Close

Strona 273 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1732232632712722732742752833233737731273 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 721 do 2 730 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ToTom Zobacz posta
    Co do AF - wyłączyłeś wspomaganie AF? To pomaga
    Tak - wyłączone.

Bateria - gdy jestem w górach lub gdziekolwiek, przed odłożeniem do torby, zawsze wyłączam aparat i bateria nie znika.
    Też wyłączam ale przyzwyczailem sie do działania jak w lustrach więc psiocze. W sumie nie wiem co uzasadnia takie wysysanie w standby.

Zejście z białego ekranu zauważyłem - ale denerwująco długo trwało tylko z E30. W Nex6 już tego nie widzę/albo jeszcze nie zauważyłem.
    To fajnie ze w nowszych naprawili, pewno w 5R również.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    No właśnie nie o to chodzi że trzeba, ale taki jest skok pierścienia. 1.8,2.8
    Bez jaj .. nie ma żadnych wartośći pośrednich? Toż to nawet jest w moim radzieckim heliosie 44.

No cóż ... faktycznie dylemat. Pozostaje analiza archiwum z hexanona i zobaczyc na jakich przyslonach najczęściej był wykorzystywany.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

No właśnie nie ma nic pośrodku. Archiwum nic mi bez exifa nie powie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    No właśnie nie ma nic pośrodku. Archiwum nic mi bez exifa nie powie
    Racja, ale analizować można .. jedynie bedzie to w cholere trudniejsze

Pozostaje test pratyczny. Zostawic jakies 2 -3 miesiace i podjąc decyzje - wtedy powinieneś wiedzieć co zostanie.
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

gavin - przy tej 50tce potrzebujesz jeszcze pozostałe dwie stałki? Ewentualnie sigma 30/2.8 wydaje się dobra jako para do tej 50tki, różne kąty, mała, AF, może ceny pospadają jeszcze troszkę, bokeh nie najgorszy, dość ostra...

wain - ten standby to raczej żaden problem przy innych rzeczach jakie musiałeś poświęcić używając nexa;] Można się chyba przestawić na wyłączanie aparatu po dniu. Za to ja jestem mile zaskoczony bo i tak mi wolniej pożera baterię w standby niż moja stara lustrzanka i czasem starcza na cały dzień bez wyłączania aparatu w górach Częste włączanie i wyłączanie chyba szybciej zjadało mi baterię w lustrzance niż w nexie. A jak coś to mam i tak 2 zamienniki... Ewentualna różnica może się też wiązać z pojemnością baterii. Czasem sam znajdowałem włączonego nexa po 1-2 dniach ale nie spadało za dużo energii, 20-25%? Kiedyś zrobię miarodajny test z naładowaną do pełna baterią;]

Domyślnie

Mam jeszcze kilka uwag w związku z tym hybrydowym AF (czyli Nex6 i 5R). Otóż działa on tylko do przysłony f6.3 (pewnie dlatego, że tyle ma na dłuższym końcu E55210). Jest tylko jeden myk... Jeśli włączony jest "Efekt ustawień" (Wyśw. podgląd na żywo), to po przymknięciu obiektywu do f8, fazowy AF nie działa... To oznacza, że jeśli chcesz mieć fazowy a pracować na f8, no to się nie da. Natomiast po wyłączeniu "Efektu ustawień" aparat ostrzy na pełnej dziurze a przymyka do zrobienia zdjęcia (przynajmniej w przypadku ciemniejszych obiektywów). Bo już np. przy E50 (nie chodzi i tu o AF fazowy, bo ten obiektyw go nie wspiera) jeśli wyłączysz "Efekt ustawień" a jest jasno, to kadrujesz i ustawiasz ostrość na jakieś tam przysłonie (tak na oko około f5) a potem się otwiera (jeśli chcesz zdjęcie na f/1. do zrobienia zdjęcia. Trochę to zakręcone i nielogiczne.
    Wracając do Af fazowego, to w przypadku E55210 bez problemu widać, kiedy działa a kiedy nie. W przypadku przymknięcia do f8, AF jedzie do obiektu, przejeżdża, wraca, jeszcze momencik i JEST. Jak używam f6.3 działa tak: ruch w dobrą stronę i JEST.
    Natomiast wszelkie polskie portale w testach piszą, że AF fazowy można wyłączyć w menu, co moim zdaniem jest bzdurą. Można tylko wyłączyć podgląd punktów "fazowych" (co i tak trzeba zrobić, bo zasłaniają za dużo ).
    Właściwie jedyna sytuacja, gdy AF w Nex mnie zawiódł to piknik lotniczy. Brak fazowego i wizjera sprawił, że ostrzenie na lecących samolotach to była męka.
    Wszystko co powyżej to niestety tylko moje spostrzeżenia. Będę to jeszcze sprawdzał, bo powiem Wam, że wydaje się to nieco nielogiczne.

A co do wyłączania i zużycia baterii to są od zawsze dwie szkoły, wzajemnie się wykluczające, ale żadna nie ma realnych argumentów w ręce. Ja w terenie wyłączam zawsze po zrobieniu w danym miejscu zdjęcia. Nawet jak aparat wisi na szyi. Po co ma się matryca grzać (Live view)?
    Ostatnio edytowane przez ToTom ; 04-01-2013 o 15:08
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Czasem sam znajdowałem włączonego nexa po 1-2 dniach ale nie spadało za dużo energii, 20-25%? Kiedyś zrobię miarodajny test z naładowaną do pełna baterią;]
    No tak na oko to w tydzień zje całą baterię. W "luszcze" moze 1%. Ale da się żyć.

[Kurde za tyle postów to bede musial jakies foty przygotować bo mam niskie foto/tekst ratio.]
    pozdrawiam
    Mirek$

Domyślnie

ToTom - sprawdziłem przed chwilą 6+55-210, to nie działa, aparat i tak przymyka przysłonę w momencie ostrzenia (spust do połowy) Z nexem na pokazy lotnicze?! To fajny aparacik ale af to raczej do statyki, a i to nie zawsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dynax Zobacz posta
    ToTom - sprawdziłem przed chwilą 6+55-210, to nie działa, aparat i tak przymyka przysłonę w momencie ostrzenia (spust do połowy) Z nexem na pokazy lotnicze?! To fajny aparacik ale af to raczej do statyki, a i to nie zawsze
    Wydaje mi się, że przymyka PO ustawieniu ostrości. Spróbuj znaleźć za oknem obiekty w odległości 20m a drugi jakiś położony daleko i sprawdź kilka razy. Ja widzę różnicę w działaniu AF.
    A co do pokazów, to po początkowej frustracji udało mi się kilka fajnych fotek zrobić, tylko trzeba było troszkę pokombinować
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Już sam nie wiem... może i masz rację, problem jest w tym że ja tam większej różnicy w działaniu af nie widzę w porównaniu do 5n. Na nexa przesiadłem się z canonowskiej jedynki, a tam af... wiadomo Znalazłem ciekawy link, jakoś nie wierzę to pogorszenie ostrości http://nexforum.pl/artykuly/367-kont...ny-af-w-nex-5r

Strona 273 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1732232632712722732742752833233737731273 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów