Naprawdę nie muszę nic blokować, znam te ogniskowe. Bardzo lubię manuale, dużo ich używam, ale na dziecku poległem. 5D z 35L używam, ale tylko w domu. Nie wyobrażam sobie brania tego klocka na plażę.
Szukaj
Naprawdę nie muszę nic blokować, znam te ogniskowe. Bardzo lubię manuale, dużo ich używam, ale na dziecku poległem. 5D z 35L używam, ale tylko w domu. Nie wyobrażam sobie brania tego klocka na plażę.
No to jak na plażę, tym bardziej brałbym 30/2.8 - raz cena, dwa uniwersalność, trzy cena wymiany gdybym zasypał go piachem,
a w słońcu pewnie będziesz przymykał (czyli 1.8 jest małym plusem) i dzieciom raczej mało zdjęć robię pod kątem bokehu... przynajmniej na razie...
Poza tym manual też da radę spokojnie... dzieciaki więcej siędzą w piachu, w wodzie, a tam się mało ruszają w stylu wolnych elektronów, czyli każde w inną stronę. Do zdjęć "w ruchu" czyli pogoń za piłką pewnie tak prefocusing i manual niż AF, który nie zdąży.
Ogólnie stawiam na 30/2.8 - tym nawet panoramę strzelisz, i zdjęcie miejskie również - dużo częściej niż 50/1.8... ale już nie namawiam, bo będzie na mnie...
Wszystkie opinie są moimi przemyśleniami, nie bierzcie ich na poważnie![]()
.
Pierwsza jaszczurka wiosny, czyli, jak śpiewał Stan Borys, "Jaszczurka uwięziona":
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Biotar 1.5/75.
Snoblesse oblige:
Inne ujęcie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=228993.
Snoblesse oblige:
Kurcze ... lewitujaca zaba
nex siódmy
Skontaktuj się z nami