Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Coś jest nie tak z ViewNX - oba programy powinny korzystać z profili które są zainstalowane w systemie - czyli z tych w folderze ...spool\drivers\color. Część profili z folderu ...Common\Nikon\Profiles nie jest "zainstalowana" i dlatego nie widoczna dla CNX2.
    Jeśli chcez je instalować to prawy klawisz myszy i wybierz "zainstaluj profil" czy jakoś tak.
    W View NX ustaw żeby korzystał ze spool\drivers\color - te profile są widziane i używane przez system.

Co do różnic w wyświetlanych kolorach - upewnij się że przestrzeń robocza jest taka sama w obu programach, odkliknij opcję "Use instead of embeded profile" - coby Ci CNX nie zastępował oryginalnego profilu zadaną przestrzenią roboczą. (Nie mam ViewNX więc nie wiem jak tam wygląda ta opcja - ustaw tak samo jak w CNX2). Jako przestrzeń roboczą wybierz albo sRGB albo Adobe RGB - żadne profile monitorów ani inne.

To pierwszy krok - daj znać czy coś się zmieniło: tzn. czy nadal są różnice w wyświetlaniu kolorów między proramami.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Coś jest nie tak z ViewNX - oba programy powinny korzystać z profili które są zainstalowane w systemie
    Jestem w tej chwili w takiej sytuacji:
    - ViewNX2 zainstalowana darmowa wersja bezterminowa i działa poprawnie we wszystkich aspektach.
    - CNX2 zainstalowana wersja 60-dniowa i niepoprawnie wyświetla kolory (wyprane).

Jeśli mi piszesz, że mam ruszać program, który poprawnie pracuje i jest moim jedynym programem do zgrywania i obróbki zdjęć - to trochę się wzdragam, bo zostanę z niczym. Wolałbym 'nauczyć' porządnej pracy tego CNX2, żeby móc na stałe zainstalować wersję bezterminową. Uważam, że mogą być zainstalowane obydwa Nikonowskie programy i nie powinny się gryźć.

Zdaję sobie sprawę, żę ViewNX2 jest przez kogoś innego i innym narzędziem stworzony niż CNX2 - jednak chciałbym CNX2 zmusić do takiej pracy, jak ViewNX2. Pewnie będzie to wymagało jeszcze większego zaangażowania się w poszczególne mechanizmy zarządzania kolorami CNX2 i dlatego poszukuję pomocy, gdyż instalacja była przeprowadzon zgodnie z instrukcją.

Dołoże jeszcze coś:
    przed zainstalowaniem obu programów miałem na PC dwa programy:
    - ViewNX ver. 1.0
    - ViewNX2 ver. 2.2.3
    Wiem, że Nikon nie zaleca pracy na obydwu wersjach 1 i 2 jednocześnie, jednak ja w zasadzie pracowałem na 2-ce a 1-ka była po to, by mieć ratunek, gdy zawiedzie nowszy program. W takim stanie zainstalowałem najpierw ViewNX2 ver. 2.2.5 a potem CNX2 ver 2.3.0. Okazało się, że wersja 1 ViewNX i CNX2 wyświetlają 'wyprane' kolory. Odinstalowałem starszą wersję ViewNX i pozostała tylko nowsza, poprawnie pracująca, wersja oraz CNX2. Taki stan jest obecnie. Niestety kolory w CNX2 są nadal wyprane i lekko przeróżowione i nie mogę osiągnąć poprawnych.

Spróbuję w katalog "color" (z którego korzysta CNX2) dorzucić jakieś inne profile i sprawdzić na nich, czy uda się wyświetlić poprawne kolory. Nie chcę ruszać ViewNX2, bo jak coś się zepsuje i nie będzie można wrócić do stanu pierwotnego, to zostanę na lodzie.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 30-12-2011 o 19:54
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

W takim razie może spróbuj odinstalować CaptureNX2 i zainstaluj go ponownie po restarcie komputera.

Domyślnie

Ok - zainstalowałem sobie ViewNX2 coby móc porównać z CNX2. Rezultat - wyświetlają identycznie.
    Jedyna różnica w ustawieniach - w ViewNX można z programu ustawić profil monitora.
    Zadanie domowe:
    1. Panel sterowania
    2. Zarządzanie kolorem
    3. Zakładka urządzenia
    3a. Urządzenie (z rozwijanej listy): monitor na którym pracujesz
    3b. "Zaptaszkowana" opcja " użyj moich ustawień dla tego urządzenia"
    3c. Profil monitora ustawiony w okienku poniżej jako domyślny

Po sprawdzeniu/ustawieniu jak w/w odpal ViewNX i CNX2 i zobacz czy coś się zmieniło.

Domyślnie

ViewNX2 jest to darmowy program, który zawsze można ściągnąć i zainstalować. Gorzej jest z CNX2 bo wersji próbnej drugi raz chyba nie odpali. Obydwa te programy są zainstalowane i działają razem u bardzo wielu ludzi w tym u mnie. Nigdy nic się z nimi nie dzieje.
    Z programami nie ma co kombinować. Jeśli jest fail przy instalacji a tu an to wygląda, to trzeba ją powtórzyć.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

wasilewk - a czy mógłbyś zrobić zrzuty ekranu z VieNX i CNX2 wyświetlających ten sam plik?
    Da to pogląd jak bardzo wyprane są kolory.

Tak sobie myślę po doinstalowywaniu ViewNX do CNX2 i przed chwilą odwrotnie: programy Nikona doinstalowywane korzystają z ustawień tych wcześniejszych programów (zauważyłem bo w ulubionych folderach miałem to samo w nowo zainstalowanym View co we wcześniejszym CNX2). Jeśli tak to jeśli CNX2 wziął sobie conieco ze starego VieNX 1 który wyświetla źle to może i CNX2 powtórzył "babola".
    Próbna wersja CNX2 powinna odpalić mimo re-instalacji - dopóki nie minie czas triala.
    Przed chwilą dla sprawdzenia odinstalowałem CNX2 2.3.0 i zainstalowałem CNX2.2.6 - też wszystko działa OK. Minimalne różnice w wyświetlaniu NEF'a - ale po zapisaniu do jpg we wszystkich wersjach (2.3, 2.2.6 i ViewNX) przeglądarka Win7 (ma CMM) pokazuje to samo.

Domyślnie

Ok.
    Zgodnie z sugestiami, odinstaluję CNX2 i, po usunięciu pozostałych po nim katalogów i plików, po restarcie komputera, powtórzę instalację - wiem, ze się da, bo już raz tak zrobiłem.

Dzięki za zainteresowanie i cenne rady.
    Szcęśliwego Nowego Roku !

Domyślnie

No i wynik:

Niestety: po lewo ViewNX2 (prawidłowo) a po prawo CNX2 (różowiutkie).

Próbowałem też w CNX2 "Adiust Profil" (na czarny punkt) - nic z tego.

Może ktoś wie co się dzieje ?

Domyślnie

Witam,

po pierwsze, nie napisałeś, czy te JPG-i mają osadzony ( dołączony ) profil i jaki. Jeśli masz JPG z osadzonym profilem, to koniecznie odptaszkuj opcję : "Use this instead of the embedded profile." W Preferences -> Color Managment. A... i jeszcze jedno - w CNX2 zaznacz Soft Proof na "OFF"

Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

po pierwsze, nie napisałeś, czy te JPG-i mają osadzony ( dołączony ) profil i jaki. Jeśli masz JPG z osadzonym profilem, to koniecznie odptaszkuj opcję : "Use this instead of the embedded profile." W Preferences -> Color Managment. A... i jeszcze jedno - w CNX2 zaznacz Soft Proof na "OFF"

Pozdrawiam, QuadMan.
    Nie, no ! Nie utrudniaj !

To są JPG-i prosto z D700, które chciałem lekko obrobić. Mają profil sRGB Nikona i taki mają ustawione w/w programy (na obrazku widać).

Rzeczywiście opcja "Use this instead of the embedded profile." jest zaznaczona, bo tylko ten profil sRGB wykorzystuję (na fotki z innych aparatów mam inne freeware'owe programy).

Pzdr.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów