Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: D200 wariuje

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D200 wariuje

Cześć,
    mam problem z D200. Sprzęt po prostu zaczął odmawiać posłuszeństwa.

Objawy:
    - wyświetlacz nie działa (menu, podgląd zdjęć). Jedynie na świeżo naładowanym akumulatorze można dwa razy wejść do menu, później kaplica, przy czym włącza się bardzo ospale i po chwili ciemnieje. Sprawdzane na dwóch oryginalnych akku, zarówno bezpośrednio w body jak i w obattery packu MB-D200, sprawdzałem też z eneloopami i jest to samo,
    - czasami robi zdjęcia czasami nie, raz zdjęcia są całkowicie czarne, czasem białe, a czasem jest ok (choć to sporadyczne przypadki),
    - z różnymi obiektywami nikkora aparat szaleje, coś w nim pstryka jakby robił serię zdjęć choć nie kłapie wtedy lustrem ani nie porusza popychaczem przysłony,
    - po wpięciu SB900 w ogóle gaśnie wyświetlacz górny, czasem pojawiają się "krzaki" zamiast informacji o ustawieniach roboczych.

Próby reanimacji:
    - udało mi się zrobić update softu do A/B 2.01 ale nic to nie zmieniło,
    - czyszczenie styków bagnetu nie dało żadnej poprawy,
    - czyszczenie styków wewnątrz komory baterii nic nie pomogło.

Aparat mam od nowości, bardzo szanowany, nigdy nie upadł, nie był zalany, zrobił zaledwie ok 40-50 tys. zdjęć.
    Macie jakieś pomysły co mógłbym z nim zrobić? Serwis mi się nie uśmiecha, ewentualnie może znacie jakieś serwisy w okolicach Katowic które byłyby w stanie sprawdzić co mu dolega? Czy ktoś z Was spotkał się z takimi atrakcjami? Po prostu z dnia na dzień zaczęła się zabawa, może minął mu termin ważności?
    Help

Pozdrawiam
    Robert
    Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 14-12-2011 o 22:24
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Mysle, ze wyczerpales mozliwosci domowej diagnozy. Obym sie mylil, ale chyba skonczy sie serwisem. Ja osobiscie uszkodzony tak jak Twoj aparat, oddalbym tylko do serwisu autoryzowanego.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Jeśli mam wróżyć z fusów, to masz zwarcie gdzieś w okolicy zasilania body.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

No to chyba już nic się nie wymyśli Normalnie potrzeba serwisowania w Nikonie w Wawie kojarzy mi się z wyrokiem, ehh ten serwis...
    Ostatnio edytowane przez Robert S. ; 14-12-2011 o 23:00
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert S. Zobacz posta
    No to chyba już nic się nie wymyśli Normalnie potrzeba serwisowania w Nikonie w Wawie kojarzy mi się z wyrokiem, ehh ten serwis...
    Zerknij tutaj ..w sumie do Częstochowy daleko nie masz, a słyszałem kilka pozytywnych opinii, przy czym zaznaczam, że osobiście nie korzystałem. Druga opcja to Kadeje w Krakowie na Czapskich, tam czyściłem Sigmę 70-200 i wymieniałem ogumienie w D200. Dzwoń i pogadaj czy się podejmą.
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

może okazać się to wielką głupotą ( w d100 też właśnie miałem podobne cuda i poprawili tylko styk na złączce) - tak, że serwis ....się kłania
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Uprawnienia umieszczania postów