To wiem, tylko czasowo slabo bo chcialbym zabrac go ze soba do grecji i nie wyrobie sie
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Szukaj
To wiem, tylko czasowo slabo bo chcialbym zabrac go ze soba do grecji i nie wyrobie sie
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
No, z tym może być problem. Może jakbyś kupił adapter firmowany przez Novoflexa, to pasowałby idealnie, ale te adaptery kosztują po 800 zł. Trochę sporo za metalową rurkę, bez jakichkolwiek sprzężeń. Ale jeśli adapter ma minimalny luz, pozwalający na obrót wokół osi optycznej obiektywu, nie powinno to być wielkim problemem. Gorzej, gdyby adapter czy obiektyw chybotał się na boki, nie zapewniając prostopadłości osi optycznej do sensora.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Spróbuję, dzięki za radę.
W normalnych zdjęciach, jakie robię przez 99% czasu gdy mam aparat w rękach by mi to nie przeszkadzało. Problem w tym, że kupiłem Nexa, przejściówkę i Nikkora typowo do jednego zastosowania, gdzie obroty w poprzek osi głównej praktycznie dyskwalifikują zestaw :/
Dlaczego grzebiesz mi w poczcie?!![]()
Co rozumiesz przez "obroty w poprzek osi głównej", bo nie bardzo rozumiem? Co nazywasz osią główną?
Jeśli bolec jest trochę za mały, to możliwy powinien być tylko minimalny obrót wokół osi optycznej obiektywu. A to akurat nie powinno wpływać na jakość obrazu.
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 26-06-2013 o 13:59
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To jednak nic nie pomoże, luz jest od strony Nexa, nie Nikkora.
Obrót w poprzek osi głównej = obrót wzdłuż bagnetu. W przybliżeniu oś główna to to samo co oś optyczna obiektywu.
Na jakość nie, ale chciałbym mieć zdjęcia metryczne, więc tutaj jakikolwiek obrót wszystko niszczy, bo model dystorsji idzie w kosmos. A obrót o 0,2 stopnia na bagnecie to jest ok. 0.17 m metra na 100 m odległości, czyli dużo za dużo.
Takie tam... 'odchylone':P
Skontaktuj się z nami