Close

Strona 1329 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3298291229127913191327132813291330133113391379142918292329 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 13 281 do 13 290 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Ale tu chodzi o to że po włączeniu powiększenia na lcd wszystko lata i nie da się za bardzo wyostrzyć na niczym, a nie o zrobienie nieporuszonego zdjęcia.

Domyślnie

Co komu potrzeba, do takich decyzji jak ToTom właśnie trzeba dojrzeć Łatwo ulepszać ale ciężko z czegoś świadomie zrezygnować.

Ja w wątku o A7kach piszę jak się sam miotam... Nie mogę znaleźć balansu przy dwóch aparatach i szklarniach do nich. Dobrze że chociaż mają wspólny bagnet;p

Z systemu E zastanawiam się czy nie zamienić a6000 na coś mniejszego (5t/5r, coś z nowszych ale one nie są już takie malusie), a e10-18 na samyanga 12/2. Obie wymiany spowodowałyby uwolnienie części pieniędzy które można przerzucić na doinwestowanie szklarni FE oraz spadek wielkości i ciężaru zestawu nexowego (nexy powinny być małe do podróży a a7 gdzie nie liczy się tak wielkość). Szybki AF i śledzenie a6k są fajne ale na razie z niego praktycznie nie korzystałem poza testami... Choć aparat ładnie trafia, trzeba mu przyznać Wizjera a6k też rzadko używam, z okularami nie ma sensu. W gorszych warunkach da się operować szkłami z AFem a drugą ręką sobie zasłaniać słońce żeby było coś widać na lcd. W A7ce przy manualach wizjer jest już natomiast bardzo wskazany
    E10-18 też jest super ale samyang by pewnie starczył, poza tym jestem go ciekaw;p
    Z e24 i e50 ciężko zrezygnować bo nie mam w A7 nic co je godnie zastąpi To moje dwa najlepsze w życiu szkła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Ja już myślę o tym od dawna. Fajna sprawa nie tachać sprzętu, a mieć fajne fotki.
    Tak po prawdzie to nex6+E1018+E1650+E55210 nie jest ani przesadnie ciężki ani też nie zajmuje jakoś dużo miejsca. Tylko że aby mieć go pod ręką w górach, to noszę to w kaburze na szelkach. Rozwiązanie jest całkiem wygodne, ale jednak pod wieczór irytujące. Próbowałem nosić w plecaku, ale krew mnie zalewała, jak za każdym razem musiałem tam się dostawać.
    Generalnie większość zdjęć robię dla siebie - że tak powiem rodzinnie. A te forumowe itp. to dodatek. Tak więc idea na teraz jest taka. RX100 w kieszeni i non stop w użyciu. Jak będzie widok godny nexa, wtedy można go wyjąć z plecaka.
    Czy się sprawdzi? Kto to wie.
    W czasie włóczenia się "nie po górach" nexa+E1650 noszę po prostu w ręce i wtedy problemu nie ma.
    Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Co komu potrzeba, do takich decyzji jak ToTom właśnie trzeba dojrzeć Łatwo ulepszać ale ciężko z czegoś świadomie zrezygnować.
    Na szczęście forumowy rynek używany pozwala na pewne ruchy bez wielkich strat na finansach.

Z systemu E zastanawiam się czy nie zamienić a6000 na coś mniejszego (5t/5r, coś z nowszych ale one nie są już takie malusie), a e10-18 na samyanga 12/2. Obie wymiany spowodowałyby uwolnienie części pieniędzy które można przerzucić na doinwestowanie szklarni FE oraz spadek wielkości i ciężaru zestawu nexowego
    Kombinuję podobnie, (1018 na 12, oraz pozbycie się S30 i E50, może E1855) tylko że uwolnione pieniądze poszłyby na jakiś wyjazd. Ale z drugiej strony, skoro już są zaksięgowane jako fotograty, to po co ryzykować ich ujawnienie?

Nex jako noktowizor

Ostatnio edytowane przez ToTom ; 18-02-2015 o 16:24
    Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Dziękujemy.
    Żartowałem, ale nie lubię kotów, bo mi szczą na pokrowiec motocykla.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Ja noszę na dłuższych wycieczkach aparat z UWA cały czas przewieszony przez ramię, tele wyciągam tylko w razie potrzeby z plecaka Acz jak już trzeba używać 3-4 kończyn aby się gdzieś dostać to wszystko chowam w plecak...
    Ale też - dużo gadania a w poprzednim roku byłem w górach raptem raz (i 2x dolinki ale to nie to)... Wakacje nad Bałtykiem też nie wymagały za wiele.

Domyślnie

Ja noszę na dłuższych wycieczkach aparat z UWA cały czas przewieszony przez ramię, tele wyciągam tylko w razie potrzeby z plecaka Acz jak już trzeba używać 3-4 kończyn aby się gdzieś dostać to wszystko chowam w plecak...
    A u mnie bywa i tak, jak na obrazku. I weź tutaj grzeb w plecaku za każdym razem... A jak przewieszę przez ramię, to go zaraz uświnię albo rozwalę.

O i takie właśnie zdjęcie, moim zdaniem, bez problemu zrobiłbym używając RX100...

Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ziomek1988 Zobacz posta
    Witam Was
    potrzebuję poradę...poszukuję na szybko jakiegoś niedrogiego tele na mocowanie nexa lub ewentualnie konica hexanon (nabywając obiektyw 50mm f1.4 dokupiłem przejściówkę). Ktoś może coś polecić? Henanon 135mm f2.5 jest wart uwagi?
    podobno przyzwoity. Chyba nie przewinął się w tym wątku ani jeden użytkownik tego szkła, więc o konkrety trzeba pytać gdzieś indziej. Jeśli priorytetem ma być ostrość i cena to 135/3.5 i 135/3.2 są ostrzejsze i tańsze. Do portretu brałbym wersję 2.5. Manualne ostrzenie w nexie bez wizjera na 135mm to już pewne wyzwanie, ale ja daję jeszcze radę

Poniżej też manual 135/2.5 (takumar + LensTurbo):
    :: Flikr :: Panoramio ::

Domyślnie

Myślę, że Capture Pro Camera Clip rozwiązał by wielu osobom problem noszenia aparatu w górach i nie tylko. Drugie szkło wtedy można trzymać gdzieś pod ręką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    Myślę, że Capture Pro Camera Clip rozwiązał by wielu osobom problem noszenia aparatu w górach i nie tylko. Drugie szkło wtedy można trzymać gdzieś pod ręką.
    Można trochę taniej
    http://www.aliexpress.com/store/prod...904332290.html
    Mam, całkiem porządna konstrukcja. Można przyczepić np. do paska plecaka.

Domyślnie

Jak widać można dużo taniej. Byle solidnie, bo szkoda by było aby aparat spadł na ziemię.

Strona 1329 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3298291229127913191327132813291330133113391379142918292329 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów