Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Moj Skarb

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

shaolin1
    Gość

Domyślnie

Jak dla mnie to słabe trochę te zdjęcia... i trochę chyba za mocne cienie (na 1 dziwnie ta broda wygląda jakoś dla mnie). No chyba że to efekt zamierzony ...

Domyślnie

bez cienia na brodzie, ciezko bylo refleksy i cienie od lustra z dolu.
    3

Domyślnie

Wg mnie za mała ostrość na twarzy
    D90 + Nikkor 18-105 + Velbon DF-60 + GOLLA LOGAN 140 SLR

Zdjęcia czysto amatorsko, do albumu ...

Domyślnie

Po 1 zdjęcia są zmasakrowane obróbką - widać tonę nieudolnego blura. Czemu nieudolnego? Większość amatorów porcelanowych lalek bluruje do tego stopnia, że nie widać faktury skóry, ale przejścia tonalne są idealne. Na Twoich zdjęciach widać pozostałości po niedoskonałościach, które chciałeś blurem ukryć (ciemniejsze kropki, szczególnie na czole na zdjęciu 2). Faktura skóry gdzieniegdzie pozostała, ale na większości twarzy nie ma jej w ogóle. Ze skrajności jaką jest blur na skórze, przechodzisz w drugą skrajność, jaką są przeostrzone oczy. To wszystko razem tworzy bardzo nieciekawy efekt. Rada moja do obróbki taka - mniej wyostrzania i zamiast blura spróbować healing brusha.
    Podczas obróbki 1'ki zrobiłeś jeszcze coś dziwnego na brodzie (taki niby cień, którego na 3'ce nie ma). Nie rozumiem kierunku obróbki na 3'ce, czemu miał służyć taki zabieg w stosunku do 1'ki?

Po 2 kwestia ułożenia ciała na 1ce - nos i lewy policzek wygląda na duży za sprawą perspektywy i prawdopodobnie ogniskowej (nie mam w tej chwili exif viewera ale wygląda mi na około 35 mm) - są przerysowane. Prawy policzek natomiast jest trochę "nadęty" przez styczność z ręką, na której spoczywa (tu rada dla "Twojego Skarbu", by pozując z rękami przy twarzy nie naciskać na nią, a jedynie ułożyć je w delikatnej styczności ze skórą twarzy).

Mam nadzieję że trochę pomogłem. Ładną masz córkę, popracuj trochę (szczególnie nad obróbką), a będzie mieć świetną pamiątkę na lata
    Ostatnio edytowane przez ~lxs ; 20-12-2011 o 17:42

Domyślnie

po co tracic czas i obrabiac zdjęcie które jest z góry źle oświetlone? Może lepiej zrobic kolejne zdjęcie....Ta kontra z tyłu to jakaś lampka biurkowa? Przód moim zdaniem nie jest nalezycie oświetlony, jest w cieniu więc choćby nie wiem jak sie człowiek starał kolor skóry zawsze wyjdzie nienaturalny, brzydki. Będzie widać próby wyciągania twarzy z cienia a to raczej naturalnie wyglądac nie będzie

Domyślnie

blad ze uzylem lustra od dolu gdzie nadal tych cieni ale czlowiek na bledach sie uczy i nastepna sesja postaram sie wziasc wszystkie wasze uwagi i ominac bledy, jestem ciekaw zawziolem sie

shaolin1
    Gość

Domyślnie

Fajnie, dużo lepiej niż poprzednio. Ale ogólnie ten cień na szyi trochę dziwnie się prezentuje... (przynajmniej dla mnie).

Trzeba popracować nad oświetleniem.
    Ostatnio edytowane przez pilon ; 22-12-2011 o 11:36 Powód: bynajmniej to nie przynajmniej ;)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów