Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lortek Zobacz posta
    f, jakis obiektyw, statyw... ale spoko
    No właśnie ten obiektyw . Bynajmniej rozpoczne z nim swoją przygodę, a co dalej to się okaże.

Domyślnie

I czasu trochę potrzeba jeszcze.

Domyślnie

Do fotografii Księżyca może warto rozważyć Skywatchera 8". Z drugiej ręki mają korzystną cenę.

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Powyżej 70-300 VR pierwszym sensownym zakupem do astro będzie już jakiś teleskop o ogniskowej około 400mm, taki niezły można chyba dostać za około 2000-3000 zł, jeśli czegoś nie przekręcam. Czyli ułamek ceny (dobrych) obiektywów o tej ogniskowej.
    No to jak wyżej. Do Księżyca i planet jak zainwestujemy ok 800 zł to uzyskamy rewelacyjne efekty

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Ja to bym szukał dobrego statywu z mechanizmem prowadzenia, żeby można było "głębsze" obiekty.
    Pytanie czy autora wątku to interesuje. Bo to zupełnie inny świat ("głębsze obiekty" jak napisałeś to oczywiście galaktyki, mgławice) jak fotografia Księżyca.

W razie co można poczytać o tym w moim wątku tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
    Ostatnio edytowane przez mpwt ; 03-01-2012 o 15:26
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

W dalszej kolejności, odnawiam mój temat... mam nieco większe fundusze, i teraz wchodzi obiektyw do okolo 3500 maksymalnie
    Czytam i czytam .. ale zbyt wiele nie znalazłem o Nikkor 70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom.Może mi ktoś powie z doświadczenia. Jeżeli będe chciał iść do lasu, dam radę sfotografować ptaki na drzewie ? Czy ostrość, i rozmyte tło będzie lepsze w 70-300 ?

Domyślnie

Uganianie się w lesie za ptakami to niekoniecznie dobry pomysł chyba. Bo ile zrobisz kadrów z dołu w kierunku nieba? To nie ma sensu na dłuższą metę. Rezultaty będą zawsze co najwyżej średnie bo fotografujesz pod światło. Dodatkowo warunki są bardzo trudne. Spójrz na zdjęcia innych. Czy coś w galeriach widać z leśnych klimatów? Bardzo sporadycznie. Najczęściej są to łąki, pojedyncze gałęzie grzew, patyki celowo ustawione i zanęcone, fotografia nadrzeczna, łąkowa. Ale lasu jak na lekarstwo. Proponuję ponowne rozważenie podejścia do tej dziedziny zatem i przeczytania ponownie wpisu od lortka.

Przeniósłbym się też na forum dotyczące fotografii dzikiej przyrody, jeżeli naprawdę cię to wciąga. Znajdziesz tam o wiele więcej informacji o samym sposobie wykonywania zdjęć. Jeżeli bardzo chcesz spróbować, to nadal polecam N70-300 - to uniwersalny obiektyw do wielu zadań i można go zawsze odsprzedać, jeżeli przestanie nam odpowiadać. 70-200 ma mniejszy zasięg i nigdy byś się nie dowiedział co ewentualnie tracisz. A z 70-300 wszystko będzie jasne.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 06-05-2012 o 16:26

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów