Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: d3000

Domyślnie d3000

witam,
    mam pytanie dotyczące poprawnego ostrzenia z filtrem polaryzacyjnym.
    Założyłem filtr polaryzacyjny Akira (przyznaję dość tani) na obiektyw 18-55 i ostrzy w całym zakresie zoom, natomiast w obiektywie 55-200 w zakresie zoom 80-200 już nie ostrzy.
    Czy to może być wina taniego filtra? Dotyczy body d3000.

Domyślnie

A bez filtra ostrzy czy nie? Jeżeli tak, to chyba jest to raczej pewne, że sam filtr wprowadza jakieś zakłócenia.

Domyślnie

Fakt, bez fitra ostrzy super,
    czyli kupując filtr muszę jechać z obiektywem aby na miejscu sprawdzić jak działa.

Domyślnie

To filtr kołowy? Może być kłopot z ostrzeniem, jak filtr niewłaściwie ustawiony. Filtr polaryzacyjny to nie UV - zakładasz i działa. Tam trzeba pokręcić. Próbowałeś?
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Wpisz w google a dowiesz się że ten filtr jest nic nie warty a szczególnie na długich zoomach
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Mam identyczny problem, właściwie nie problem Mój 55-200 nie ostrzy w ogóle kiedy ma polaryzacyjny filterek kołowy. Dla tego do Sigmy 70-300 kupiłem (tani) liniowy i nie ma żadnego problemu.

Domyślnie

Rozumiem ograniczenia, ale zawsze z tanim sprzętem są problemy :P Jakby kupić 70-300 VR i Marumi, B+W, albo Hoya to nie ma problemów, a tak to są :P

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

*Filtry polaryzacyjne należą do najdroższych filtrów, więc zakup taniego polara może mieć charakter jedynie kolekcjnerski.
    *Filtry liniowe mogą zakłócać pracę AF ( nie muszą ).
    *Filtr polaryzacyjny obniża nieco kontrast i "kradnie" 1,5-2 EV światła, więc AF na długim i ciemnym zoomie może się nie wyrobić.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Uprawnienia umieszczania postów