Szukaj
No panie dzajba, 1 super.
http://rmn1.pl Sony i telefon.
Mam pytanie o pleśniaka - czy ktoś używał Minolty MD 1,4/50? Jak wygląda jego praca na pełnym otworze?
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Witam krajana. Jak już jesień się pojawi, to z chęcią skuszę się na plener:]
Co do obiektywu, to raczej same dobre rzeczy mogę napisać. Jest bardzo lekki i czarny (w końcu!), AF działa nieco szybciej niż na SEL50, a jak ktoś ma nexa 5R lub 6 to prawdopodobnie błyskawicznie z aktywnym fazowym, ale ja z racji posiadania „starego” 5N nie jestem w stanie tego zweryfikować. Ostrość w centrum przy 1.8 zadowalająca, brzegów specjalnie nie analizowałem, bo na 1.8 i tak nikt krajobrazów raczej nie fotografuje. O aberracji już wspomniałem, ale w LR bez problemu można sobie z nią poradzić. Stabilizacja - dla mnie bomba. Na trzeźwo jestem w stanie zejść do 1/3 - 1/4 sekundy. Słowem - polecam
Ostatnio edytowane przez dzajba ; 10-09-2013 o 22:02
Mam minoltę 58/1.4, mydlana to może nie jest ale ostrą na f1.4 też ją ciężko nazwać;] Fajny bokeh ma, MFD też całkiem niewielkie. Porst 55/1.4 jest od niej ostrzejszy (ale przy jednej sztuce nigdy nie wiadomo ile zależy od egzemplarza). Za to porst ma trochę gorszy bokeh i słabsze MFD... Ciężko znaleźć graala;]
Dzięki. Myślę o użyciu z Samsungiem NX. Kupiłem w ciemno, chyba ostatnią wersję o nazwie Minolta MD (już nie Rokkor, i z blokadą pierścienia przysłon), i czekam na dostawę, i zastanawiam się, czy dobrze czy źle zrobiłem.Mam Revuenona (= Chinon) 1,4/50 z bagnetem K, i zastanawiam się, czy Minolta będzie o wiele lepsza, a może gorsza? Może lepiej było zapłacić więcej i kupić któregoś Nikkora, który jeszcze pasowałby mi do luszczanki?
Przez "mięciutko" rozumiesz "dobrze i przyjemnie" czy "niedostatecznie ostro"?
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 11-09-2013 o 11:38
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Na stronie Sony jest opis nowej lampy do nex-6 i A3000 HVL-F43M. Wynika z niego, że oprócz palnika w głowicy, posiada ona oświetlenie LED w korpusie o sile 400 lx regulowane w zakresie 10 poziomów i przeznaczone do nagrywania filmów w świetle ciągłym. Ciekawy dodatek, jeśli ktoś używa aparatu również do filmowania. Nie trzeba nosić dodatkowego źródła światła. Ciekawe jak się to będzie sprawowało w praktyce.
zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia
Niestety to jest problem.. pozostaje :
1. Master of MF
2. Domknąć do > 5.6
3. Mimo wszystko probować AFC .. czasem mi sie udawało.
4. Na takie okazje kupic LA-EA2 + 35 1.8 - drogo.
Jeśli ilc/evil osiagną w afc poziom entry lvl luster to po entry lustrach.
Póki co niestety nie mam ochoty inwestować więcej w system z tak dużą (IMO) wadą.
PS. Rozważam canon 100d, nexa z kitem i tak sie nie da nosic w kieszeni, minus to brak odchylanego ekranu - naprawde go polubiłem.
pozdrawiam
Mirek$
Skontaktuj się z nami