Close

Strona 1421 z 2397 PierwszyPierwszy ... 421921132113711411141914201421142214231431147115211921 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 201 do 14 210 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Kupiłem zwykły adapter Nex - Canon EF żeby przetestować na nexie Tamron 70-300 z Canona. Po zakupie się zorientowałem, że ten obiektyw nie ma pierścienia przysłony. Gdzieś spotkałem się z opinią, że będę mógł tylko pracować na pełnej dziurze. To prawda czy jest jednak jakiś sposób, żeby ustawić w nim np F8 aby porównać go z SEL 55-210?

Domyślnie

W systemie Canon EOS/EF przysłona sterowana jest elektrycznie z korpusu i nie ma takiej normalnej siły, żeby ją domknąć do zdjęcia. Widziałem adaptery, które miały wbudowaną przysłonę za obiektywem, co miało jakoś tam w przybliżeniu "robić za" przysłonę w obiektywie.
    Podobno jest jednak na to "chwyt", ale potrzebny jest korpus Canona: przy obiektywie założonym na Canona, na aparacie naciska się przycisk kontroli głębi ostrości, co powoduje domknięcie przysłony, i w tym momencie zdejmuje się obiektyw. Przysłona powinna pozostać domknięta do tej wartości. Obiektyw w tym stanie przekładasz na inny aparat. Nie muszę chyba dodawać, że konstruktorzy nie przewidzieli takiego używania obiektywów...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Korpus Canona będę miał dostępny. Jeżeli zrobię tak jak sugerujesz to istnieje opcja uszkodzenia obiektywu?

Domyślnie

Koledzy ma ktoś porównanie szybkości AF w SEL 16-50 i 20 f2,8? Zastanawiam się który wybrać do zestawu z A6000. Wszędzie lawina lamentów na temat 16-50, kwestia czy uzasadniona czy to szukanie dziury w całym.

Domyślnie

neck,
    No, napisałem wyżej, że konstruktorzy tego nie przewidzieli...
    Nie mam ani nigdy nie miałem Canona EOSa, więc sam tego nie próbowałem. Receptę wyczytałem w sieci, bo zawsze intrygowało mnie, dlaczego do Canonów EOS sprzedawane są pierścienie pośrednie makro bez przeniesienia elektryki, czy adaptery do obiektywów EOS/EF (np. takie, jak kupiłeś), no bo jak wtedy domknąć przysłonę? To samo dotyczy użycia obiektywu w pozycji odwróconej do silnego makro. No i w opisach aukcji na Allegro, gdzie sprzedaje się takie pierścienie, znalazłem sposób taki, jak podałem powyżej.
    Proponuję, byś w Internecie poszukał wypowiedzi użytkownika, który faktycznie stosuje ten sposób - może np. znajdziesz jakiś filmik na YouTube?

Z ciekawości spróbowałem tego kiedyś w moich Samsungach NX, które też mają przysłonę sterowaną elektrycznie (tak jak i NEXy), i sposób ten faktycznie działa, tzn. obiektyw po zdjęciu z korpusu rzeczywiście ma przymkniętą przysłonę. No i nie zepsuły się... Ale konstruktor na pewno nie przewidywał takiego użycia...
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Ok, dzięki za pomoc. Spróbuję w ten sposób.

Domyślnie

Neck, ja tak przymykam szkla canona, nic się nie dzieje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emerlu Zobacz posta
    Koledzy ma ktoś porównanie szybkości AF w SEL 16-50 i 20 f2,8? Zastanawiam się który wybrać do zestawu z A6000. Wszędzie lawina lamentów na temat 16-50, kwestia czy uzasadniona czy to szukanie dziury w całym.
    Nawet nie wiedziałbym jak to zrobić - tam nie ma skali ostrości i korpus sam jakieś hopki z AF wyczynia.
    Ale wrażeniowo 20 jest szybsza - być może dlatego że mniej się w niej rusza - 16-50 "widać" jak walczy

Domyślnie

gavin - to super, bo już się bałem, że na darmo kupiłem adapter i trzeba będzie zwracać. Wołałem wydać kilkadziesiąt złotych na adapter i przetestować szkło niż wydawać kilka tysi na zmianę całego systemu i potem żałować.
    Ostatnio edytowane przez neck ; 28-03-2015 o 13:46

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Nawet nie wiedziałbym jak to zrobić - tam nie ma skali ostrości i korpus sam jakieś hopki z AF wyczynia.
    Ale wrażeniowo 20 jest szybsza - być może dlatego że mniej się w niej rusza - 16-50 "widać" jak walczy
    20 kusi lepsza optyka a 16-50 stabilizacja...

Strona 1421 z 2397 PierwszyPierwszy ... 421921132113711411141914201421142214231431147115211921 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów