Close

Strona 829 z 2397 PierwszyPierwszy ... 32972977981982782882983083183987992913291829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 281 do 8 290 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ok, pod warunkiem że wyliczone iso nie schodzi poniżej 100. Bo czasu awaryjnie nie skróci i przepali.
    Jak jest ładna pogoda i sporo światła to używam z lenistwa trybu A zamiast S (aby nie zmieniać między manualami a AFowymi szkłami) i sobie sam dobiera czasy (ISO ustawiam wtedy na 100-200 albo zostawiam na auto, zależnie od warunków i używanego szkła), acz rzeczywiście z dłuższymi szkłami może być tu problem, ja mam najdłuższego manuala 135mm a i tak używam raczej max 85mm. Poza tym wszelka automatyka, tryby S i A nie zwalniają od myślenia, trzeba na bieżąco kontrolować jakie zdjęcia wychodzą, szczególnie jak używamy obiektywów, które pamiętajmy nie są dedykowane do tych aparatów;] A nawet przy dedykowanych trzeba sprawdzać czy nie przepala albo nie ściemnia np. używając jasnych otwartych stałek w słoneczny dzień czy jak jest dużo śniegu...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    Z ciekawości odpaliłem tryb P (w którym można sterować przysłoną jak w A) i przy autoiso i max otwartej przysłonie robi się 1/125s.
    A jakie Ci dobrał ISO w tym AutoISO?

Bo u mnie w P działa tak, jak w A, czyli owszem, ustawia krótsze czasy, jeśli IS0=100. Co prawda na razie mam tylko ILCE, ale jutro powinien dotrzeć N5N, to też sprawdzę.

Też się zastanawiam, czemu nie można ustawić czasu dla AutoISO albo chociaż wprowadzić ogniskowej podpiętego obiektywu, jak to jest w Pentaksie Q. Rozumiem, że celem Sony jest sprzedaż jak największej ilości ich własnych szkieł, ale przy takich lukach w systemie trudno się spodziewać, że nikt nie będzie kupował "pleśniaków"...

Domyślnie

Trzyma równo 1/125s chyba że ISO3200 mu za mało to wtedy, co naturalne, wydłuża czas.
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Trzyma równo 1/125s chyba że ISO3200 mu za mało to wtedy, co naturalne, wydłuża czas.
    Bardzo dziwne.

Z zoomem kitowym, P ciągnęło mi do 1/60s, co było sensowne ze względu choćby na to, co się zakresem tym zwykle fotografuje. Z E50 czas, póki starczało ISO, ustawiał się na 1/80s - widać wyraźnie że ktoś sobie zakodował tę regułę 1/ogniskowa (efektywna) bardzo ściśle. Z E55210 dawało to opłakane rezultaty - na długim końcu czas aż do osiągnięcia ISO3200 ustawiał się na 1/250s-1/400s, co przy całkiem dobrze działającej stabilizacji w tym szkle było w większości sytuacji absurdalne.

W obecnym moim RX100 sprawa jest skonfigurowana bardzo prosto i moim zdaniem dość sensownie, dla takiego aparatu i jego aplikacji. Po prostu 1/ogniskowa. Nie oznacza to jednak, że przy dobrym świetle na szerokim, jasnym końcu preferuje bardzo silnie domknięte przysłony (jak to niestety robi Nex - wchodząc na przysłony typu f13) - widać że ktoś pomyślał o dyfrakcji i wydaje się że jest to zbalansowane nieźle.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Posprawdzałem jeszcze raz i wychodzi tak że 1/125s jest przy max otwartej przysłonie. Przymknięcie przysłony o 0.3EV wydłuża o tyle samo czas. Czyli:
    f/2.8 - 1/125s
    f/3.2 - 1/100s
    f/3.5 - 1/80s
    f/4.0 - 1/60s

Mam na tyle ciemno w pokoju że iso mam zawsze ponad 100.

Jeszcze sprawdzę w ciągu dnia kiedy czasy będą dużo krótsze.

Póki co rozwiązanie auto-iso z nikonów jest najlepsiejsze
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Posprawdzałem jeszcze raz i wychodzi tak że 1/125s jest przy max otwartej przysłonie
    A jeszcze pytanie - z każdym szkłem? Czy z jakimś konkretnym?

Domyślnie

Z E16 i Sigmą 30.
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Domyślnie

Bardzo dziwne.

Z zoomem kitowym, P ciągnęło mi do 1/60s, co było sensowne ze względu choćby na to, co się zakresem tym zwykle fotografuje. Z E50 czas, póki starczało ISO, ustawiał się na 1/80s - widać wyraźnie że ktoś sobie zakodował tę regułę 1/ogniskowa (efektywna) bardzo ściśle. Z E55210 dawało to opłakane rezultaty - na długim końcu czas aż do osiągnięcia ISO3200 ustawiał się na 1/250s-1/400s, co przy całkiem dobrze działającej stabilizacji w tym szkle było w większości sytuacji absurdalne.
    Ciut inaczej - przy kicie i e50 dostajesz odpowiednio 1/60 i 1/80s to mniej więcej odwrotność ogniskowej +50% za crop i działa też przy e55-210 gdzie 1/300s ma dla 200mm i 1/400s dla 200mm+. Ale wszystkie te obiektywy mają stabilizacje... Może testy na szczurach czy małpach wykazały że trzeba jeszcze trochę skrócić czas:P

W obecnym moim RX100 sprawa jest skonfigurowana bardzo prosto i moim zdaniem dość sensownie, dla takiego aparatu i jego aplikacji. Po prostu 1/ogniskowa. Nie oznacza to jednak, że przy dobrym świetle na szerokim, jasnym końcu preferuje bardzo silnie domknięte przysłony (jak to niestety robi Nex - wchodząc na przysłony typu f13) - widać że ktoś pomyślał o dyfrakcji i wydaje się że jest to zbalansowane nieźle.
    Też nie ogarniam że w jednym aparacie można coś wymyślić dobrze, a w kolejnym wyrzucić to do kosza... Acz pewnie łatwiej zrobić soft do aparatu z niewymiennym obiektywem.

Posprawdzałem jeszcze raz i wychodzi tak że 1/125s jest przy max otwartej przysłonie. Przymknięcie przysłony o 0.3EV wydłuża o tyle samo czas. Czyli:
    f/2.8 - 1/125s
    f/3.2 - 1/100s
    f/3.5 - 1/80s
    f/4.0 - 1/60s
    To brzmi tak niedorzecznie że aż wziąłem aparat do ręki i sprawdziłem. I ku mojemu przerażeniu tak to rzeczywiście działa na trybie P... na e50 F2.0 ma 1/250s, a przymykając dalej wydłuża czas o połowę co przysłonę, ISO sobie dobiera aby mu ten schemat pasował. Totalnie nie rozumiem skąd te debilne automatyczne ustawienia, np. przy F18 ten obiektyw dostaje 1/4s przy ISO200... A dla e55-210 na f32 ma 1/15s (a iso500). ''P''aranoja jakaś...

To jak już ma być paranoja to nie rozumiem też czemu ludzie tak robią:

I po skosie!

Domyślnie

Czyli z tymi, z którymi korpus się dogaduje... Ciekawe, acz użyteczność niewielka patrząc na to, co napisał ikit.

Domyślnie

No jedyne co mi po namyśle przychodzi do głowy to to że projektanci wyszli z założenia że jak się przymyka przysłonę to zdjęcia będą na statywie i zmniejszają ISO aby miało najlepszą jakość... A jak jest jasno to obojętne bo ISO zejdzie do 100 a wynikowy czas mimo przymkniętej przysłony nie będzie aż taki zły.
    Tylko mi taka logika to trybu P nie pasuje

Strona 829 z 2397 PierwszyPierwszy ... 32972977981982782882983083183987992913291829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów