Close

Strona 862 z 2397 PierwszyPierwszy ... 36276281285286086186286386487291296213621862 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 611 do 8 620 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    No dobra to wygrało 16/2.8

a próbował ktoś Cosiny 19-35 na Nexach?
    Odkopię bo sprawdziłem. Cosina na nexie sprawuje się bardzo dobrze ale tylko na szerokim końcu. Rozdzielczość lepsza niż kicie E18-55, szczególnie poza centrum. Natomiast zachowanie pod światło i spadek kontrastu z tym związany to prawdziwa bolączka tego szkła (tym gorzej im bliżej 35mm). Dodatkowo nie ma co liczyć na zyski z korekty softowej szkieł E. Z adapterem commlite AF działa chyba najwolniej z wszystkich sprawdzanych szkieł. Lubiętą cosinę jako tanie szkło do zabawy UWA na pełnej klatce, ale to nexa to jest senza senso ...
    Świat jest pełen niezwykle ostrych, technicznie doskonałych lecz g#wno wartych zdjęć
    D750+Z5+Zfc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    jeśli chodzi o mnie to mam zastęp staroci od znajomego kupować nie musiałem tylko biorę co trzeba będę testował po nowym roku, narazie magluje Industara 61L/3-MC 50mm 2.8 Daje dziki gwiazdkowy bokeh
    A mnie denerwuje ten gwiazdkowy bokeh, można sobie w ten sposób raz do roku choinkę sfotografować, bo o ile jego użycie nie jest celowym zamysłem artystycznym, to zwykle on przeszkadza i odwraca uwagę, zresztą takie odczucia wobec tego obiektywu miałem jeszcze w dawnych czasach "błoniastych", i korzystałem z niego rzadko i tylko do zdjęć z bliska. Konieczność ręcznego domykania przysłony przed zdjęciem jak za czasów "lustrzanki łupanej" też nie pomagała.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

taki tam Zdziś...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    A mnie denerwuje ten gwiazdkowy bokeh, można sobie w ten sposób raz do roku choinkę sfotografować, bo o ile jego użycie nie jest celowym zamysłem artystycznym, to zwykle on przeszkadza i odwraca uwagę, zresztą takie odczucia wobec tego obiektywu miałem jeszcze w dawnych czasach "błoniastych", i korzystałem z niego rzadko i tylko do zdjęć z bliska. Konieczność ręcznego domykania przysłony przed zdjęciem jak za czasów "lustrzanki łupanej" też nie pomagała.
    Widzisz, ta gwiazdka to tylko efekt uboczny który można lubić lub nie. Nadrzędnym celem kształtu listków przysłony w tych ruskach do macro jest to żeby przysłona nie tylko przy otwarciu ale też po maksymalnym przymknięciu (do f16) - jak się jej powinno teoretycznie najczęściej używać - była również okrągła. I listki przysłony które się zamykają mają taki kształt że w międzyczasie tworzą akurat gwiazdkę. Dla odmiany mój vivitar z odwzorowaniem 1:1 ma 6-listną przysłonę ale ona oprócz w pełni otwartej daje sześcioboczny bokeh (nawet po domknięciu na maxa). A sześcioboki jak się pokażą to tez potrafią przeszkadzać i odwracać uwagę Chyba najbezpieczniej mieć dłuższą makrówkę, większa szansa że wszystko w tle i tak się rozbabrze

Domyślnie

Dziwnie jest w nich dobrany ten kształt listków przysłony. Od otworu 2,8 prawie do 4 jest kolisty, potem robi się coraz bardziej kanciasty i gwiazdkowy, i dopiero przy 11 robi się znów kolisty. Dziwne. Taki np. Helios 44-2 ma 8 listków, dających ośmiokąt o mocno zaokrąglonych krawędziach przy niemal każdym otworze.

Domyślnie

Przy ośmiu listkach jest to pewnie łatwiejsze.
    Sam dopiero niedawno zwróciłem uwagi na kształt listków w ruskach bo mnie zainteresowała ta gwiazdka
    Odbiegając od tematu trzeba coś wrzucić

(porst 55/1.4 na LensTurbo)
    Ostatnio edytowane przez ikit ; 25-12-2013 o 12:58

Domyślnie

Industara 61 L/Z mam od ponad 20 lat i mało z niego korzystałem, ale zawsze zastanawiał mnie cel zastosowania takich dziwacznych kształtów listków przysłony. Jego wersja L/D do aparatów dalmierzowych (standard dla FEDa) ma zwykłe 6 listków o typowym kształcie i nie są one straszliwie kanciaste, w każdym razie chyba mniej, niż w typowych obiektywach lustrzankowych. Za to dalmierzowe Jupiter 8 i Jupiter 3, a także Jupiter 9 mają chyba po kilkanaście listków, i otwór przysłony jest praktycznie prawie kołowy przy dowolnej przysłonie.
    Ostatnio edytowane przez puch24 ; 25-12-2013 o 13:40

Domyślnie

Jupiter-9 na m42 piszą że ma 15 listków Jest ich tyle że się ciężko w obiektywie doliczyć więc im zaufam:P
    Swoją drogą wydaje się być fajna jest ta portretóweczka z LT Acz nie mam porównania do innych 85tek...

Domyślnie

Nie chce mi się liczyć, ale te dalmierzowe mogą mieć ok. 15-17 listków. Jupiter 9 w porównaniu z nowoczesnymi obiektywami 85 mm trochę odstaje, zarówno ogólną ostrością, jak i kontrastem (co prawda nie znam jego wersji z powłokami MC, dostępnej z mocowaniem M42 - pewnie ma ona trochę lepszy kontrast).

Domyślnie

mały zwyczajny Zdziś...

Strona 862 z 2397 PierwszyPierwszy ... 36276281285286086186286386487291296213621862 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów