Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Pomocy z kolorami

Czy mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć i naprawić to coś co się u mnie dzieje na ekranie?

Prosiłem już o pomoc w tym temacie, ale chyba trochę chaotycznie, teraz się usystematyzowałem i wprowadziłem poprawki podane przez Tom01.

To zdjęcie poniżej to widok z Bridge'a, obrobionego zdjęcia w CS5 (tak naprawdę zdjęcie na moim ekranie jest ok 10-15%bardziej nasycone, ale FF pomimo przestawienia trybu na 1 tak to pokazuje)

link do powiększenia:
    http://www.fotoherek.pl/data/storage...db78f72b79.JPG

Natomiast to poniżej to to samo zdjęcie, ale z przeglądarki FastPictureViewer 1.6 (64-bit) (i tu też tak naprawdę na moim ekranie zdjęcie jest ok 10-15%bardziej nasycone (czyli skóra ma kolor moooocno przejrzałej brzoskwinki))

link do powiększenia:
    http://www.fotoherek.pl/data/storage...9e9a24ab00.JPG

Tom01 próbował mi pomóc, ale ja coś nie pojmuję. Monitor skalibrowany, profil zdjęcia jest załączony (pomijam powiększenia bo tam nie), a w trzech różnych programach, które obsługują profile, trzy różne wersje kolorów i który z nich jest prawdziwy??
    eee... kicha po całości
    D700, N50 1.4D, T 28-75, T 17-35, SB-900, SB-600 i trochę "przydasię"

Domyślnie

Najpierw proszę przyjąć jakiś punkt odniesienia. Najlepszym jest Photoshop, bo on, o ile monitor jest oprofilowany, pokaże zawsze poprawnie. Do niego należy porównywać inne aplikacje i ew ustawiać tak aby było dobrze. W ten sposób można łatwo skompletować zestaw aplikacji które wyświetlają jak trzeba. Obowiązują przy tym dwie główne zasady postępowania:
    1. Zdjęcie ma mieć zawsze profil i być skonwertowane do przestrzeni nim określonej. Jeśli robione do labu lub internetu to sRGB.
    2. W przeglądarkach najczęściej trzeba podawać profil monitora, bo wiele programów nie "widzi" ich samodzielnie.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Witam w klubie. Mam to samo. Zdjęcia w ps czy nx2 wyglądają naturalnie. Po wrzuceniu do faststone viewer czy np. acdsee są nasycone. Pliki zawsze oprofilowane. O co chodzi?
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    O co chodzi?
    O to że CMM w tych aplikacjach:

1. Działa źle.
    2. Nie działa wcale.
    3. Nie ma go.

Proponuję w opcjach poszukać sekcji związanej z zarządzaniem kolorem i wskazać ręcznie profil monitora.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

A w ps czy nx2 też wskazywać ten profil czy nic nie ruszać?

Domyślnie

A w ps czy nx2 też wskazywać ten profil czy nic nie ruszać?
    NX2 "widzi" profil monitora samodzielnie. Prosty test to porównanie zdjęcia testowego z PS. Jeśli jest identyczne to nic w NX2 nie trzeba dłubać. Pod warunkiem, że monitor oprofilowany rzecz jasna.

Domyślnie

W PS i nx2 zdjęcia identyczne. Aha w viewnx też. Sprawdzę więc wieczorem co i jak z tymi innymi przeglądarkami i dam znać.

Domyślnie

ustawilem profil wyjscia w acdsee na profil monitora i teraz kolorki mam takie same w nx, ps, viewnx, acdsee i firefox
    Tylko windows 7 jakos nie bardzo sobie radzi.

Domyślnie

Tylko windows 7 jakos nie bardzo sobie radzi.
    Oczywiście, bo Windows nie ma zarządzania barwą. To co na pulpicie będzie albo przejaskrawione albo losowo w systemowym podglądzie. Miniaturki inaczej pełny ekran inaczej. Niestety, to nie Mac.

Domyślnie

Swoja droga poza platna acdsee praktycznie zadna darmowa przegladarka nie miala mozliwosci wskazania profilu monitora. A ty jaka bys polecil Tom?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów