Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Nieostrosc d80

Domyślnie

Dobra, bardzo chciałem pomóc, ale po pół godzinie pobierania zdjęć zwątpiłem. Serwer jest mega super wolny - przesłona w okolicach 30

Z tego co mi się dociągnęło, to powiem tak - tablica testowa jest chyba nie do końca dobrze pstryknięta (zły kąt - chyba, że nie fociłeś dla testu, ale podajesz fotkę jako przykład owej słabej ostrości), poza tym widać z niej, że nie ostrzy w punkt. Jeżeli natomiast chodzi o ostrość na drugiej fotce, to dobrze, gdybyś napisał na co ostrzyłeś. Generalnie super żyletka to nie jest, ale nie jest jakoś bardzo nieostro.

Domyślnie

Rzeczywiscie serwer nie grzeszy predkoscia, sorry. Jesli chodzi o pierwsze zdjecie staralem sie zachowac 45 stopni, ale bez katomierza..-. Co to znaczy nie ostrzy w punkt? No to gdzie ostrzy, albo raczej gdzie nie ostrzy?
    Na drugiej fotce ostrosc lapalem na gornych owocach
    MaciekB

Domyślnie

Z tym punktem - rozumiem, że ostrzyłeś na kartkę tam, gdzie jest miejsce na które powinna być złapana ostrość. Z tego co widzę, to łapana jest ona przed obiektem.

Domyślnie

Ja również nie doczekałem się wyświetlenia zdjęć.
    Rzeczywiście, może to być problem FB/FF. Autor wątku ma porządny obiektyw więc ostrość powinna być zadawalająca.
    Warto jednak zauważyć, że pliki JPG prosto z D80, nawet przy wyostrzaniu nastawionym w aparacie na +, nie charakteryzują się porażającą ostrością. Przy wykonaniu zdjęcia w formacie RAW i podstawowej obróbce w komputerze, można osiągnąć bardzo dobre rezultaty.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Czy rzeczywiscie lapana jest? Wydaje mi sie, ze jest ostrzej przed obiektem, ale nie jest ostre. Moze sie myle. Czy taka przypadlosc, a rozumiem, ze to wina obiektywu, jest do wyregulowania. Np przez sprzedawce w ramach gwarancji?
    MaciekB

Domyślnie

Dołoże od siebie dwa zdanka... tego tamronika przypinałem w sklepie do mojej 80-tki, bo też szukam czegoś w zamian za kita 18-70 i takie samo mydlo mi wyszlo że strach. Być może FF lub BF z tym szkłem ale w porównaniu do "starego" kita to lipa i się zraziłem raczej do tego produktu.
    I dalej pstrykam sobie wysłużonym 3 letnim 18-70 i raczej chwale go sobie..
    pozdr z Krakowa
    Grzegorz vs milk
    Teraz Lady Ku

Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie

Witam

podłącze się pod ten wątek, dotyczy nieostrości zdjęć. ale D70s z kitem 18-70, tytaj zamieściłem Nef-y, może w czymś mi pomożecie? nikona co dopiero zakupiłem i kurcze nie wiem w czym problem?

1. http://www.sendspace.com/file/u1rlif
    2. http://www.sendspace.com/file/gl1aeg (2 zdjęcie ma złe rozszerzenie!)
    3. http://www.sendspace.com/file/t6n7pt

pozdrawiam
    Derwisz

Domyślnie

Problem tkwi w tym z czego przesiadłeś się na D70, w plikach nef, w ich obróbce - przeżyłem taki sam problem - szok po jpg z Coolpixa 5700, gotowego, podanego na tacy.
    Obrobiłem wstępnie Twoje zdjęcie - jest ostre! Nie przejmuj się - różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem - na początku masz ochotę wyrzucić puszkę na śmietnik - pracuj nad plikiem a zobaczysz że wyrośnie z niego świetny kaczor.(-:
    Pozdrawiam Grzegorz
    NX11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    ..... różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem ..... wyrośnie z niego świetny kaczor.
    Bardzo przepraszam, że się wtrącę, ale chyba tam nie chodziło o kaczora.
    Jacek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Plessis Zobacz posta
    Problem tkwi w tym z czego przesiadłeś się na D70, w plikach nef, w ich obróbce - przeżyłem taki sam problem - szok po jpg z Coolpixa 5700, gotowego, podanego na tacy.
    Obrobiłem wstępnie Twoje zdjęcie - jest ostre! Nie przejmuj się - różnica jest jak z Brzydkim Kaczątkiem - na początku masz ochotę wyrzucić puszkę na śmietnik - pracuj nad plikiem a zobaczysz że wyrośnie z niego świetny kaczor.(-:
    Pozdrawiam Grzegorz
    Mnie nie chodzi o obróbkę zdjęć, tylko na przykładzie tych co zapodałem, mam wrażenie, że te zdjęcia są całkowicie nieostre.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów