Close

Strona 458 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3584084484564574584594604685085589581458 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 571 do 4 580 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShoRtie Zobacz posta
    Co będzie lepsze optycznie ten naleśnik z Sony 16 2.8 czy Sigma 19 mm f/2,8 DN A (ewentualnie Sigma 30 mm f/2,8 DN A bo ogniskowa bardziej uniwersalna)
    Sigma.
    Tylko przemyśl wybór ogniskowej. 16 mm i 19 mm to już dla niektórych zauważalna różnica, a pomiędzy 16 mm i 30 mm jest przepaść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P.R.P. Zobacz posta
    Bosko wyszło MJ!
    Dzięki Patryk.

Patrzę na te swoje zdjęcia (głównie ostatnie) i coś mi się nie podoba na nich ostrzenie - są przeostrzone trochę jak do druku a na webie jednak oczy od nich bolą. Muszę nad tym popracować, nie wiem czy nie zrezygnuję z ostrzenia USM po przeskalowaniu.

Szczególnie jest to widoczne na jpegach, gdzie kumuluje się ostrzenie puszkowe z komputerowym, tworząc niemiłe artefakty. Widać to dobrze na poprzedniej stronie, przy porównaniu z bardzo ładną obróbką Shortiego.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShoRtie Zobacz posta
    Co będzie lepsze optycznie ten naleśnik z Sony 16 2.8 czy Sigma 19 mm f/2,8 DN A (ewentualnie Sigma 30 mm f/2,8 DN A bo ogniskowa bardziej uniwersalna)
    Jak lenio- sigma. Ale 16/2.8 po przymknięciu do f6.3-8 jest całkiem niezła, więc jak głównie na wycieczki to jest mniejsze, sporo większy kąt widzenia i można mu podpiąć konwertery

Domyślnie

eMJej za dużo clarity

Domyślnie

Mam na NEX'ie Sigmę 30mm/2.8 - optycznie nic do zarzucenia, są małe zgryzy z AF (i nie o szybkość tu chodzi), szczególnie podczas filmowania (dokładnie mam NEX-3).
    Sigmę 19mm/2.8 miałem chwilę - optycznie też super, na pewno duuuuużo lepiej od E16.
    E16 też mam i to co w niej najlepsze to właśnie te 16mm (niby 3mm a jednak czuć różnicę). S30mm to zdecydowanie inna ogniskowa od tych pozostałych dwóch.

Gdybym z E-16, S19 i S30 miał wybrać jeden, wybrałbym S19 bo najbardziej uniwersalny byłby (subiektywnie dla mnie) jako jedno jedyne szkło.

PS
    Moja rada na NEX'a i S30 podczas filmowania:
    - f ustawić na 8.0
    - ostrzenie na tryb M
    - ostrość ustawić na hiperfokalną

no i mamy tak od 1,5m do nieskończoności ostro (i jako bonus cichość w głośnikach).
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 07-05-2013 o 13:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    eMJej za dużo clarity
    Obstawiam jednak winowajcę w całej bandzie: wysokim iso, braku światła (kontrastu), ostrzeniu i odszumianiu puszkowego jpega i przeskalowaniu. Lubię wysokie clarity, ale tu (jpg) rzeczywiście trzeba było sobie je odpuścić, a USM-em nie eksponować ziarna.

Deklaruję poprawę

Co do E16 vs S19 vs S30 - sprawę wyboru mocno komplikuje E16-50 - jest równie kompaktowy, niewiele ciemniejszy, kryje wszystkie ogniskowe i ma stabilizację. Mój E16 jest obecnie tylko bazą konwertera, stąd moja chęć pozbycia się tego obiektywu wraz z przydatkami.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 07-05-2013 o 13:15

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Co do E16 vs S19 vs S30 - sprawę wyboru mocno komplikuje E16-50 - jest równie kompaktowy, niewiele ciemniejszy, kryje wszystkie ogniskowe i ma stabilizację.
    Niewiele ciemniejszy w porównaniu z E16, przy 30mm jest jednak sporo ciemniejszy od f=2.8, a Sigma jest ostra od pełnej dziurki.

Ale patrząc pod kątem uniwersalności ogniskowych, faktycznie 16-50 jest ciekawą propozycją.

PS
    Pytający o 16/19/30 zdaje się ma już kita 18-55mm.

Domyślnie

A ja caly czas borykam sie, czy zrzec sie E18-55 na rzecz E16-50. Troche zoomowanie mnie irytuje w PZ no i tubus jest jakos taki mało sztywny
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

.... Można zoomować "normalnie", a i do PZ można się przyzwyczaić
    NIKON forever

Domyślnie

Mi wyszło że 18-55 mam albo jako wyrobnika domowego albo ewentualnie filmowo więc rozmiar nie ma większego znaczenia W góry gdzie się rozmiar liczy ostatnio było 16+UWA i 24. W sumie samą 24ką by się pewnie objechało bo i można fajnie ludzi pstrykać (na f1.8 jak człowiek zajmuje część kadru to się tło wciąż fajnie rozmywa), widoczki bo to fajny kącik, zbliżenia roślin czy panoramka jak trzeba szerzej No ale 16tka z aparatem praktycznie nieodczuwalna na szyi. Do końca sezonu pewnie wypracuję sobie jakiś system:P

Natomiast zauważyłem że panoramki czasem się dziwnie składają i widać pasy np. na niebie. Nie wiem czy to nie wina polarka którego soft nie ogarnia w przeciwieństwie do korekty winiety samego szkła, nie zwróciłem uwagi podczas robienia zdjęć a i fotki bezmyślnie usunąłem zamiast zostawić i przemyśleć problem...

I jeszcze jedna rzecz- panoramki mają ok. 8MP więc o połowę mniej niż zwykłe zdjęcia (z n5n) więc wciąż bardziej się opłaca sieknąć jedno foto z UWA niż panoramkę czymś węższym Spróbuję ogarnąć jakiego kąta odpowiednikiem jest panoramka z 18 czy 24mm.

A to i wrzucę coś choć mniej na temat (55-210). Zapora nad Soliną

Strona 458 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3584084484564574584594604685085589581458 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów