Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: gripy różnice

Domyślnie gripy różnice

mam szybkie pytanie, czy wie może ktoś jak jest różnica pomiędzy:

http://allegro.pl/grip-alpha-digital...001851957.html

a

http://allegro.pl/alpha-digital-meik...983277952.html

?

z góry dzięki za odpowiedź.
    Nikkormat FTn + D90 + n28 f3.5 + n50 f2 + n105 f2.5 + n18-70 3.5-4.5 + n35 1.8

Domyślnie

Jak dla mnie, to takie same gripy - różnią się tylko ceną.

Domyślnie

no właśnie, ale sklep ten sam a nie mogę się dodzwonić. Dzięki za odpowiedź. Jakby ktoś jednak znał różnicę to dajcie znać.

Domyślnie

Witaj,
    Różnią się rodzajem tworzywa z którego wykonano grip.
    Miałem Alphę / przed sprzedaniem d90/ i wybrałem go po dokładnym oglądaniu i "macaniu" obu.
    Pozdrawiam
    PS. Meike to wersja "tańsza" w produkcji jak sądzę
    Ostatnio edytowane przez wojpen ; 21-12-2011 o 15:32
    Pozdrawiam z Wrocławia - Wojtek
    D300s, N 16-85/3,5; N 35/1,8; N 70-300 VR; Slik 500dx; S DSC-H50

Domyślnie

To możliwe, natomiast w przypadku tych konkretnych gripów na alledrogo, to jest wg. sprzedawcy z którym udało mi się skontaktować, błąd kolegi który wystawiał droższy egzemplarz, podał on zgodnie z uzyskaną przeze mnie informacją cenę gripa do d7000. Zwróćcie uwagę na różne nicki na alledrogo.
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojpen Zobacz posta
    Witaj,
    Różnią się rodzajem tworzywa z którego wykonano grip.
    Miałem Alphę / przed sprzedaniem d90/ i wybrałem go po dokładnym oglądaniu i "macaniu" obu.
    Pozdrawiam
    PS. Meike to wersja "tańsza" w produkcji jak sądzę
    Źle sądzisz. Alpha i meike to ta sam firma. w zasadzie nie ma już alpha a samo meike, tyle że ludzie są już przyzwyczajeni do nazwy "alpha" dlatego sprzedawcy dają 2 nazwy starą (alpha digital) i nowa (meike)
    Nikon d700+Mb-d10/D800 + MB-d12|Zenitar 16 2.8|N16-35 4 vr|Sigma 70-200 F2.8 II EX DG MACRO HSM|2xSB-800|YN 560|Samyang 85 1.4 AE UMC|Naneu Urban Gear u120

Domyślnie

Według opisu to oby dwa gripy to sprzęt ALPHA. Pewnie to ten sam sklep ale aukcje wystawione z dwóch kont.

Domyślnie

Obecnie sprzedawane nowe gripy są takie same. A tak jak ktoś już wyżej wspomniał, sprzedający często podają starszą nazwę.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Domyślnie

Pozwolę sobie dopytać tutaj zamiast zakładać kolejny wątek. Jaka jest różnica między zamiennikami a oryginałem? Skąd taka przepaść w cenie? Dopłacamy tylko za napis Nikon? Pewnie w użytych materiałach, ale czy aż tak mocno odbiegają jakościowo?

Domyślnie

1. Materiały (głównie gumy nieco inne niż w puszce, plastik jest prawie taki sam). Przyciski i pokrętła też chodzą z innym oporem.
    2. Elektronika. Zamienniki lubią paść bez powodu, często są problemy z przełączaniem się między bateriami, są też problemy z rozładowującą się szybciej nieużywaną baterią w gripie. Czasem zdarzy się, że grip po prostu przestanie przekazywać napięcie do puszki.

Czy warto dopłacić... Miałem zamiennik alphy do D90, działał dobrze, do pewnego czasu, kiedy nagle padł. Był na gwarancji, więc wymieniono go na nowy model. Był tez przypadek, że nagle podczas zlecenia rozładował mi się akumulator, mimo, że wg wskaźnika było z 50% baterii. Generalnie z zamiennikiem nie czułem się pewnie, taka trochę loteria. Wg mnie kupując oryginał płacisz właśnie za pewność i za brak obaw, czy tym razem grip da radę, czy nie. Sam oceń czy jest to warte wydania kilku stówek więcej.
    to be a rock and not to roll

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów