Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Studniówka.

Domyślnie

z twoim sprzętem spróbuj następująco:

manual,
    czas ~1/20 - 1/40 sek,
    przesłona - max otwarta (w twoim przypadku będzie ostro),
    lampa wbudowana w TTL z korekcją na powiedzmy -0,7 czy nawet -1 ev, synchronizacja na tylną kurtynę.
    iso tyle ile trzeba żeby złapać światło zastane - nie bój się 800 czy 1600 jeśli będzie taka potrzeba.
    generalnie ekspozycje będziesz kontrolował przy pomocy iso

podchodzisz blisko, krótka ogniskowa i focisz. efekt będzie taki ze drugi plan będzie rozmyty (przez długi czas), tło powinno być całkiem fajnie naświetlone (dzięki odpowiednio dobranej czułości) a lampa zamrozi ci na ostro pierwszy plan.

poćwicz w domu na rodzinie, zrób sobie półmrok, poświeć lampkami biurkowymi po ścianach i ćwicz.

te parametry powyżej to traktuj tylko jako wskazówkę być może zupełnie inaczej do tego podejdziesz.

ĆWICZ przed imprezą !!! koniecznie !!!
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

ja bym się nie pchał na tylna kurtynę, świeżak jest i rady nie da...
    wysokie iso i mała przesłona jak da rade na zastanym
    iso 400-800 + dopalanie lampą w ttl-u, lampa na 45 stopni w tył, można z mydelnicą, ustawić WB w Kelwinach, migawka jakieś 1/100, 1/125 s, niżej bym nie schodził bo poruszy (nerwy, mało wprawna ręka)...

Domyślnie

Cieżka sprawa. Jak masz możliwość odwiedź wieczorem to miejsce gdzie będzie studniówka i potrenuj. Wyrobisz sobie pewien warsztat ta te konkretne warunki (chociaż na studniówce może aranżacja wnętrza cię zaskoczyć - np zamiast jasnego sufitu, siatka maskująca z tysiącem baloników itp. utrudniaczy)
    Generalnie jeśli będziesz pracował z lampą zewnętrzną o ile czujesz się na siłach używaj trybu M oraz automatyki ISO (z rozsądnie ustawionym poziomie MAX ISO) zdaj się na automatykę lampy - systemowe lampy SB600/700/800/900 dadzą radę. METZ również, pozostałe lampy mogą być mało powtarzalne i przewidywalne.
    Czas - w zależności od ogniskowej od 1/60 - 1/125
    przesłona max. otwarta.
    Balans bieli albo zmierz na miejscu, albo ustaw w K, możesz też puźniej ustawiać podczas wołania - no właśnie chyba nie trzeba tu pisać żebyś robił zdjęcia w nefach?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    z twoim sprzętem spróbuj następująco:

manual,
    czas ~1/20 - 1/40 sek, ...
    no, zwłaszcza, że utrzyma aparat nieruchomo i "obiekty" w przytupach tanecznych też się na moment zamrożą
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez amirez Zobacz posta
    no, zwłaszcza, że utrzyma aparat nieruchomo i "obiekty" w przytupach tanecznych też się na moment zamrożą
    a jak poprosi obiekty żeby przy przytupie trochę zawisły nieruchomo w powietrzu, to już w ogóle będzie super.

nie widzę przeciwwskazań do próbowania nowego.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    nie ma takich lamp...
    SB700 lub SB900...
    dla osoby nie znającej tematu ta różnica może nieco skomplikować sprawę...
    Ale plama ! I to w Nowym Roku !

Wiadomo: SB700 i SB900.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    jak to obczaisz to ustaw aparat w manual, iso 800, czas 1/125 przeslone 2.8-5.6 w zaleznosci od sytuacji, lampa w ttl, palnik w sufit 45 stopni plus wizytowka i jakos to bedzie
    Masz na myśli tą białą płytkę wysuwaną np sb-700 i podobnych lamp? Ona się nadaje do pleneru? I w takim nocnym plenerze owa "Wizytówka" + jakiś dyfuzor zmiękczający? (jak tak to ten wbudowany czy nakłądany?)
    FX User

Domyślnie

dyfuzorek nakladany przy odbiciach z sufitu ja nie wiem czy ma sens, chyba wszystko zalezy od sytuacji co tam jest w tej sali
    "Używaj serca i umysłu po to, aby wspomagać siebie i bliźnich dobrym słowem, życzliwością i budzić w nich zachwyt dobrem."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ars Zobacz posta
    dyfuzorek nakladany przy odbiciach z sufitu ja nie wiem czy ma sens, chyba wszystko zalezy od sytuacji co tam jest w tej sali
    Oczywiście że dyfuzor ma sens, najlepiej taki ze sztucznym sufitem.
    Jeśli sufit na sali gdzie będzie studniówka będzie wysoko, nie będzie biały, będzie zawieszony kolorowym przystrojeniem taki dyfuzor na pewno się sprawdzi.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów