Close

Strona 1856 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8561356175618061846185418551856185718581866190619562356 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 551 do 18 560 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Źródłem jest dziesięć lat nauki o prądzie elektrycznym. Tak działają nowoczesne, oparte na impulsowych zasilaczach ładowarki. Porównują spadek napięcia w czasie. Jeżeli jest on poniżej pewnego progu kończą ładowanie i albo się wyłączają (bardzo rzadko), albo przełączają w tryb konserwujący. Gdzie znowu jak wykryją spadek napięcia poniżej zaprogramowanego progu, to zaczynają ładować aku niewielkim prądem. Po jakimś czasie aku "głupieje" i zaczyna pracować jakby miał kilka % swojej pojemności.

Przez noc nic się nie stanie, a raczej stanie się na tyle mało, że zauważy się takie zmiany dopiero za kilka lat.
    Komórki się częściej zmienia niż aparaty, ale ja na przykład mam elektronikę po kilka lat, często więcej niż pięć i widzę jednak spadek wydajności akumulatorów. Obecnie mój smartfon ma problem z utrzymaniem energii przez dobę mimo, że głównie leży, choć ma włączoną synchronizację. Trzy lata temu wytrzymywał ponad dwie doby przy takim samym traktowaniu.

W instrukcji do ładowarki podróżnej do NEXa BC-TRW jest informacja: "W celu ochrony akumulatora po zakończeniu ładowania należy wyjąc go z ładowarki"

W instrukcji do D7100 jest natomiast informacja (str. 320): "Dalsze ładowanie w pełni naładowanego akumulatora może prowadzić do pogorszenia jego parametrów"
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Teraz dla mniej rozgarniętych, prosimy o dane - tanich - ładowarek i dobrych. Dual i pojedynczych.
    Oraz nazwy polecanych baterii.
    Oczywiscie tanich rowniez, najlepszych itd
    Najlepiej takich dostępnych w pl...

Serio.

No i dzieki za wykład. Sie przyda wiedzieć.

i sprawa bedzie załatwiona na kilkanaście kolejnych stron wątku hehe

Domyślnie

Miałem tanią ładowarkę, która była podróbą oryginalnej ładowarki do NExów, czyli BC-VW1 ładowała OK, aż raz w Berlinie zostawiłem ją na całą noc i potem już była padnięta. Całe szczęście, że aku nie uległo uszkodzeniu. Zatem jak ktoś chce ładowarkę pewną, to polecam oryginały czyli BC-VW1 lub nawet lepiej BC-TRW. Z zamiennikami jest zawsze loteria.

Podobnie z zamiennikami akumulatorów. Mam zamienniki z fotoamigo i są spoko, tylko mają wydajność na poziomie 60-70% wydajności oryginałów. Mam też dwa oryginały, jeden nowego i jeden starego typu i obecnie zamienników prawie nie używam. Oryginał wystarcza spokojnie nawet na kilkanaście godzin focenia, trzeba sobie tylko wyrobić odruch wyłączania aparatu po zrobieniu zdjęcia.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Mam i ja orginały dwa, co były w komplecie ale juz o wakacjach mysle. Tydzien bez prądu, nie pociągną. Z reszta pewnie i krocej rady nie dadzą...

(W epl5 w sumie na tydzien mi bateria wystarczyła. Ale on nie ma wifi...a zdjęcia dopiero w domu oglądałem. Choc nawet pare fotek po 30-60 sek w tym czasie zrobiłem. Baterie jednak ma duuuuzo mz lepszą i tak).

To jedyny chyba poważny minus nexa.
    Z d700 (miałem cztery baterie) na miesiac mogłem ładowarki nie zabierać...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 31-01-2016 o 12:47

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Tydzien bez prądu, nie pociągną.
    Polecam zabrać powerbank, a6000 bez problemu z takowego się ładuje.
    Co do zamienników, to używam Newell z Fotoamigo (ładowrka i akumulatory). Mają rzeczywiście zmniejszoną wydajność, ale nie odczuwa się tego podczas codziennego użytkowania.

Domyślnie

Wifi można wyłączyć jak potrzeba prądu
    Były też jakieś wyliczenia że wizjer zżera trochę więcej prądu więc można używać głównie LCD czy ustawić sobie na guziku przełączanie na wizjer jak się da.
    A zamiast dodatkowych baterii może lepiej kupić bank energii? Przydałby się też do komórki czy czegoś i można ładować baterię w trakcie chodzenia.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Kiedyś robiłem porównanie firmowych i niefirmowych aku do różnych aparatów, nagrywając klipy filmowe do upadłego (akumulatora), i porównując całkowity czas nagrania na aku prawdziwym i nieprawdziwym, i ogólną prawidłowością była pojemność zamienników na poziomie 60-70% oryginałów.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    powiedz, że żartujesz?
    Troszkę jaśniej w 16-70 niż PZ ale niewiele i nieco większy zakres ogniskowych. Oglądałem rożne porównania i sample i nie było efektu wow. Na niektórych zdjęciach, przy normalnym dziennym oświetleniu to w ogóle różnicy nie widziałem. A jak weźmiemy pod uwagę cenę nowych 400 zł vs 3600 zł to cieżko znaleźć uzasadnienie na przesiadkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    W instrukcji do D7100 jest natomiast informacja (str. 320): "Dalsze ładowanie w pełni naładowanego akumulatora może prowadzić do pogorszenia jego parametrów"
    Zależy jak to rozumieć. Można i tak: ładowarka po naładowaniu akumulatora sie wyłącza, więc nie ładuje dalej. A jeśli się włącza żeby doładować, to znaczy, że akumulator nie jest w pełni naładowany. Cytowana informacja może dotyczyć ładowarek, które nie przerywają ładowania gdy akumulator jest w pełni naładowany.

Nie twierdzę, że tak jest, ale informacje nie są precyzyjne. Jeśli tryb doładowania jest szkodliwy, to dlaczego istnieje? Z jednej strony piszesz, że przez noc szkody będą na tyle małe, że efekty będą widoczne po kilku latach. A z drugiej strony, że są ludzie, którzy po tygodniu trzymania aku w ladowarce zniszczyli sobie aku. Tydzień ładowania to powiedzmy 168h doładowywania. Ładowanie przez noc to powiedzmy 10h doładowywania. Czy po 17 takich nocach aku nie powinno być podobnie zniszczone? Czyli spokojnie po roku używania aparatu.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Myślę, że nie ma tu żadnej niejasności. Instrukcja Nikona bez wątpienia dotyczy korzystania z ładowarki Nikona. Firma przestrzega przed długotrwałym trzymaniem akumulatora w trybie doładowywania.
    Mój głaskofon po naładowaniu mówi mi, żeby odłączyć ładowarkę. Czyli ta sama historia: nie ładować bez przerwy.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 1856 z 2397 PierwszyPierwszy ... 8561356175618061846185418551856185718581866190619562356 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów