Close

Strona 921 z 2397 PierwszyPierwszy ... 421821871911919920921922923931971102114211921 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 201 do 9 210 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Wrzucę może jakąś fotkę, żeby przywrócić w tym wątku równowagę pomiędzy słowem a obrazem

Domyślnie

Witam
    Jestem od prawie roku posiadaczem aparatu sony nex 6 . Niestety trafił mi się wadliwy egzemplarz. Po kilku miesiącach pojawił się pierwszy problem: Przy ustawieniach ogniskowej 16mm i przysłonie od f14 do f22 spust migawki blokował się. Aby zrobić zdjęcie trzeba było zmienić ogniskową lub wartość przysłony. Aparat trafił do serwisu, tam wgrali nowe oprogramowanie, niestety nie pomogło. Drugi raz trafi do serwisu, tym razem wymienili blok optyki. Pomogło.
    Niestety pojawił się kolejny problem. Przy tych samych ustawieniach po naciśnięciu spustu migawki nie zawsze pojawiają się punkty ustawienia ostrości. Aparat robi zdjęcie bez ustawienia tych punktów lub musze kolejny raz nacisnąć spust a czasem kilka razy aby pojawiły się. Znowu trafił do serwisu. Dostałem odpowiedz że działa poprawnie tak jak inne egzemplarze tego modelu.
    Moje pytanie brzmi czy serwis ma racje i tak działa ten aparat a ja tego nie zauważyłem wcześniej czy może jednak jest problem i podstawa do reklamacji?
    Poniżej link do filmiku jak ten problem wygląda gdy robię zdjęcia.
    Z góry dziękuję za pomoc.

http://www.youtube.com/watch?v=7DZNV...ature=youtu.be

Domyślnie

Co prawda nie używałem nigdy tego trybu, zawsze używam jednego punktu, ale wydaje specjalnie dla Ciebie przełączyłem i mam tak samo. NEX-6 + E20

Edyta jednak podpowiada, że jeżeli nie wyświetla żadnego pola ostrości, to zielona kropka miga, znaczy nie ustawił ostrości. Sprawdź zatem jak to u Ciebie wygląda.
    Film niestety tylko na telefonie mogę obejrzeć, zatem takich niuansów jak kropka potwierdzenia ostrości nie dostrzegam.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 13-02-2014 o 10:05
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Gdy nie wyświetla pola ostrości to również zielona kropka nie pojawia się.

Domyślnie

To znaczy, że aparat stwierdził, że nie ustawił ostrości, to może być usterka ale nie musi. W określonych warunkach AF może nie być w stanie ustawić ostrości.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Witam na forum. Jako nowy użytkownik systemu NEX/ILCE czytam ten wątek od dłuższego czasu, fotografuję od ponad czterdziestu lat. Aparat chino nie ostrzy, bo dla takiej kombinacji ogniskowej i przesłony nie ma po co. To jest hiperfokalna i tyle. Szkoda tak przymykać, bo dyfrakcja strzaska jakość. pzdr
    Edyta mówi, że przy ostrzeniu na 3m dla 16mm wystarczy przymknąć do f8 i już jest hiperfokalna (wszystko ostre od 1,13m do nieskonczoności, a dyfrakcja nic nie zżera
    Ostatnio edytowane przez peteref ; 13-02-2014 o 11:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    To znaczy, że aparat stwierdził, że nie ustawił ostrości, to może być usterka ale nie musi. W określonych warunkach AF może nie być w stanie ustawić ostrości.
    Tylko tu pojawia się problem że raz ustawia ostrość a raz nie mimo że warunki są takie same.

Domyślnie

Po co używasz takich przysłon?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Po co używasz takich przysłon?
    Kiedyś się bawiłem przysłoną i pojawił się problem blokowania spusty, gdy sprawdzałem czy serwis wszystko naprawił zauważyłem kolejny problem. Teraz chce tylko ustalić czy jest naprawdę problem z moim aparatem czy tak jest w każdym. Moja wiedza o fotografii ciągle jest niewielka więc szukam opinii kogoś bardziej doświadczonego. Mimo że ustawienia może nie są często używane ale chce aby wszystko działało dobrze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chino Zobacz posta
    Tylko tu pojawia się problem że raz ustawia ostrość a raz nie mimo że warunki są takie same.
    Czujnik AF najlepiej działa na jak elementy w jego obszarze ce****ą się wysokim kontrastem. Na filmiku aparat trzymałeś w ręce, a czasem wystarczy minimalne przekadrowanie, żeby AF jednak złapał ostrość.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 921 z 2397 PierwszyPierwszy ... 421821871911919920921922923931971102114211921 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów