Close

Strona 646 z 2397 PierwszyPierwszy ... 14654659663664464564664764865669674611461646 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 451 do 6 460 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drdln Zobacz posta
    Pytanie sprzętowe. Podobnie jak sporo osób w tym wątku, także i ja zastanawiam się nad kupnem Nexa 6. Szóstka sprzedawana jest z kitem 16-50, który wygląda całkiem fajnie. W związku z tym waham się czy warto wymienić zestaw E16+ECU + Sigma 30 na zestaw 16-50 + systemowe 35/1.8.

W tym wątku jest dużo mądrych głów, zatem ciekaw jestem waszych opinii. Szczególnie osób, które mają porównanie PZ16-50 do E16 (zależy mi na szerokim końcu, tele traktuję jako bonus). Jeżeli ktoś miał styczność z 35/1.8, też będę wdzięczny za opinie.
    W TWOIM przypadku (świadomy fotograf, któremu sprzęt nie przeszkadza i potrafi sobie radzić)

E16(gołe) na PZ - tak. PZ spokojnie zastąpi E16, który w tej rywalizacji ujawnia niewiele przewag. Po stronie PZ stabilizacja i zoomowatość, nawet jeżeli traktować ją jako ficzer dość sporadycznie wykorzystywany.
    E16+ECU na PZ - nie. Zestaw E16+ECU daje frajdę nieprzeciętną, za (relatywnie) grosze.
    E16+S30 na PZ - na dwoje babka. Dużo zależy od dodatkowych obwarowań: np. filmowanie składnia ku PZ-owi, albo równoległe używanie przez osoby posiadające wystarczająco dużo problemów z niefotograficzną resztą swojej aktywności życiowej
    S30 na E35 - nie mam zdania (ale też nie miałem żadnego z tych obiektywów); sample choćby Koniecpolskiego wyglądały bardzo dobrze, fun factor z E35 jest niezaprzeczalnie większy, ale bilans uwzględniając cenę obu narzędzi wychodzi moim zdaniem na 0.

Moja rada: zamów zestaw Nex6 + E50 albo E55-210, Rtvzew czy Fotostrada Ci taki spokojnie zeskłada

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    E16(gołe) na PZ - tak. PZ spokojnie zastąpi E16, który w tej rywalizacji ujawnia niewiele przewag. Po stronie PZ stabilizacja i zoomowatość, nawet jeżeli traktować ją jako ficzer dość sporadycznie wykorzystywany.
    E16+ECU na PZ - nie. Zestaw E16+ECU daje frajdę nieprzeciętną, za (relatywnie) grosze.
    E16+S30 na PZ - na dwoje babka. Dużo zależy od dodatkowych obwarowań: np. filmowanie składnia ku PZ-owi, albo równoległe używanie przez osoby posiadające wystarczająco dużo problemów z niefotograficzną resztą swojej aktywności życiowej
    S30 na E35 - nie mam zdania (ale też nie miałem żadnego z tych obiektywów); sample choćby Koniecpolskiego wyglądały bardzo dobrze, fun factor z E35 jest niezaprzeczalnie większy, ale bilans uwzględniając cenę obu narzędzi wychodzi moim zdaniem na 0.
    Tak też sobie właśnie kalkuluję, że ten bilans wyjdzie na 0, dlatego chciałem się zasięgnąć Waszych opinii. Chyba jednak szkoda zachodu z wymianą. Poczekam jeszcze na nowe premiery Sony (na przełomie 2013/14 ma się sporo dziać) i wtedy podejmę decyzję. Jak nie będzie fajnego nowego body, to przynajmniej Nex 6 potanieje. Tylko do przemyślenia sprawa, czy brać gołe body, czy z 16-50.

Dzięki za rady. A gdyby ktoś powiedział coś więcej nt. 35/1.8 (najchętniej z obrazem, co wyraża więcej niż 1000 słów), to byłoby miło

Zapomniałem o zdjęciach. Znów Sigma 30:

Ostatnio edytowane przez drdln ; 03-09-2013 o 15:24
    to be a rock and not to roll

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Ostatnio było trochę wałkowane w tym temacie w naszym wątku:
    link 1 i link 2
    @Michel - nie masz za złe....
    .

Domyślnie

W tym watku ktos pokazywal zdjecie chyba dziewczyny przy fontannie, dawno temu robione Sigma i Sony z Sony zdecydowanie na duzy plus, jak dla mnie. Z Sigmy obrazek byl troche w tyle w porownaniu do Sony.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Ostatnio było trochę wałkowane w tym temacie w naszym wątku:
    link 1 i link 2
    @Michel - nie masz za złe....
    Oczywiście, że nie mam - miło mi, że mój "test" może się komuś przydać

Domyślnie

No a ecu1 to nie jest adapter robiący fisza z 16mm? Bo o to mi chodziło, o ten najbardziej szeroki konwerter...
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    No a ecu1 to nie jest adapter robiący fisza z 16mm?
    ECU = Ultra Wide
    ECF = Fisheye
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

I ten ECU1 ma zdecydowanie więcej użytkowników. A i zdjęć z niego jest w tym wątku kilka(naście?).
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    I ten ECU1 ma zdecydowanie więcej użytkowników. A i zdjęć z niego jest w tym wątku kilka(naście?).
    I moich (czy jak to Woyt chciał - mojej piękniejszej połowy) z pięćdziesiąt :P

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Strona 646 z 2397 PierwszyPierwszy ... 14654659663664464564664764865669674611461646 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów