jeszcze coś z nocnego Władysławowa
20140808-_DSC6773-2 (Large) by grzegorzmarek, on Flickr
20140808-_DSC6790 (Large) by grzegorzmarek, on Flickr
Szukaj
jeszcze coś z nocnego Władysławowa
20140808-_DSC6773-2 (Large) by grzegorzmarek, on Flickr
20140808-_DSC6790 (Large) by grzegorzmarek, on Flickr
Zastanawiam się nad kupnem nex'a, zależy mi głównie na sprawnym AF podczas filmowania. Możecie mi powiedzieć jak to wygląda w nex'ie ? Który z tańszych modeli nadaje się to filmowania ruchliwego dziecka ?
Ja mam model 5N i wg opinii wielu nie nadaje się do robienia zdjęć dziecku a jednak udało mi się z niego uzyskać fajne fotki 2 letniej córki i to nawet w ruchu. Nie powiem, że wszystkie wychodzą idealnie bo 5N ma "wolny autofocus" ale weź pod uwagę też to, że dziecko nie biega non stop i będziesz miał mnóstwo okazji aby zrobić zdjęcie jak siedzi, stoi, leży itp. Wydaje mi się, że wszystkie nowsze nexy mają AF hybrydowy, różnice poczujesz jedynie przy A6000.
A co do filmowania - to koniecznie obiektyw ze stabilizacją.
Ostatnio edytowane przez neck ; 11-08-2014 o 11:16
Ja mam 5T włączony AF hybrydowy i nawet z dość wolnym 55-210 na ogniskowych 130 - 150mm udawało mi się bez problemu robić trafione fotki dzieciakom na placu zabaw w pełnym biegu. Więc chyba nie jest tak do końca źle z tymi Nexami. Ja po przesiadce z D90 jakoś nie czuję specjalnie różnicy na niekorzyść nexa jeśli chodzi o szybkość AF w dobrym świetle.
Już o to pytałem w sumie tylko upewniając się, ale nie da się wyłączyć AFu hybrydowego. Można wyłączyć jedynie pole gdzie jest są pokazane punkty, które są obsługiwane przez hybrydowy AF. Ja mam wyłączone pokazywanie tych punktów, bo się sieczka robi w wizjerze. Niemniej jednak nie oznacza to wyłączenia AFu hybrydowego.
Szybkości mi nie brakuje takoż, czasem brakuje jednak celności, co ciekawe ostatnio ostrzyłem E50 na etykietkę herbaty i za każdym razem wyostrzał na niej właśnie, pewnie przez to, ze nie było na czym w tle wyostrzyć. To jest największa bolączka AFu NEXa, nawet ostrząc tylko centralnym, ma tendencje do ostrzenia na tło. Pole AFu mogłoby być mniejsze.
Sprowokowaliście mnie do przypomnienia mojego wypróbowanego sposobu na prawidłowe działanie AFu w przypadku dzieci (co prawda, zdjęcie z F100, ale zasada jest ponadsprzętowa):
Zabawa w krowę
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
O, myślałem o takim patencie jak miałem ostatnio się zajmować córką i jej koleżanką na plaży. Chciałem tak ustawić kołki aby pozwalały na bezpieczne wejście do morza i tak aby mogły się ze sobą bawić razem jak będą chciały i aby nie dało się bawić razem jeśli jedna z nich nie będzie miała na to ochoty. Nie wiem tylko jak inni by na to zareagowali...
A co do AF to u mnie w 5R mam zdecydowanie za dużo niecelnych w porównaniu do starego D40. Tak jak inni sporo zdjęć robię na 20mm, więc zastanawiam się nad Nikonem A tym bardziej, że cena poszła w dół ostatnio.
Sprawa ma kontynuację i to szybciej niż przypuszczałem.
Jak poprzednio napisałem, wyraziłem niezadowolenie z faktu, że informacja o kilka godzin poprzedzająca zakupy wprowadza w błąd. Cyfrowe.pl jednak stanęło na wysokości zadania i odpisali, że mają dostawców o dynamicznie zmieniających się stanach magazynowych, ale uwzględniwszy to, że liczyłem na szybki czas realizacji zamówienia, to zamówili u innego dostawcy w wyższej cenie i jak tylko dostaną, to wysyłają do mnie. Dzisiaj dostałem mejla ze sklepu oraz InPostu, że paczka jest już w drodze do mnie.
Zatem jak widać można, tylko trzeba wykazać trochę dobrej woli i przedłożyć zadowolenie klienta nad własne procedury.
Niniejszym zmieniam zdanie o jakości obsługi w cyfrowe.pl, ale jak widać trzeba się o swoje dopominać.
Jesteś klient bez krawata. A w czym, każdy widzi.
PS Ropusz, domowo polecam też zabawę w hydraulika, w której palik zastępujemy kaloryferem.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Skontaktuj się z nami