Close

Strona 1477 z 2397 PierwszyPierwszy ... 477977137714271467147514761477147814791487152715771977 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 761 do 14 770 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, bo każdy ma inną definicję atrakcji. Jeden będzie łaził po muzeach, drugi po knajpach, a trzeci po ulicach. Jakby się spiąć, to w jeden dzień można dać radę, zwłaszcza, że w lecie dzień dłuuugi, ale gdzie tu przyjemność.
    Z wnętrz widziałem:
    Stadshuset - ratusz znaczy się, wnętrza robią wrażenie.

Vasa Musset - galeon Vasa, wydobyty ze szkierów i obudowany budynkiem, warto być wcześnie, byliśmy z siostrą koło 10 weszliśmy bez kolejki, jakieś półtorej godziny nam zeszło w środku i jak wychodziliśmy, to kolejka miała ze sto metrów.

Fotografiska - wspominałem już o tej galerii fotografii

Muzeum średniowieczne naprzeciwko Riksdagu - wjazd za darmo, dla fanów historii Sztokholmu.

Gamla Stan - czyli stare miasto do obejścia w godzinę, jest małe i sporą jego część zajmuje pałac królewski w którym to nie byłem. O 12.15 jest zmiana warty, która tradycyjnie przyciąga tłumy.

Z ciekawych miejsc to Sodermalm, wyspa raczej spora. Mieszkałem w jej wschodniej części.

Kungsholmen - kolejna wyspa, nieco mniejsza od Soderu, trafiłem na mocny deszcz i dopiero jak się nieco wypogodziło, to zrobiło się ciekawie.

Ostermalm - bogata dzielnica, tylko przejechałem się raz rowerem.
    Metro - kilka stacji ciekawych zobaczenia, raczej nie na jednej linii i zabiera to z pół dnia.

Jeżeli ktoś jest fluent w langłydżu, a przynajmniej fluent w słuchaniu langłydżu, to polecam Free City Tours. Codziennie są trzy wycieczki, City, Soder i Gamla, oprowadzają wolontariusze z różnych krajów. Ja byłem na City, prowadził Amerykanin Lee, mimo, że lecą wg sztampowych tekstów, to jest ciekawie i jest za darmo, aczkolwiek można dać napiwek przewodnikowi. Sztampowych w tym sensie, że jak moja druga siostra była na City tour w październiku, to były te same teksty co na mojej wycieczce. Od takiego zwiedzania bym zaczął, choć ja dopiero akurat ostatniego dnia pobytu byłem, ale siostra mieszka od ponad roku w Sztokholmie na stałe, to miałem prywatnego przewodnika.
    Jeżeli chodzi o koszty wejść w różne miejsca, to magiczną liczbą jest 100. Mniej więcej, choć częściej więcej, tyle koron kosztuje wjazd gdziekolwiek gdzie trzeba płacić. Tyle kosztuje najtańszy transfer z Arlandy (w jedną stronę).

Ciekawostka jest taka, że w Sztokholmie nie trzeba mieć gotówki. Przez cztery dni z małym okładem pobytu nie miałem w rękach nawet pół korony. Wszystko kartą, nawet budki z kebabem na ulicy mają terminal kart. Podobnie zresztą było w Kopenhadze.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta

Ciekawostka jest taka, że w Sztokholmie nie trzeba mieć gotówki. Przez cztery dni z małym okładem pobytu nie miałem w rękach nawet pół korony. Wszystko kartą, nawet budki z kebabem na ulicy mają terminal kart. Podobnie zresztą było w Kopenhadze.
    Raj dla skarbówki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał M Zobacz posta
    Raj dla skarbówki
    Szwedzi i tak płacą chyba najwyższe podatki na świecie albo jedne z najwyższych, ale owe podatki widać nawet na ulicy, nawet w ciągu tak krótkiego pobytu.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Podobnie w Norwegii, za truskawki na straganie placi sie karta, wogole to Norwegia chce zlikwidowac obrot gotowka do 2030 roku zdaje sie ale moge sie mylic. Podobnie jak i w Szwecji takze i Norwegia ma wysokie podatki, dochod brutto na mieszkanca jest tu najwyzszy w tej czesci globu ale juz dochod netto jest nizszy niz w Szwajcarii.
    Zeby post nie byl calkowicie OT to powiem tylko ze bardzo mi sie podobaja Twoje zdjecia Tomku i to bardziej niz cz-b - co juz zdaje sie wczesniej zaznaczylem na innym forum
    Canon

Domyślnie

Dzięki Marcinie, mnie tamte fotosy w czerni i bieli się nadal podobają, ale po "przesiadce" na kolor, próbowałem kilka zdjęć przerobić wg tamtych presetów i jakoś nie potrafiłem się do nich teraz przekonać.
    Gdzieś czytałem, że Szwecja do 2020 chce zrezygnować z gotówki i już w tej chwili 80% obrotu odbywa się bezgotówkowo. Dla mnie to układ idealny, bo zwykle nie mam co robić z resztą takiej egzotycznej gotówki. Do tej pory mam jakieś drobne wony, forinty, korony norweskie czy funty z Irlandii Północnej.

Jako, że zdjęcia dawno nie było:
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Orientujecie się czy w serwisie sony, mając gwarancję, mamy mozliwość oddać body (a6000) do bezpłatnego czyszczenia? Zauważam na f/16 jakies paproszki na zdjeciach - i w sumie wcale się nie dziwię na tyle żonglowania 20 i 50...
    Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18

Domyślnie

A próbowałeś gruszką?
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Zdyboo wysoko podniósł poprzeczkę, po Sztokholmie pora zwiedzić Hamburg

To miejsce jest jednym z najczęściej fotografowanych w Hamburgu. Wieczorami most jest pełen fotografów.

Domyślnie

Fajna architektura

Domyślnie

Pierwsze fajne, choć ja bym wyprostował.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1477 z 2397 PierwszyPierwszy ... 477977137714271467147514761477147814791487152715771977 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów