jazco,
A nie pomyliłeś się z zerami i nie jest to ISO 32 albo ISO 320?![]()
Szukaj
jazco,
A nie pomyliłeś się z zerami i nie jest to ISO 32 albo ISO 320?![]()
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
ogólnie chodzi o odczucia organoleptycznenajlepiej pojść do jakiegokolwiek sklepu i pobawić się szkiełkiem, czyli wajchą przy obiektywie oraz pierścieniem, ktory może służyć za zoom. Myślę, że chodzi o zmianę nastawienia, że PZ to obiektyw w pełni "elektryczny" bez dozy odczuć związanych z kręceniem pierścieniem opartym w swej budowie o ślimaka/śrubę nad którym masz panowanie w zasadzie w 100%.
Mariusz to wcześniej gdzieś opisywał, ale wydaje się, że dopóki nie spróbujesz, nie zobaczysz.
Ja mam na razie mieszane uczucia... przy zwykłym kompakcie zoom działa płynnie zawsze i ewentualnie przyspiesza przy mocniejszym przycisnięciu wajchy. Tutaj wajcha dziala podobnie, tylko jest na obiektywie (oprócz 3n - dodatkowo przy spuście -i za to +1) ale pierścień to kwestia przyzwyczajenia, bo bez wprawy ogniskowanie może być mocno utrudnione. Ty mu w prawo, a on leci i przeleciał to co chcialeś osiągnąć...
Ale się naprodukowałem...
.
Dokładnie właśnie tak jest, że trzeba się długo przyzwyczajać do innego czucia przy obsłudze obiektywu. Poza tym wydaje mi się, ze jednak 16-50 nie jest tak ostry, jak 18-55 (sprawdzałem sobie to przez dwa dni robiąc dużo fotek pod tym kątem), chociaż przy małych powiększeniach powiedzmy, że mało to widać. Gdyby zależało mi na wielkości zestawu, z pewnością zostawiłbym sobie 16-50 i jakoś próbował się dostosować do innej obsługi niż zwykły zoom. W sumie o gustach się nie dyskutuje, więc przyjmijmy, że oba obiektywy są podobne do siebie poza tym, że 16-50 zaczyna się szerzej, a to dla kogoś może być ważne.
zdjęcia to zatrzymany czas i nasza historia
Myślę że z tym używaniem elektronicznego zoomowania w 16-50 jest podobnie jak z ustawianiem na bagnecie E manualnie ostrości 'bez końca'. Można się przyzwyczaić ale i tak irytuje że można kręcić i kręcić;] Do tego mogą przeostrzać za nieskończoność:/ Ale i mam wrażenie że mogą z ciut bliższa łapać ostrość na manualu.
nie pomyliłem się, aż tak podjarany nie jestemwiadomo, że to jest downsize z 16MPix więc musi być nieźle, ale i tak jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, to oczywiście zdjęcie z kita 16-50.
w drodze jest już sigma 30/2.8 jako mój główny obiektyw oraz fujian 35/1.7 do efektów specjalnych
kita potrzebuję tylko i wyłącznie do filmów, więc bardzo zależy mi na w miarę normalnej średnicy filtra i obudowie, która bardziej przypomina standardowy zoom. dlatego 16-50 sprzedam i kupię 18-55.
W systemie Samsung NX obiektywy przeostrzają poza nieskończoność - myślę, że jest to konieczne do działania systemu AF opartego na detekcji kontrastu - obiektyw musi przejechać poza najlepszy kontrast, żeby system wykrył ten moment, i wtedy wraca do niego. Musi więc przejechać poza nieskończoność.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
To jeszcze pytanie .
Czy ktoś kupował z ebaya baterie pod nex'a ? I może się podzielić wrażeniami z użytkowania?
Albo może polecić sklep w którym kupował baterie w miarę normalnej cenie?
Po krótkich testach sigmy 2.8/30. Wszystko w sumie zostało napisane, ode mnie:
- wielkość i waga ok, feeling bardziej 16mm niż kita
- wykonanie - typowy plastik, ale nie ma się wrażenia, że się rozpadnie w rękach (to nie EF 50 1.8 II)
- ściskanie pierścienia ostrości (i blokada) - to chyba problem ludzi nadpobudliwychpierścień chodzi tak dobrze że obsługuje się go jednym palcem
Wielki minus (Nex-3) to AF.
Mi świetnie podpasowała ogniskowa do zdjęć dziecka . Bo z małej odległości szkło 35mm (FF) mocno przerysowuje, a z 85mm(FF) traci się kontakt z modelką.W tej cenie (399) to tylko brać.
Skontaktuj się z nami