Winieta -35% z Lightrooma. Mariusz lubi winietę.![]()
Szukaj
Winieta -35% z Lightrooma. Mariusz lubi winietę.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Też lubię i miałem nadzieję że szkiełko samo tworzy i oszczędzi roboty bo sam nie lubię zdjęć zmieniać
Przyszedł do mnie industar 50/3.5;] Wrażenia organoleptyczne bardzo na plus, super szkiełko wygląda (a do tego nabyłem w niezłym stanie). Demon nie jest, MFD 65cm, f3.5+ więc z GO nie poszaleję...Mam wrażenie że delikatnie zakręci mi tłem w dobrych warunkach- do przetestowania. Ostry w centrum jak cholera przy 5.6, przy 3.5 i tak nieźle;] Do macro się powinien nadać (z pierścieniami). Za to jeśli ktoś chce podobne szkiełko to lepiej chyba wziąć CZJ 50/2.8 (też układ tessara), ma MFD raptem 35cm, ciut lepsze światło oraz sporo lepszą budowę ale jest też większy (choć nie tak dużo, to w sumie drugie najmniejsze szkiełko manualne po tym industarze). Cudowny bokeh
Oba tessary mają średni kontrast i nasycenie kolorów. Może to być wada albo zaleta podkreślająca charakter szkiełka.
Zrobię kiedyś porównanie moich 50-tek bo jestem bardzo ciekaw (ciekawość wygrywa tu z lenistwem i niechęcią do robienia testów) jakie rezultaty dają w tych samych warunkach.
No ale nie skreślajmy industarkaJak na sprzęt za 30zł jest i tak nieźle a może czymś mnie zaskoczy;]
Industar 50/3.5:
tu coś się dzieje z gałęziami, nie wiem czy nie jest zdecentralizowana soczewka czy coś bo reszta jest superostra
Kiedyś też nie mogłem się nadziwić, na co ludziom Photoshopy, Lightroomy i inne Capture NX'y, uważając, że jpeg z puszki to produkt skończony w swej doskonałości...
Że to utopia, przekonał mnie Ansel Adams.
Co do konkretnej winiety sprzętowej - dwa podstawowe warunki muszą być spełnione:
1. jasne szkło, czyli np. dla 50 mm co najmniej F2.0,
2. jego odwzorowanie na takiej klatce obrazowej, do jakiej był projektowany, czyli brak cropa.
Ale to na pewno wiesz.![]()
Snoblesse oblige:
Ja mam lepsza recepte: FX + 35/1.8G![]()
to be a rock and not to roll
A dla nexiarzy speed booster i 35/1.8G, coraz taniej ebay
Very funny...
- Co łączy fotografów cyfrowych z analogowymi?
- Między innymi to, że jedni i drudzy muszą stosować postprocessing...
Jupiter-3 1,5/50:
Snoblesse oblige:
Hm biorąc pod uwagę że industar jest wielokrotnie starszy od fujiana to mam delikatne zastrzeżenia do nazwy...:P
Z tymi winietkami jest tak że zwykłe zdjęcie z winietą potrafi się fajnie prezentować, ale jak jej nie posiada to nie koniecznie wpadniemy na to żeby ją dorabiać...
Swoją drogą fajny jest tryb 'zabawki' w nexie, szczególnie lubię zielony
I coście takie niewyraźne? To fujian bałwany!
Skontaktuj się z nami