Close

Strona 1 z 31 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 304

Domyślnie KRRiT chce abonamentu za.....

..... komputer w domu

Zaczerpnięte stad :

Cyt.:
    "Abonament radiowo-telewizyjny od dawna budził spore kontrowersje, dyskusja na ten temat ma jednak szanse wejść na nowe wyżyny absurdu. Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji szykuje się do wprowadzenia w życie nowych rozwiązań - konkretnie dwóch projektów nowelizacji ustawy medialnej, które zakładają pobieranie abonamentu nawet, jeśli nie posiadamy telewizora, a mamy... komputer.

Przewodniczący Rady, Jan Dworak, powiedział w radiowej Trójce, że nowe zasady płacenia abonamentu miałyby dotyczyć każdego, kto ma w mieszkaniu energię elektryczną, radio, telewizor lub komputer. Tylko w sytuacji, gdy ktoś nie posiadałby żadnego z tych urządzeń, mógłby wystąpić o zwolnienie z abonamentu.

Dworak przypomniał orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, według którego abonament powinien być ściągany. Zauważył też, że za osoby zwolnione z jego płacenia (np. emeryci) powinien płacić budżet (czyli nie-emeryci). Na pocieszenie przewodniczący dodał, że gdyby każdy płacił abonament, ten mógłby być niższy niż obecnie. Oprócz marchewki straszył też kijem - nowelizacja zakłada możliwość zgłaszania osób niepłacących do Krajowego Rejestru Długów.

Zasadność pobierania abonamentu poddawana jest w coraz większą wątpliwość. Komisja Europejska przykładowo twierdzi, że abonament powinien służyć wyłącznie do opłacania kosztów utrzymania misji mediów publicznych. Misyjność TVP realizowana jest jednak najchętniej o 3:20 nad ranem i wyciąganie na nią pieniędzy od ludzi, którzy TVP nie włączają już nawet podczas sylwestra na szopkę noworoczną, to bandytyzm. Opinię w tej sprawie otrzymało już Ministerstwo Kultury, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji - ta jednak widać nie tylko nie ma zamiaru odnaleźć się w nowych realiach, ale bez skrępowania szuka nowych sposobów sięgania do kieszeni.

Co innego, gdyby nasze państwowe media realizowały misję publiczną choćby w połowie tak, jak na podstawie Karty Królewskiej robi to brytyjska BBC. Tak jednak nie jest, a Grupa TVP w 2010 roku miała 33-procentowy udział w rynku reklamy telewizyjnej - praktycznie tyle samo, co Grupa TVN i więcej, niż POLSAT. Co więcej, coraz częstszym zjawiskiem jest telewizor bez tradycyjnej anteny, który służy tylko za interfejs kina domowego, komputera lub platformy cyfrowej. Obchodzenie tego problemu poprzez ściąganie abonamentu RTV na podstawie faktu posiadania komputera wydaje się wręcz bezczelnością - a może macie inne zdanie?"

Pewnie nie przejdzie, ale to co zaczynają wymyślać wola o pomstę do nieba. A może by tak odchudzić całą naszą kochaną biurokrację na początek, zamiast po raz kolejny sięgać do portfeli obywateli ?

Co myślicie ?
    Ostatnio edytowane przez locos ; 06-12-2011 o 23:05

Domyślnie

po raz kolejny będziemy mogli potuptać nóżkami i bezsilnie część jak jelenie pójdzie zapłacić

Domyślnie

Ja nie płacę i płacić nie mam zamiaru. Sorry...

Domyślnie

Niech jeszcze więcej reklam puszczają
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

no tak Majek, ale jak Cie wrzuca do rejestru dluznikow i wywala kare do zaplaty na kwote dajmy na to 1500 zl to dalej nie bedziesz placil ? (kwota nie jest z sufitu tylko z autentycznego ponaglenia do zaplaty, ktore otrzymal znajomy)

Domyślnie

Nie mam telewizora i nie oglądam telewizji wiec na jakiej podstawie ktoś ma zadać ode mnie zapłaty? Absurd!

Domyślnie

Cosnek, a monitor Wasc masz ? Czy to wazne, ze nie ogladasz telewizji ?

Dobre podsumowanie w wykonaniu Pana G.Blooma odnosnie tego co politycy robia i wymyslaja:
    Ostatnio edytowane przez locos ; 06-12-2011 o 23:22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    Cosnek, a monitor Wasc masz ?
    Podciągną YouTube i serwisy VOD pod ustawę i będzie trzeba płacić

Domyślnie

Jak to przejdzie, to świat naprawdę się skończy...
    Jak już zmuszą mnie do oglądania TV, to niech mi płacą za oglądanie reklam, bo właśnie z ich powodu przestałam oglądać TV... Tu już nawet nie chodzi o tupanie nóżkami, ale o logikę ...
    Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    A może by tak odchudzić całą naszą kochaną biurokrację na początek, zamiast po raz kolejny sięgać do portfeli obywateli ?
    Co myślicie ?
    AMEN!
    Ostatnio edytowane przez credka ; 06-12-2011 o 23:25

Domyślnie

Bo niestety tak to już u nas jest, że Państwo pod szyldem opłat, ubezpieczeń itp wprowadza kolejny podatek.
    Tak jest np z "ubezpieczeniem" płaconym do ZUS, który Państwo zabiera i może kiedyś będzie nam z tego płacić emerytury czy opłatą paliwową, która podobno miała iść na drogi.
    Postanowiłem sobie zadać trud i policzyć ile zabiera nam Państwo ze 100 zł, które przeznaczył dla nas na wynagrodzenie nasz pracodawca w przypadku gdy np kupujemy za nie paliwo na stacji.
    1. Z przeznaczonych dla nas 100 zł. ZUS i podatek dochodowy w najniższej stawce pochłaniają 42,5 zł, zostaje nam 57,5
    2. Kupujemy paliwo za 57,5, a w nim 10,75 to VAT, 21,85 to akcyza i opłata paliwowa, czyli stacja za paliwo dostanie 24,9
    Prosty z tego wniosek, Państwo w tym wypadku zabiera nam ponad trzy czwarte - 75,1 % procent NASZYCH pieniędzy!
    Jak więc widać dawna dziesięcina to pikuś przy apetytach naszego aparatu władzy

Pozdrawiam
    Tomek
    Ostatnio edytowane przez tomek... ; 06-12-2011 o 23:33
    DX i m43.

Strona 1 z 31 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów