Szukaj
Faktycznie, widząc na zdjęciu średnicę takiego 24-70 w porównaniu do jego bagnetu, można się wystraszyć. No ale to szkła FE ze wszystkimi swoimi przywarami - zakres, gabaryty, ciężar, cena...
Wszyscy narzekają na 16-70, że drogi, tymczasem u każdego z tych nowych taka cena razy dwa.
Rzeczywiście brakuje w systemie obiektywu o jakości obrazka Fujowego 18-55, który można kupić w zestawie za jedyne $300.
A 6000 z wersją oprogramowania 2,0 też filmuje w 4k, w A 6300 wreszcie wsadzili wejście na mikrofon standardowe. Jednak z ceną przesadzili. Rynek to zweryfikuje
Pewnie jak zwykle to cena nowości, która za trochę czasu trochę spadnie.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Używa może ktoś z Was A6000 z lampą wyzwalaną radiowo, bądź za pomocą kabla?
Ogólnie podoba mi się kompaktowa lampka nissin i40, tymbardziej, że posiada TTL i HSS, tyle, że do niej chyba nie ma takiego wyzwalacza (można coś tam kombinować z innymi, ale to średnio sprawdzona informacja). Wiem, że można ją wyzwalać błyskiem z innej lampy (albo odwrotnie), ale nie o takie coś mi chodzi. Z budżetowych lamp fajne są też podobno YN-560 III Yongnuo, do których można dokupić trigger RF-603, tyle że tutaj wszystko jest manualne. Ogólnie jeszcze nigdy nie korzystałem z takich wynalazków jak zewnętrzne lampy, a chciałem pobawić się w portrety, na szarej ścianieMyślicie, że do takiej zabawy lepsza będzie właśnie lampa błyskowa (na pewno bardziej uniwersalna), czy może np lampa światła ciągłego (jakaś chińszczyzna z alle)?
Było kilka(naście) dni temu. Kupujesz wyzwalacz radiowy z jednym pinem w stopce i zsynchronizowane z nim odbiorniki. I jedziesz, na manualu albo automatyce lamp jak która ma, ale lepiej na manualu. Radiowy wyzwalacz służy tylko jak przesłanie sygnału o wyzwoleniu błysku. Zrobiłem tak NEX-6, SB-600 i SB-26 + wyzwalacze najtańsze z w fripersa i wyszły foty cacane.
Swoją drogą nie rozumiem tej chęci do posiadania automatyki w studio. Rozumiem rozstawione lampy i reporterka, niektóre kotlety są tak realizowane. Ale w studio? Na spokojnie? Gdzie jest czas się zastanowić? Po co? Lepiej na manualu, bo w razie czego jest pełna powtarzalność wyników, a dwa, nie ma lepszej nauki niż rozkmina wszystkich ustawień samodzielnie.
Zbydoo ma racje.
Po co Ci automat ?
A do tego mozna jakąś światłomiarke jeszcze zapodac. I pełnia szczęścia.
Ja klamoty ze stopką N założyłem na a6k. I jak w olku nie działały, co bardzo mnie martwi - tak w sony spoko
Błyska wszystko cudnie !!!
A co do lamp - cokolwiek założysz, odbiornik wyzwoli. Na pewno reporterskie lampy bedą mniejsze. Czy tańsze to nie wiem.
Ale majac dwie (i blendę) spokojnie zrobisz wiele fajnych fotekdyfuzory na później...
Ostatnio edytowane przez d90 ; 03-02-2016 o 21:59
Skontaktuj się z nami