Close

Strona 331 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2312813213293303313323333413814318311331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 301 do 3 310 z 23962

Wątek: Sony NEX

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Ja zawsze robiłem rawy, dopóki dopóty nie kupiłem nexa Nie widzę większego sensu używania rawów w nex. Moim zdaniem silnik jpg w nex daje lepsze efekty, niż ten zawarty w popularnych wywoływarkach typu LR etc.
    Stachu,
    dla mnie to też dość pochopne stwierdzenie.
    Prawdą jest, że nex ma bardzo dobre jpgi, ale niestety nie dają się one ustawiać w aparacie w takim stopniu, jak można to zrobić samemu w programie.

Drugą stroną medalu jest fakt, że jeśli chcesz skorzystać że strefy twórczej w aparacie, musisz wyłączyć RAW.
    .

Domyślnie

Powiem tak - ja muszę długo dłubać w LR żeby uzyskać efekt taki, jaki daje jpg z puszki. A jeszcze dłużej, żeby uzyskać efekt lepszy. Biorąc pod uwagę, że jpgi mnie całkowicie satysfakcjonują, to korzystam przeważnie właśnie z nich. Czasem dla asekuracji włączam RAW+jpg do jakichś specjalnych albo ważnych zdjęć. Ale nigdy nie stosuję samego RAWa.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Nex-3 + EF 85 f/1.8 @ 2
    Człowieków wklejajcie!

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Panowie, ja pisze o samym silniku jpg, ktory ma wplyw na kolorystyke, przejscia tonalne etc. Nie pisze, ze jpg z puszki jest gotowy, bo nie jest. I tak trafia pod mlotek LR. Mnie bardziej podoba sie jpg obrobiony LR niz raw obrobiony tym samym LR. To co napisalem nie jest teza, tylko moim subiektywnym odczuciem.
    Mariusz, ale gdzie te czlowieki?
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 01-02-2013 o 18:04
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez matys Zobacz posta
    Drugą stroną medalu jest fakt, że jeśli chcesz skorzystać że strefy twórczej w aparacie, musisz wyłączyć RAW.
    Strefa twórcza i Raw razem działają. Ja 90% robię na ustawionym BW z podbitym kontrastem, robiąc w trybie RAW+J. Rawy praktycznie leżą nie dotykane, no chyba że jednak chcę odzyskać kolor.

Z Rawem nie działa za to opcja Efekt wizualny, czyli np rich bw, mini auto, toy auto, pop i inne tego typu, raczej zbędne dodatki.
    wybieram inne systemy

Domyślnie

To zrobimy pojedynek, niech ktoś pstryknie jpg+raw i obrobi jpg a mi wysle raw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel
    Mariusz, ale gdzie te czlowieki?
    Ano, każdy ma innych człowieków w pobliżu... u mnie głównie tacy w depresji...

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Człowieki? Proszę, z wczoraj.
    Olik - to brzmi dumnie:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Człowieki?
    Zapomniałem że ostatnio w tym wątku trzeba się kotem autoryzować... Czarnuch! Przez brudne okno!

Strona 331 z 2397 PierwszyPierwszy ... 2312813213293303313323333413814318311331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów