Close

Strona 1133 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1336331033108311231131113211331134113511431183123316332133 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 321 do 11 330 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Nigdy takiej nie używałem. Potrzebna jest gruszka fotograficzna albo do lewatywy, z długą dyszą - oczywiście muszą być zupełnie czyste i suche (np. nie mogą dmuchać wilgocią, użytą do ich mycia, czy talkiem, używanym do konserwacji gumy). Dlatego też raczej nie należy używać sprężonego powietrza w sprayu.
    Aha, paprochy na matrycy są tym bardziej widoczne, im dłuższa jest ogniskowa i im bardziej domknięta przysłona. Doraźnie można więc sobie radzić z nieusuwalnym kurzem, manipulując ogniskową i przysłoną.

Domyślnie

Uzupełnię, że gruszki do lewatywy nie należy używać zaraz po.
    A co do części drugiej, to polecam Noctiluxa (nieprzymkniętego oczywiście ) - paprochów zero.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Uzupełnię, że gruszki do lewatywy nie należy używać zaraz po.
    No, napisałem (może nie wprost), że gruszkę należy umyć i wysuszyć!
    Poza tym, moja jest do lewatywy tylko z nazwy!
    To nie jest duży wydatek, można kupić dwie do oddzielnych zastosowań.

Domyślnie

Jasne, do lewatywy i prawatywy...
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Dodam, że im większa gruszka tym lepsza. Dlatego polecam uda się do apteki i wyrzucić z siebie "poproszę o jak największą gruszkę do lewatywy jaką państwo macie". Miny ludzi w kolejce bezcenne

Domyślnie

Ja kiedyś chciałem z kierownicy rowerowej ściągnąć gumowe uchwyty a jak mocno trzymają to dobrze igłą wpuścić między uchwyt a kierownicę Ludwika czy innego i do tego strzykawka z igłą jest jak znalazł. Idę więc do apteki i mówię, że chciałbym strzykawkę i igłę. A pani pyta jak dużą. Ja, że nie wiem. No to pani pyta do czego mi potrzebne a je, że do roweru. Te dziwne uśmieszki ludzi w kolejce - nie wiem co sobie myśleli ale ja się czułem jak przestępca. Zatem z tą gruszką do lewatywy to najlepiej na nocnej zmianie jak klientów nie ma

Domyślnie

A potem zadzwonić z palcami w ustach: - To nie ja byłem u Was przed chwilą!
    Snoblesse oblige:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Dodam, że im większa gruszka tym lepsza. Dlatego polecam uda się do apteki i wyrzucić z siebie "poproszę o jak największą gruszkę do lewatywy jaką państwo macie". Miny ludzi w kolejce bezcenne
    Za to każdy farmaceutka wie, że przyszedł fotograf
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Ok, już miałem pakować aparat do wysłania do serwisu, ale z lenistwa (przed pakowaniem itp) spróbowałem samemu poradzić sobie z problemem (tymbardziej, że w FAQ w serwisie, opisują, że warto spróbować samemu). Kupiłem gruszkę w aptece (jak dobrze jest mieć ciocię farmaceutke Spróbowałem i... najpierw zniknęła jedna plamka. Spróbowałem jeszcze raz, tyle, że tym razem już porządnie przedmuchałem z 20 razy w każdym miejscu matrycy i udało się! Wydaje się być wszystko w porządku. Efekt przy wartości przysłony f16 jak poniżej.

Mam jeszcze pytanie odnośnie migawki. W bezlusterkowcach jest ona tak samo jak w lustrzankach mechaniczna i ma określoną trwałość? Producent podaje gdzieś ilość pstryknięć jaką powinna wytrzymać?
    Pytam, bo troche poszalałem z trybem seryjnym, panoramami i ogólnie pstrykaniem ile popadnie (głupie przyzwyczajenia z komórki i słabych kompaktów, gdzie zawsze wolałem zamiast 1 ujęcia zrobić 10 w razie jakby 9 nie wyszło więc w takim tempie szybko mogę osiągnąć jakieś spore liczby... także wolę spytać.

Domyślnie

Tak, to migawka szczelinowa, taka jak w lustrzankach, ale, co gorsze, w bezlusterkowcach musi ona pracować nawet dwa razy intensywniej, niż w lustrzankach, bo jest cały czas otwarta do celowania, przed zdjęciem zamyka się, otwiera na czas zdjęcia, zamyka, i potem znów otwiera do celowania, więc jedno zdjęcie w bezlusterkowcu to jak dwa w lustrzance (no, chyba, że w lustrzance korzysta się z trybu Live View, wtedy też migawka klapie 2x bardziej). Co prawda, NEXy mają chyba coś takiego, jak pierwsza kurtyna elektroniczna, ale tak czy tak, migawka pracuje.
    Tu: http://www.youtube.com/watch?v=JRbtWZ08x9U możesz zobaczyć w zwolnionym tempie, jak to wygląda w Samsungu NX100.

Gratuluję udanego dmuchania!
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 1133 z 2397 PierwszyPierwszy ... 1336331033108311231131113211331134113511431183123316332133 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów