Close

Strona 703 z 2397 PierwszyPierwszy ... 20360365369370170270370470571375380312031703 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 7 021 do 7 030 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Podziel się wrażeniami z użytkowania! Czym prostujesz? Te widoczki przypominają mi to, co produkuje Samć 14 - super kontrast, ostrość + saturacja, także szopienie takiego materiału to nie ożywianie trupa a lekka korekta. Oj nie wiem, czy długo będę walczył z chcicą na to szkło...
    Sami 8 bardzo fajnie komponuje się z NEX-6. Trochę musiałem się przyzwyczaić do manualnego ostrzenia ale przy tej ogniskowej to nie jest jakiś kłopot, szczególnie przy krajobrazie.
    To co mi trochę przeszkadza to dość duży opór pierścienia ostrości, żeby przejechać cały zakres trzeba się nakręcić ale to moje subiektywne odczucie.
    Zdjęcia, które pokazałem nie były wcale prostowane!!! Trzeba tylko pilnować żeby horyzont był prosto. Skadrowałem je od góry i dołu bo tak lubię , obróbka w LR.
    A.. trzeba uważać na przednią soczewkę bo wbudowana osłona jest ok ale mz nie chroni jej dostatecznie i łatwo wsadzić palucha.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Na krawędziach drzew/nieba się zrobił jakiś dramat
    Ano.

Ciekawie opisane spojrzenie na zagadnienie kolorystyczne i sporo w nim racji acz mam wrażenie że za dużo wyciągane z cieni i ogólny obrazek w przypadku tego zdjęcia jednak przyjemniejszy dla oka z jpg.

Cytat Zamieszczone przez jaPiter Zobacz posta
    A.. trzeba uważać na przednią soczewkę bo wbudowana osłona jest ok ale mz nie chroni jej dostatecznie i łatwo wsadzić palucha.
    Fishe tak mają

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Profil ma spore znaczenie, ale każdy jest z definicji zły.

Przykład z teraz, obrabiałem patrząc na sfotografowaną scenę:

jpg profil Landscape. Niebo jest mdłe przez konwersję do sRGB - na swojej interpretacji nakłamałem używając innego odcienia błękitu, ale uzyskując wizualną soczystość tego waloru. To samo w przypadku turkusu basenu. Najgorzej wypadły zielenie - roślinność ma gamę seledynów, groszków, zieleni butelkowej, ftalowej - profil to wszystko ujednolicił do jednego odcienia, kompletnie brakuje separacji.

Moja interpretacja RAW w ACR8 - podbiłem barwę nieba i basenu, odzyskałem żółcień daszku nad tarasem, różowy odcień desek kontrastujący z kremowym brzegiem z ceramiki, mocno świetliste akcenty seledynów i żółcieni w nasłonecznionych partiach roślinności, ftalową barwę drzew oliwnych, butelkową palm.
    Jak na "ponurego buca" to całkiem kolorowo widzisz ten świat
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Jak na "ponurego buca" to całkiem kolorowo widzisz ten świat
    Jak wspomniałem - siedziałem sobie z laptopem na kolanach i obrabiałem pod obserwowaną rzeczywistość - przy mocnym, nieprzefiltrowanym przez chmury świetle słonecznym świat po prostu jest cholernie kolorowy.

Podkoloryzowałem jedynie niebo, bo jego realny odcień jest niemożliwy do uzyskania sRGB. Zielenie również nie są jeszcze takie jak trzeba z uwagi na ograniczoną paletę monitora, ale całość i tak 10x bardziej odpowiada konfrontacji z rzeczywistością, niż jpeg

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Na krawędziach drzew/nieba się zrobił jakiś dramat
    Na powiększeniu 100% wszystko jest ok, jasnozielone liście silnie kontrastują*z lazurem nieba i wygląda to trochę jak aberracja. Dokładnie tak to wygląda w realu, jpeg strasznie stłamsił ten fosforyzujący seledyn.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 26-09-2013 o 14:54

Domyślnie

Jeszcze Sam 8/2,8

Domyślnie

kurde nie wiem, może ja jestem dziwny ale mi bardziej podchodza naturalne jpgi które pokazał Czorny niż jego cukierkowe interpretacje...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    kurde nie wiem, może ja jestem dziwny ale mi bardziej podchodza naturalne jpgi które pokazał Czorny niż jego cukierkowe interpretacje...
    Bo siedzisz w szarej Polsce a nie na slonecznej plaży z "ulepszaczem rzeczywistości" w jednej ręce a drugiej na piersi(ach) panienki/ek i niebo jest przy tym .. niebieskie
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Podziel się wrażeniami z użytkowania! Czym prostujesz? Te widoczki przypominają mi to, co produkuje Samć 14 - super kontrast, ostrość + saturacja, także szopienie takiego materiału to nie ożywianie trupa a lekka korekta. Oj nie wiem, czy długo będę walczył z chcicą na to szkło...
    Chcesz pożyczyć (hihi)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Naturalne jpegi paradoksalnie są tak nienaturalne, że oczy bolą patrzeć - a moje cukierasy są już naprawdę prawie-prawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaPiter Zobacz posta
    Sami 8 bardzo fajnie komponuje się z NEX-6. Trochę musiałem się przyzwyczaić do manualnego ostrzenia ale przy tej ogniskowej to nie jest jakiś kłopot, szczególnie przy krajobrazie.
    To co mi trochę przeszkadza to dość duży opór pierścienia ostrości, żeby przejechać cały zakres trzeba się nakręcić ale to moje subiektywne odczucie.
    Zdjęcia, które pokazałem nie były wcale prostowane!!! Trzeba tylko pilnować żeby horyzont był prosto. Skadrowałem je od góry i dołu bo tak lubię , obróbka w LR.
    Jak jest ze skalą odległości? Pokrywa się z rzeczywistością? (bardzo pomaga z szerokimi szkłami).
    Płaszczyzna ostrości do opanowania? (chodzi mi o przekadrowywanie przy ostrzeniu na blisko).

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Chcesz pożyczyć (hihi)?
    Mam już i tak u Ciebie długi moralne za to pożyczanie :/
    Powinniśmy czuć się za siebie jakoś wzajemnie odpowiedzialni, bo na razie to się wrednie podpuszczamy do zakupów

Ode mnie już obrazki odchodzącego precz lata.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 703 z 2397 PierwszyPierwszy ... 20360365369370170270370470571375380312031703 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów