Close

Strona 1522 z 2397 PierwszyPierwszy ... 5221022142214721512152015211522152315241532157216222022 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 15 211 do 15 220 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ostry Pezet - "Echo miasta".
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Męczy Cię ten Samyang ) A może to zdjęcie też nie jest ostre?!

A serio, to w tej łące są pewne chabazie ostre, ostre na tyle na ile pozwala 1.9 na primoplanie, bo jest jednak miękki na pełnej dziurze. Idąc spacerkiem, zupełnie bez przygotowania spokojnie można złapać ostrość, bajka po prostu. Tu masz jeszcze taką sobie fotę z 4.0 na primoplanie, podoba mi się ta kolorystyka i aksamitność pewna.
    Mam jeszcze sporo zdjęć na 5.6 gdzie jest jeszcze bardziej ostro, ale to już całkiem nieatrakcyjne kadry. Ale nie po to jest primoplan by nim robić ostre zdjęcia
    A co do samyanga, to zgodzę się, że możesz podejrzewać, że w samplach prostopadłych nie trafiłem z ostrością. Natomiast przy zdjęciach dachu sammy był na 5.6. Może się mylę, ale wówczas głębia ostrości jest jak Rów Mariański a hiperfokalnej chyba nie mogłem źle ustawić, peaking na dachu wszystko zalewał żółcią. Puch, nie ma o co kopii kruszyć. Nie będę się upierał, że jestem mistrzem manuala, zwłaszcza że od kilku dni primoplanowanie to moje pierwsze manualne ostrzenie od 25 lat. Po prostu mam wrażenie, że nie mam z tym problemu, tak jak mam subiektywne wrażenie że dla mnie sammy nie teges.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Owain Zobacz posta
    A może to zdjęcie też nie jest ostre?!
    Piękne!

A pierścień przysłony na Primoplanie to najlepiej oklej taśmą, coby się nie ruszał i nie przymykał szkła co chwilę przez niedbalstwo.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Owain,
    Najwidoczniej to JA mam problem z TWOIM ostrzeniem, ha, ha!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Męczy Cię ten Samyang )
    Nie tylko jego Z hiperfokalną na f5.6 w tym wypadku możesz się mylić. Szkło trzeba poznać. Samyangi czasami mają średnio zgrany pierścień odległości z rzeczywistością i trzeba poznać gdzie go ustawić dla najlepszych rezultatów, a już na pewno nie patrzeć na kolorowe oznaczenie ostrości bo w UWA są one bardzo zwodnicze.
    Natomiast że szkiełko organoleptycznie mogło nie przypasować na tyle aby je zwrócić to wierzę Samyangi mają w sobie coś takiego... Świetna optyka ale po używaniu starszych manuali czy lepszych nowoczesnych szkiełek czuje się jakieś takie ble

Swoją drogą ja się wyzbyłem manuali f1.2 (fd 551/2 i porst 55/1.2). I nie wiem czy powodem nie była wbrew pozorom A7ka gdzie okazało się że pięćdziesiątki f1.8 już dają bardzo fajne rezultaty, nie mówiąc o tych z f1.4... F1.2 okazało mi się już zupełnie zbędne, zdjęcia w słabych warunkach na otwartym f1.2 to jakaś mrzonka, z bokehem też różnie. Canon był nawet ostry na f1.2 natomiast bokeh mi zupełnie nie pasował, natomiast bokeh z porsta był bardzo przyjemny ale szkło na f1,2 było mocno maślane (a doszedłem do wniosku że jednak lubię mieć cokolwiek ostrego na zdjęciu;p).

(e10-18 )

Domyślnie

@Owain

Mi również namieszałeś z tym samyangiem. Po prawdzie był on moim następnym w kolejce obiektywem, który zamierzałem nabyć, a tu taka wątpliwość. Nigdy nie miałem do czynienia z obiektywami manualnymi, chociaż oczywiście bawiłem się tymi co posiadam w tym trybie - ale to tylko zabawy. Sam teraz nie wiem czy kupić S12, czy może następnego w kolejce - właśnie SEL35F18. Co prawda mam sigmę 30, która jak już tutaj wcześniej pisałem jest świetnym i często wykorzystywanym przeze mnie obiektywem, to jednak troszkę ustępuje SEL35, które podobnie jak SEL50 (a może nawet lepiej) fajnie "bebła" tło, a przy tym jest też świetna optycznie. Po prostu kusi mnie ten efekt plastyczności zdjęć przy mniejszych wartościach przysłony (efekt wow, jak to ktoś określił w swoim porównaniu obu obiektywów ). Gdzieś wyczytałem, że sigma jest nieco ostrzejsza od sony, nie ma CA i jest lepsza pod światło przez co ogólnie lepiej nadaje się do krajobrazów, to jednak teraz jak patrze na testy na photozone, to z samych tabelek wynika, że to jednak SEL35 jest ostrzejszy (poza całkowitym otwarciem przesłony). Tak w ogóle się zastanawiam jak to jest z tą rozdzielczością, czy np można porównywać obiektywy z innych systemów patrząc na same cyferki w tabelach? Bo np taki Fujinon 35F14 wypada gorzej niż SEL35F18 (z czystego porównania tabelek), a wydawało mi się, że obiektywy Fuji nie mają sobie równych pod tym względem? Jak to jest?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez birkoff Zobacz posta
    @Owain

Mi również namieszałeś z tym samyangiem. Po prawdzie był on moim następnym w kolejce obiektywem, który zamierzałem nabyć, a tu taka wątpliwość. Nigdy nie miałem do czynienia z obiektywami manualnymi, chociaż oczywiście bawiłem się tymi co posiadam w tym trybie - ale to tylko zabawy. Sam teraz nie wiem czy kupić S12, czy może następnego w kolejce - właśnie SEL35F18. Co prawda mam sigmę 30, która jak już tutaj wcześniej pisałem jest świetnym i często wykorzystywanym przeze mnie obiektywem, to jednak troszkę ustępuje SEL35, które podobnie jak SEL50 (a może nawet lepiej) fajnie "bebła" tło, a przy tym jest też świetna optycznie. Po prostu kusi mnie ten efekt plastyczności zdjęć przy mniejszych wartościach przysłony (efekt wow, jak to ktoś określił w swoim porównaniu obu obiektywów ). Gdzieś wyczytałem, że sigma jest nieco ostrzejsza od sony, nie ma CA i jest lepsza pod światło przez co ogólnie lepiej nadaje się do krajobrazów, to jednak teraz jak patrze na testy na photozone, to z samych tabelek wynika, że to jednak SEL35 jest ostrzejszy (poza całkowitym otwarciem przesłony). Tak w ogóle się zastanawiam jak to jest z tą rozdzielczością, czy np można porównywać obiektywy z innych systemów patrząc na same cyferki w tabelach? Bo np taki Fujinon 35F14 wypada gorzej niż SEL35F18 (z czystego porównania tabelek), a wydawało mi się, że obiektywy Fuji nie mają sobie równych pod tym względem? Jak to jest?
    E35 raczej nie bebła lepiej niż e50, jednak dłuższa ogniskowa pozwala na więcej

Z porównywaniem tabelek trzeba uważać głównie na rozdzielczości matryc, część wyników może być lepsza na gęstszych, a część na mniej upakowanych. Optymalnie żeby szkła były porównane na tej samej matrycy a najlepiej tym samym aparacie;p Bo jest jeszcze cała masa parametrów które mogą wypływać na wyniki.

Szkła f1.4 to też więcej kompromisów więc bym się nie zdziwił jak by był miejscami słabszy od e35.

No i z całym szacunkiem do Owaina nie bierz jego porównani jako wyznacznika przy tym samyangu

Domyślnie

Heh, no wiadomo, że wcześniej już cały internet przeszukałem i na pewno ten Samyang jest bardzo dobrym - jak nie świetnym obiektywem. Trochę martwi mnie moja ewentualna umiejętność posługiwania się nim. Prawdę mowiąc wydawało mi się, że przy większej (niż w pełni otwarta) przysłonie i obiektach oddalonych o więcej niż półtora metra sprawę załatwi hiperfokalna. Tymczasem, okazuje się, że jednak trochę umiejętności i dobre oko mogą się przydać. Owain zasiał w mojej głowie ziarno niepewności i tak sobie po prostu pomyślałem, że może pewniejszym rozwiązaniem będzie zakup równie świetnego obiektywu jakim jest SEL35. Tymbardziej, że przeglądałem wiele sampli z tego szkła i bardzo podobają mi się. Zresztą już fotki z SEL50 którego często używam na różnego rodzaju imprezach bardzo mi się podobają. Czasami brakuje mi trochę szerokości szczególnie w pomieszczeniach i tutaj myślę SEL35 byłoby jak znalazł. Trochę cena mnie odstrasza (tymbardziej, że SEL50 kupiłem w promocji za 600 zł) i tak czekam i czekam, że może stopnieje do tych chociaż 1200 zł... ale widzę, że nie ma szans. Z drugiej strony różnica w ogniskowej między Sigmą a SEL jest niewielka, a szeroki kąt to dla mnie zupełna nowość. Do tego kusi mnie trochę, aby spróbować tego MF i zobaczyć jak w praktyce sprawuje się Peaking... Teraz już sam nie wiem. Z jednej strony wybór szkła o podobnej ogniskowej, ale fajniejszych możliwościach (SEL35), z drugiej podwójna nowość w postaci manualnego i szerokiego Samyanga. Początkowo wolałem to drugie, ale trochę się boję że podobnie jak kolega Owain nie ogarnę tego obiektywu i będzie się kurzył na półce...

Z tą rozdzielczością obiektywu to sobie tak myślałem, że może ona zależeć od rozdzielczości matrycy.

Domyślnie

Czuję się teraz winny... Puch pytał, to odpowiedziałem... Bardzo proszę nie brać moich opinii przy zakupie. Mam wadę wzroku i pijam dużo wina, ręce się trzęsą i w ogóle.

Editta: stachmuszel pytał, sory.

Domyślnie

Mam wadę wzroku i pijam dużo wina, ręce się trzęsą i w ogóle.
    I drewnianą nogę też już masz.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Strona 1522 z 2397 PierwszyPierwszy ... 5221022142214721512152015211522152315241532157216222022 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów