Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: takie kolory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    w LR cztery suwaki
    A dokładniej które? Contrast a potem manipulowanie Hue?
    Nic i Panasonic G3

Micro Four Thirds - moje doświadczenia z Micro 4/3

Domyślnie

Przykładów w internecie jest wiele, mi podobają się zdjęcia z tej strony może wam też się spodobają .
    http://www.thirdelementstudios.com/#/page/a716/home/
    Po za tym PS nie jest taki straszny i spokojnie można z nim żyć w symbiozie
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

To czeski film dla mnie... jak to zainstalować? Kompletnie mi nie wychodzi
    D90 // T 17-50 mm 2.8// N 50 mm 1.4// S 8 mm 3.5// SB900... i ciągle się uczę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mawis Zobacz posta
    To czeski film dla mnie... jak to zainstalować? Kompletnie mi nie wychodzi
    Jeśli pytasz o gotowe akcje, ja robie to tak: tak pobrany plik ATN otwieram podwójnym kliknieciem i od razu otwiera sie w CS5 w prawym górnym (nie tak skrajnym) rogu w okienku akcji pojawie mi się dana operacja/akcja i jest.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

ja bym Ci radził najpierw troszkę poczytać na temat PS bo przy braku wiedzy w końcu dojdziesz do punktu w którym nie będziesz wiedział co zrobić dalej. Żadna akcje nie zadziała jak na przykładach. Chyba że masz idealnie taki sam balans bieli, ekspozycję i światło w kadrze + ew. kolorystykę elementów w kadrze. Akcja może jedynie dodać charakteru, czasami trzeba zastosować ją miejscowo przy pomocy warstw i masek, dlatego najpierw poczytaj o podstawach.
    Nikon d3|| D700|| sigma 20mm f1.8|| nikkor 50mm f1.4 || nikkor 85mm f1.8 || nikkor 105mm f2.8 VRII ||parę sabinek ||

Domyślnie

Jeśli chodzi o odcienie kawy tak jak na tym zdjęciu poniżej to ja robię to tak:

Po załadowaniu zdjęcia :

1. Tworzymy nową warstwę Vibrance i schodzimy z vibrance do ok -30 oraz saturacją
    do ok -25. W zależności od materiału wyjściowego.

2. Następnie tworzymy warstwę Curves i ustawiamy każdy kanał osobno w celu uzyskania
    dominaty żółtego koloru.

3. Kolejnym krokiem przejście do panelu Channels i kliknięcie na kanał RGB z wciśniętym
    klawiszem Cmd (Mac) lub Ctrl (Windows).

5. Teraz należy dodać kolejną warstwę Vibrance a maska dla tej warstwy powinna dodać
    się automatycznie.

6. Następnie odwracamy maskę za pomocą skrótu klawiszowego Cmd - I (Mac) lub Ctrl - I
    (Windows).

7. Kliknięcie na masce z wciśniętym klawiszem Alt pozwala zobaczyć tą maskę.

8. Za pomocą skrótu Cmd - M (Mac) lub Ctrl - M (Windows) uruchamiany panel Curves
    i dostosowujemy maskę w celu desaturacji cieni. Najjaśniejsze na masce mają być
    jedynie te obszary na zdjęciu, które są w cieniu i co do których chcemy zastosować
    zmniejszenie nasycenia czyli desaturację.

9. Po wykonaniu tych czynności schodzimy z saturacją na tej warstwie do 0 czyli -100.

10. Kliknięcie na inna warstwę odkrywa nasze zdjęcie.

Oczywiście wartości liczbowe w poszczególnych krokach będą zależały od materiału wyjściowego i zapewne ulegną zmianie.
    D800 | N24-70 | SB900 |

Domyślnie

podbijam temat, bardzo zainteresował mnie efekt końcowy obróbki tego zdjęcia...jest wiele rozwiązań jednak wszyscy piszą ogólnie. Jakieś dalsze propozycje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    Jeśli pytasz o gotowe akcje, ja robie to tak: tak pobrany plik ATN otwieram podwójnym kliknieciem i od razu otwiera sie w CS5 w prawym górnym (nie tak skrajnym) rogu w okienku akcji pojawie mi się dana operacja/akcja i jest.
    A ja za cholerę nie mogę namierzyć okienka akcji klikam w plik ATN i otwiera mi sie CS5 i dupa ...
    może jakiś screen ?
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez picia78 Zobacz posta
    A ja za cholerę nie mogę namierzyć okienka akcji klikam w plik ATN i otwiera mi sie CS5 i dupa ...
    może jakiś screen ?
    ok już znalazłem, tzn. moja cudowna żona
    D700 // S 24-70 2,8 // N 35 1.8 DX // SB700 //

Domyślnie

Jeśli chodzi o "efekt kawy" jest kilka fajnych, gotowych akcji do PSa. Ja użyłem "Caffe Latte" oczywiście z pewnymi modyfikacjami.

Poniżej efekt:

Bez pokazania zdjęcia, na którym się chce pracować, pytanie o dany efekt można sobie wsadzić wiadomo gdzie.
    Nie ma uniwersalnych metod na osiągnięcie celu.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów