie da sie klikac z ctrl

Domyślnie

A czemu chcesz je usuwać, przecież po to zapamiętuje, żeby były ;>

Jeśli chcesz swoje ustawić to możesz konkretne sobie przypiąć (pineska obok nazwy ale to wiesz...).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    A czemu chcesz je usuwać, przecież po to zapamiętuje, żeby były ;>

Jeśli chcesz swoje ustawić to możesz konkretne sobie przypiąć (pineska obok nazwy ale to wiesz...).
    Widocznie ma taką potrzebę. Autor zapytał w jaki sposób usunąć a nie dodać...
    Body+szkło

www.mpastuszak.pl

Domyślnie

Ale może jest prostszy sposób osiągnięcia tego co chce (na przykład posiadania konkretnych folderów w liście przypiętych).

Straszliwie to pewnie ciekawskie i w ogóle nie przyzwoite ale chyba lepiej dać wędkę niż rybę, nie?

Domyślnie

Te foldery, których używam najczęściej, mam poprzypinane. Te, do których zaglądam rzadziej, niech się tam kotłują, nie ma problemu, ale przychodzi taki moment, że robi się wielki zsyp. Np. ostatnio robiłem sobie porządek na dyskach, przerzucałem dużo plików między folderami, dużo pustych folderów później pousuwałem, a to wszystko wisiało na tej liście jako puste linki. Generalnie co jakiś czas wyrzucam sobie z listy miejsca, do których zajrzałem raz i nie mam zamiaru po raz kolejny przez najbliższy rok. Więc po co ma tam wisieć? Trochę też nie do końca rozumiem mechanizm umieszczania tych skrótów na liście. Czasem wystarczy raz otworzyć jakiś katalog i od razu wskakuje, czasem co chwila coś otwieram, a na liście tego nie ma... Tak samo w oknie eksploratora w panelu po lewo jest coś takiego, jak "Ostatnie miejsca", gdzie też są takie skróty umieszczane. Tylko one nie mają nic wspólnego z tymi z paska. Gdyby miały, to by było fajnie. Bo można by było wyświetlić pełna listę skrótów, wybrać te (z Ctrl), które są niepotrzebne lub nieaktualne i wywalić.

Zaznaczanie z Ctrl nie działa

Domyślnie

wejdź sobie tutaj:

%Appdata%\Microsoft\Windows\Recent\AutomaticDestin ations

u mnie pliki odpowiedzialne za exploratora to te zaczynające się od 1 teoretycznie powinno być zawsze tak samo ale - kto wie... dlatego sobie na początek je przenieś gdzieś zamiast usuwać.

Teraz tak, sprawa jest ciut skomplikowana:
    1. Jeśli namierzysz plik odpowiedzialny za exploratora (u mnie pierwszy na liście) to:
    2. Skasuj wszystkie tymczasowe, które Ci się zapamiętały => plik zostanie zaktualizowany i wyczyszczony
    3. Teraz go sobie kopiujesz gdzieś na bok (na później!)
    4. Za jakiś czas jak Ci się naśmieci, zwyczajnie nadgrywasz skopiowanym w pkt 3 plikiem ten ze ścieżki podanej wyżej

Minusy: w pliku skopiowanym wyżej jest lista przypiętych folderów, więc nadgrywając nim ten oryginalny stracisz przypięte w 'międzyczasie' nowe folderki - jeśli Ci to nie przeszkadza bo - tak jak ja, masz stałe, ulubione folderki i nie mieszasz tam za często, to masz sposób na czyszczenie... Można sobie nawet zmajstrować plik BAT, który będzie automatycznie nadpisywał plik i odpalać co jakiś czas, żeby się ręcznie nie bawić...

Domyślnie

No dzięki, jest to jakieś rozwiązanie. Tylko ja się dziwię, że nie ma w tym systemie gotowego rozwiązania typu "wyczyść listę". Tak, jak to jest z ostatnio otwieranymi dokumentami.

Uprawnienia umieszczania postów