Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Wyzwalanie lamp

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lumena Zobacz posta
    Mam lampę SB 600. Hm - ale powiem szczerze, że dyskusja jest dla mnie zbyt zaawansowana - czy ktoś może mi krótko napisać jak działa wyzwalanie lampy studyjnej za pomocą lampy systemowej (czy w ogóle dobrze zrozumiałam) ?? Przyznam, że dzięki Wam znowu się waham co w końcu kupić . Rozumiem, że RF 603 są szczególnie warte zastanowienia?
    rf 603 są tanie i przyzwoite. Nie miałem z nimi nigdy problemu. Dodatkowo mogą służyć do wyzwalania migawki aparatu, lepsze to niż wężyk czy pilot podczerwieni. Można stosować też przy streecie. Idziesz z aparatem na szyi, nie trzymasz ręki na spuście, w kieszeni ręka z wyzwalaczem i pstrykasz mniej zauważenie . Odkąd mam te wyzwalacze pilot poszedł do szuflady.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Nie wpadłam na tą funkcjonalność street. Dobre . Ale w opisie rf603, nie ma wymienionego mojego modelu D80 jako działającego z funkcją pilota. Orientujecie się - czy to znaczy, że nie będę mogła wyzwolić migawki tym wyzwalaczem? To znaczy, że musiałabym dokupić wężyk spustowy?

Domyślnie

Orientujecie się - czy to znaczy, że nie będę mogła wyzwolić migawki tym wyzwalaczem? To znaczy, że musiałabym dokupić wężyk spustowy?
    Tu masz na ebayu. Wpisujemy RF-603 N2
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Nie wpadłam na tą funkcjonalność street. Dobre . Ale w opisie rf603, nie ma wymienionego mojego modelu D80 jako działającego z funkcją pilota. Orientujecie się - czy to znaczy, że nie będę mogła wyzwolić migawki tym wyzwalaczem? To znaczy, że musiałabym dokupić wężyk spustowy?
    Wężyk jest w komplecie. Podłączany pod port GPS. W D90 to działa. Tylko musisz kupić wersję RF 603 do Nikona.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Nikon w zalezności od serii ma różne wejścia na wężyki. Zależy z jakiej półki jest body.
    Producent RF by sie mógł wysilić i dać o 1 kabelek więcej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

W D90 masz wtyczkę N3, koleżanka do D80 potrzebuje wtyczkę N2.

Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 10-01-2012 o 13:48

Domyślnie

Czy RF zadziała, gdy aparat niema gniazdka? Czy po prostu wtedy nie działa tylko funkcja pilota?

Domyślnie

Jak nie jest podpięty do gniazdka, to nie pełni roli pilota.
    Jak to aparat nie ma gniazdka? jaki to model?

by pełnił rolę nadajnika (wyzwalacza lamp) potrzeba sanek w body. Większość aparatów ma sanki
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z dzięki za pomoc, też mi się tak wydawało, ale wolałem się upewnić. Aparat to staruszek D70.

Domyślnie

Nie jestem pewien, ale takie gniazdo to dopiero w D70s się pojawiło.
    Zdalnie to chyba tylko przez pilot IR.
    Więc, wyzwalacz nie wyzwoli aparatu.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów