Małą zanieskończoność mam z Biotarem 1.5/75 na adapterze EXAKTA-NEX.
Szukaj
Małą zanieskończoność mam z Biotarem 1.5/75 na adapterze EXAKTA-NEX.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Miałem problem z nieskończonością z adapterem M39->Samsung NX, ale tylko z niektórymi obiektywami - gwint w adapterze nie był dość głęboki by wkręcić niektóre obiektywy (Jupiter 3, Jupiter 9) do końca, zabrakło ułamków milimetra. Musiałem mini-szlifierką pogłębić nieco otwór w adapterze tak, by móc obiektyw wkręcić odrobinkę głębiej. Problem nie dotyczył Jupitera 8, Industara 50 i Industara 61 - one mają minimalnie krótszy gwint.
Przepraszam, że wczepiam się w wątek o NEX-ach jako użytkownik NX-a, ale o NX-ach brak takich wątków , a ten jest bardzo ciekawy (z pięknymi zdjęciami) i czytam go i oglądam z zainteresowaniem.
Ostatnio edytowane przez swider ; 17-02-2013 o 02:18 Powód: Nie mnożymy postów!
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Poczytalem troche literatury w necie o adapterach i okazuje sie, ze jest to dosc zlozona sprawa. Nie jest to uzaleznione od ceny adaptera tylko od tego, ze producenci "usredniaja" grubosc adaptera (a tym samym focus distance), aby adapter byl uniwersalny dla szkiel o roznych ogniskowych. Nie do konca to rozumiem, ale takie tezy stawiano na forach np. KKM.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
To bzdura. Przecież dla danego systemu odległość obiektywu od filmu/matrycy MUSI być stała. Dla każdego obiektywu w systemie, niezależnie od ogniskowej.
Snoblesse oblige:
Tez tak myslalem, ale ludzie powolujac sie na zagraniczne fora stawiaja taka teze. Podaja przyklady systemow np. KM, gdzie producent w zaleznosci od modelu i czasu produkcji podaje rozne dane FD. Pisza tez, ze ta nieskonczonosc jest, tylko troszke przed nastawa ~ na obiektywie. Poprostu z takimi adapterami obiektyw "przeostrza" nieskonczonosc. Musze sprawdzic to u siebie.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 17-02-2013 o 11:31
No to wtedy należałoby mówić o różnych podsystemach i braku kompatybilności między nimi.
Przypomniało mi się, że czytałem o czymś podobnym - Konica skopiowała mocowanie Leica M, ale podobno FD jest odrobinę inne (dosłownie o grubość emulsji), więc obiektywy pasują ale leikowe gorzej ostrzą na Konikach a konikowe gorzej na Leikach.
Tyle, że to są różni producenci.
Snoblesse oblige:
Ciekawe, czy mozna zareklamowac taki adapter. Sprawdzilem przed chwila na kilku szklach, dopiero po przymknieciu do f5.6 nieskonczonosc jest ostra.
Myślę, że warto spróbować - sprzedawcy z reguły chwalą się, że "adapter umożliwia ostrzenie na nieskończoność", więc masz niezgodność towaru z opisem.
Dobrze by było, gdybyś miał możliwość porównać z innym egzemplarzem.
Snoblesse oblige:
W opisie aukcji mojego adaptera nie ma wzmianki o nieskonczonosci. W opisach innych adapterow jest.
A na hiperfokalnej też nie masz ostrej nieskończoności?
to be a rock and not to roll
Skontaktuj się z nami