Szukaj
Ostatnio edytowane przez Mekano ; 10-04-2013 o 23:26
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-04-2013 o 01:08
5n + AR Kiron 24/[email protected]
Obiektyw całkiem ostry za to kompletnie bez powłok, solidny i dość ciężki przez co z 5n leci do przodu.
Powłoki - cóż, trzeba to wiedzieć i nauczyć się kompromisów.
Ale bokeh jest i to odpowiednio zakręcony. Jak na 24 mm wręcz rewelacyjny. Bo samo 2.0 przy 24 mm jeszcze niczego nie załatwia, choć to jasnościowy rarytasik pośród starych szkieł.
Oczywiście to ostrzenie na bardzo bliski plan - z ciekawości, ile ma minimum?
Generalnie, jak dla mnie, bardzo fajny odpowiednik 35 na APS-C...
Gdyby Ci się znudził (wraz z resztą i z przejściówką oczywiście), pamiętaj, że jestem pierwszy w kolejce.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Co do powłok owszem, musze zamocować jakąś osłonkę i będzie grało.
Bokeh zakręcony i to mi się podoba, za to własnie tak lubię Heliosy (szczególnie 40-2).
Ostrzenie ma wg znaczników od 30cm więc całkiem przyjemnie.
Podobno sporą bolączką vivitarów/kirionów (wlaśnie, ja mam vivitara ale to to samo) 24-28/2.0 są miękkie boki ale na aps-c nie powinno to przeszkadzać.
Na ff uwielbiam 35mm, więc ten obiektyw szybko stanie się moim ulubionym na nexie (szczególnie jak dokupię "6", ostrzenie przez wizjer).
I raczej go nie puszczę dalej w świat, choćby z faktu że to nie moje szkło![]()
Nie wiem na ile Mekano żartujesz, ale gdyby ktoś miał być wprowadzony w błąd.
Ja ma takie szkiełko na 5N i wszystko działa bez problemu (co do dotyku).
uwaga, ważne:
Warto zwrócić uwagę, na fakt, że LCD w sony w LD rogu ma czujkę światła, która w szybce takiej jak na zdjęciu jest zasłonięta. Ja u siebie przed montażem szybki "elegancko" wydrapałem w niej "czernidło" w obszarze czujki i pomiar ilości światła na zewnątrz działa bez problemu....
.
A czy to rozedrgane, niespokojne tło na zdjęciu z Kirona 2/24 nie odwraca trochę za bardzo uwagi od tego, co jest ostre na zdjęciu? Bo ja najpierw na tym zdjęciu zobaczyłem to, co jest nieostre, a dopiero potem znalazłem to, co ostre.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Bo to akurat takie zdjęcie, sa na nim tylko badyle i nic więcej. Poza tym ostre elementy zajmują bardzo małą część kadru.
Zaraz idę na miasto z paparatem, zabieram Kirona i może uda mi się coś ustrzelić.
Skontaktuj się z nami