Close

Strona 628 z 2397 PierwszyPierwszy ... 12852857861862662762862963063867872811281628 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 6 271 do 6 280 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

No właśnie. Być może NIEKTÓRE wizjery elektroniczne podbijają jasność i działają jak noktowizor (i jeśli tak robią, to chwała im), ale chyba nie wszystkie, w każdym razie nie te, z którymi miałem styczność. W ciemności "ciemność, widzę ciemność" w tych elektronicznych wizjerach - ani nie można porządnie skadrować, ani ustawić ostrości, o ile nie wyceluje się w jakiś punkt światła, o ile taki jest.

I dotyczy to zarówno wizjerów w sensie dosłownym, jak i tylnych ekranów. Po prostu mało co na nich widać w słabym oświetleniu.

Przeszkadza mi też w nich to, że w bardzo kontrastowym oświetleniu nie "spłaszczają krzywej", tak, żeby zniwelować kontrast i wszystko było dobrze widać, tylko widać kompletnie wypalone światła i czarne, zaszumione cienie. Ktoś może argumentować, że wizjer w ten sposób pokazuje, jakie będzie zdjęcie - ale przecież przy odrobinie doświadczenia wiadomo, że taki kontrast jest nie do pokonania na zdjęciu, natomiast przydałoby się dobrze widzieć to, w co się celuje. Celownik lustrzany daje to bez problemu.
    Nie jestem ortodoksem w żadnym kierunku - doceniam zalety jednych i drugich celowników, i znam ich wady - i w moim odczuciu dobry celownik lustrzany nadal ma przewagę - w ogólnie większej liczbie sytuacji zdjęciowych - nad celownikiem elektronicznym. W wizjerach elektronicznych bardzo przeszkadza mi rozmazywanie się obrazu, jeśli poruszy się aparatem, np. śledząc poruszający się obiekt. Z jakiegoś powodu efekt ten jest znacznie silniejszy w wizjerach Samsungów NX10/11 niż na ich tylnych ekranach - może dlatego, że wizjer jest LCD, a tylny ekran - AMOLED? Nie wiem, ale przy patrzeniu w wizjer efekt ten wywołuje u mnie nieprzyjemne uczucie, jakby zawroty głowy, i dlatego za tymi wizjerami nie przepadam. Miałem w ręku kilka SLT Sony, i również to zauważyłem i odczułem nieprzyjemnie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktorzasty Zobacz posta
    a gdzie w nexf3 masz wizjer ?
    a od kiedy to wizjer działa inaczej niż lv w ekranie? czy może po prostu wizjer elektroniczny to taki mały ekran w czymś co imituje wizjer?
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Tam gdzie jedni widzą problem, inni widzą rozwiązanie - i robią zdjęcia...

http://500px.com/photo/31003405
    flickr / Rolleicord, Canon

Domyślnie

Ostatnie (ostatnio obrabiam kadr na dzień ) - "4 kolory chęchów"

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cześć wszystkim
    Przelecieć cały ten temat to szaleństwo, ale może akurat komuś zechce się odpowiedzieć..
    Planuję zakup NEXa - na 5R czekać mi się nie chce, 5N nadal ma to nagrywanie filmów skrochmalone z tego co czytałem.

Czy taki F3 bardzo odstaje od piątki? Można go dostać znacznie taniej, a jakoś ze specyfikacji nie wynika, aby była taka różnica pomiędzy nimi.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Raczej na odwrót. W nocy w wizjerze lustrzanki ledwo co widać, w przeciwieństwie do wizjera elektronicznego, który podbija ekspozycję.
    Sprawdzałeś czy tylko tak teoretycznie piszesz? Ja ostatnio kilka razy naświetlałem podobne kadry d700 i nex6. Po pierwszej próbie kupiłem od Mariusza doczepiany wizjer do nex6. W nocy nie ma szans na ustawienie kadry w wizjerze elektronicznym. NIC nie widać. Ekran cały czarny, ewentualnie punktowe źródła światła. Każda lustrzanka daje większy komfort w nocy wizjer elektroniczny. I mówię tu zarówno o nocy bezksiężycowej jak i o pełni, gdzie jest tak jasno, ze nie jest potrzebna latarka i widać swój cień od Księżyca.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateo912 Zobacz posta
    a od kiedy to wizjer działa inaczej niż lv w ekranie? czy może po prostu wizjer elektroniczny to taki mały ekran w czymś co imituje wizjer?
    No ale jednak nie mówimy o lcd tylko o wizjerze, mają inne parametry.

W nocy ustawiałem aparat na statywie, waliłem fotkę na iso6200 żeby mieć w miarę krótkie naświetlanie, dokadrowywałem bo na lcd nie wszystko było widać, zmniejszałem iso na 100 i dopiero cykałem. Z wizjerem optycznym natomiast bym czasem NIC nie zrobił bo akurat potrzebowałem UWA w kącie z maksymalnym polem widzenia czy z poziomu ziemi a ruchome lcd mi to umożliwiało. Czasem trzeba po prostu zacisnąć poślady, znaleźć rozwiązanie naokoło i focić.

Domyślnie

ot jak zwykle doczekałem się odpowiedzi na pytanie

Domyślnie

Zadawaj prostsze;P

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Poczekaj... lub spytaj fatmana, on też się w tym specjalizuje. Mamy tu jeszcze superkomornika. Może napisz PM'ki
    .

Strona 628 z 2397 PierwszyPierwszy ... 12852857861862662762862963063867872811281628 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów